Przepis na ten deser przywiozłam z Włoch. Już nie wyobrażam sobie bez niego lata. Orzeźwiający i pyszny

Włosi są mistrzami przepysznych deserów. W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak schłodzona kremowa, miękka i niezwykle aksamitna przekąska. Uwielbiany przez wszystkich semifreddo to rarytas, który uosabia wszystkie te cechy. Oto jak przygotować go w domu jak prawdziwy Włoch.

W wakacje Włosi chętnie sięgają po schłodzone przekąski lub orzeźwiające semifreddo. Jego lekka i delikatna konsystencja to coś pomiędzy tradycyjnym ciastem lub musem a rozpuszczającymi się na języku lodami. Nie dość, że ten wyjątkowo smaczny przysmak jest prosty w przygotowaniu, to zalicza się go do najlepszych deserów we Włoszech.

Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce

Semifreddo to jeden z typowych deserów włoskiej tradycji. Latem smakuje najlepiej

Ten klasyczny deser, może być przyrządzany na wiele różnych sposobów. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z końca średniowiecza. W Toskanii przygotowywano słynne lody Zuccotto, przypominające dzisiejsze semifreddo, ale tradycyjnie wyrabiane w specjalnej formie w kształcie dyni.

Aby cieszyć się jego delikatnym smakiem, warto najpierw poznać kilka najważniejszych informacji. Typowe włoskie ciasto bez pieczenia zawiera mniej wody niż gelato, dlatego jest bardziej suche. Można podawać je w plasterkach lub w całości. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, ważne jednak, by nie wyciągać go zbyt szybko z zamrażalnika. Dobrze ubita śmietana jest w głównej mierze odpowiedzialna za powodzenie deseru. To ona odpowiada za odpowiednią miękkość i konsystencję.

Przepis na czekoladowe semifreddo

Składniki:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • opakowanie włoskich biszkoptów Savoiardi (lady fingers),
  • filiżanka espresso.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Gdy uzyskamy jednolitą masę, do kremu wrzucamy posiekaną drobno gorzką czekoladę i całość mieszamy szpatułką.
  • Wcześniej przygotowaną foremkę lub szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na spód przekładamy jedną z trzech porcji kremu. Następnie każdy biszkopt osobno maczamy w gorzkim i zimnym espresso. Na wierzchu pierwszej porcji kremu układamy namoczone biszkopty. Ciastka przykrywamy kolejną porcją masy.
  • Powtarzamy czynność i układamy kolejną warstwę ciastek, po czym całość wysmarowujemy resztą kremu. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pokruszonymi biszkoptami i przykrywamy folią spożywczą.
  • Deser należy wstawić do zamrażalnika na minimum dwie lub trzy godziny. Po tym czasie warto przełożyć go do lodówki, aby stał się bardziej kremowy.
  • Podczas podawania możemy oprószyć całość kakao dla smaku i dekoracji. Smacznego!
Więcej o: