Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, ale nasz kraj świetnie sobie radzi z jej uprawą. Nie jest to bardzo skomplikowane, więc jeśli ktoś chciałby spróbować swoich sił, nic nie stoi na przeszkodzie. Jak mówiła w ubiegłym sezonie w rozmowie z Haps.pl Aneta Koter z Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Owoców, można bez problemu uprawiać ją nawet w przydomowym ogrodzie. Trzeba jedynie pamiętać o przecinaniu zbyt zagęszczonych pędów, a owoce będą pięknie dojrzewać.
Krzewy jagody kamczackiej nie są też wybredne, jeśli chodzi o warunki pogodowe. Niestraszne im ani mróz, ani susza. Są też odporne na choroby roślin i szkodniki. Gdy owoce dojrzeją, przypominają nieco połączenie jagody i borówki. Są podłużone, fioletowo-granatowe i pokryte osadem. - Najwcześniejsze odmiany startują na początku czerwca, najpóźniejsze około cztery tygodnie później - mówiła nam wówczas przedstawicielka PSPiPO.
Jagoda kamczacka ma jeden mankament. Jest mało plenna. Przez to niewiele osób decyduje się, by założyć własną plantację.
Nie trzeba jednak jej uprawiać, żeby móc sprawdzić, jak smakuje. Dostępna jest na targach i bazarach. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego lub znudziły ci się jagody, borówki i inne owoce sezonowe, to jagoda kamczacka jest właśnie dla ciebie.
Jej smak to coś pomiędzy jagodą a borówką. Dla niektórych bywa kwaśna, ale to może wynikać ze zbyt wczesnego zbioru owoców. Niemniej jednak jagoda kamczacka będzie doskonałym składnikiem deserów, ciast, jogurtów. Można robić z niej dżemy, konfitury i soki. Doskonale nadaje się na musy, lody oraz koktajle. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją również na surowo.
Nie dość, że smaczna i dobrze nadaje się do gotowania, to jeszcze ma wiele cennych właściwości. Jest źródłem związków fenolowych, czyli przeciwutleniaczy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, w tym nowotworów, oraz spowalniają proces starzenia. Związki fenolowe działają także przeciwwrzodowo.
Z jagody kamczackiej nasz organizm może czerpać też epikatechiny. Przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, nowotworów i udarów.
Ponadto jagoda kamczacka to bogactwo witamin: A (wpływa na wygląd skóry, paznokci, włosów oraz na wzrok), z grupy B (są odpowiedzialne za funkcjonowanie układu nerwowego) oraz C (wspiera naszą odporność). W tym superowocu są też: żelazo, magnez, fosfor i krzem. Bez dwóch zdań można więc zgodzić się ze stwierdzeniem, że jagoda kamczacka to "owoc wiecznej młodości". W Japonii nazywana jest nawet eliksirem życia. Aneta Koter z PSPiPO w rozmowie z Haps.pl potwierdzała, że to "najzdrowszy owoc, jaki możemy mieć na stole".