To "owoc wiecznej młodości". Niektórzy nigdy o nim nie słyszeli. Najlepiej jeść właśnie teraz

Jej popularność z roku na rok rośnie, ale wciąż nie dotarła jeszcze do uszu (a może raczej kubków smakowych) wszystkich Polaków. A szkoda, bo nie dość, że bije na głowę borówkę amerykańską, to jeszcze nazywana jest "owocem wiecznej młodości", a w Japonii nawet "eliksirem życia". Ten superowoc to nic innego jak jagoda kamczacka.

Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, ale nasz kraj świetnie sobie radzi z jej uprawą. Nie jest to bardzo skomplikowane, więc jeśli ktoś chciałby spróbować swoich sił, nic nie stoi na przeszkodzie. Jak mówiła w ubiegłym sezonie w rozmowie z Haps.pl Aneta Koter z Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Owoców, można bez problemu uprawiać ją nawet w przydomowym ogrodzie. Trzeba jedynie pamiętać o przecinaniu zbyt zagęszczonych pędów, a owoce będą pięknie dojrzewać.

Zobacz wideo Nie wiesz, co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Krzewy jagody kamczackiej nie są też wybredne, jeśli chodzi o warunki pogodowe. Niestraszne im ani mróz, ani susza. Są też odporne na choroby roślin i szkodniki. Gdy owoce dojrzeją, przypominają nieco połączenie jagody i borówki. Są podłużone, fioletowo-granatowe i pokryte osadem. - Najwcześniejsze odmiany startują na początku czerwca, najpóźniejsze około cztery tygodnie później - mówiła nam wówczas przedstawicielka PSPiPO. 

Jagoda kamczacka ma jeden mankament. Jest mało plenna. Przez to niewiele osób decyduje się, by założyć własną plantację.

Borówki bije na głowę. Jagoda kamczacka rządzi w kuchni

Nie trzeba jednak jej uprawiać, żeby móc sprawdzić, jak smakuje. Dostępna jest na targach i bazarach. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego lub znudziły ci się jagody, borówki i inne owoce sezonowe, to jagoda kamczacka jest właśnie dla ciebie.

Jej smak to coś pomiędzy jagodą a borówką. Dla niektórych bywa kwaśna, ale to może wynikać ze zbyt wczesnego zbioru owoców. Niemniej jednak jagoda kamczacka będzie doskonałym składnikiem deserów, ciast, jogurtów. Można robić z niej dżemy, konfitury i soki. Doskonale nadaje się na musy, lody oraz koktajle. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją również na surowo.

Jagoda kamczackaJagoda kamczacka StepanPopov / Shuttterstock

Jagoda kamczacka to boski superowoc. W Japonii mówią o niej "eliksir życia"

Nie dość, że smaczna i dobrze nadaje się do gotowania, to jeszcze ma wiele cennych właściwości. Jest źródłem związków fenolowych, czyli przeciwutleniaczy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, w tym nowotworów, oraz spowalniają proces starzenia. Związki fenolowe działają także przeciwwrzodowo.

Z jagody kamczackiej nasz organizm może czerpać też epikatechiny. Przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, nowotworów i udarów.

Ponadto jagoda kamczacka to bogactwo witamin: A (wpływa na wygląd skóry, paznokci, włosów oraz na wzrok), z grupy B (są odpowiedzialne za funkcjonowanie układu nerwowego) oraz C (wspiera naszą odporność). W tym superowocu są też: żelazo, magnez, fosfor i krzem. Bez dwóch zdań można więc zgodzić się ze stwierdzeniem, że jagoda kamczacka to "owoc wiecznej młodości". W Japonii nazywana jest nawet eliksirem życia. Aneta Koter z PSPiPO w rozmowie z Haps.pl potwierdzała, że to "najzdrowszy owoc, jaki możemy mieć na stole".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.