ekologia
-
Miłośnicy tradycyjnego mięsa wstrzymają oddech? Powstał klopsik z komórek mamuta
Australijska firma Vow wyprodukowała klopsik z komórek pobranych od dawno wymarłego mamuta. To jednak dopiero początek testów, bo jej przedstawiciele sprawdzają też potencjał innych gatunków, np. kangurów, krokodyli czy alpak, aby w przyszłości mó...
-
Kaha stara się żyć bez pieniędzy. Ania i Kamila jedzenia szukają w śmietnikach. "Nie ja powinnam się wstydzić"
- Niedawno znaleźliśmy z narzeczonym mnóstwo warzyw i owoców, m.in. 16 cukinii, 10 bakłażanów, 5 kg bananów. Spisaliśmy listę i sprawdziliśmy w sklepie, ile byśmy za to zapłacili. Wyszło nam ponad 300 zł - mówi Kamila z Poznania. Temat marnowania...
-
Gdzie wyrzucać karton po mleku? Skończ z szukaniem wymówek i zadbaj o środowisko
Gdzie wyrzucać karton po mleku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że segregacja śmieci nie należy do najprostszych czynności. Warto jednak zagłębić się w temat. Dbanie o środowisko jest nie tylko...
-
Tę część brokułu najczęściej wyrzucamy do kosza. A zwykle jest najsmaczniejsza. Jak ją wykorzystać?
Gdy przyrządzamy brokuły, najczęściej używamy tylko ich górnej części, czyli różyczek, a łodyga ląduje w koszu. To gigantyczny błąd. Łodygi również można wykorzystać w kuchni, a niektórzy twierdzą nawet, że to one są najlepszą częścią tego warzywa...
-
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie
Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstw...
-
Jak używać zmywarki, by zaoszczędzić i być eko? Z tymi trikami możesz zmniejszyć zużycie prądu nawet o 30 proc.
Jak zminimalizować koszty związane z pracą zmywarki? Wystarczy zmienić nawyki i wprowadzić kilka nowych zasad. Te ekologiczne rozwiązania pozwolą zmniejszyć zużycie prądu nawet o 30 proc. Zmiany nie tylko sprzyjają portfelowi, lecz są także...
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
Kiedy skończymy jeść banana, skórka najczęściej ląduje w koszu. To błąd i marnowanie cennego surowca. Ze skórek od banana możesz przygotować w stu procentach naturalny i ekologiczny nawóz do kwiatów i warzyw, po których będą szybko i zdrowo rosły....
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Boom na prosecco trwa od kilku lat. Smakosze się cieszą, Włosi załamują ręce. Produkcja degraduje środowisko
Kieliszek prosecco na wieczór do ulubionego serialu? Na duże przyjęcie? Spotkanie we dwoje? Niestety najpopularniejsze wino musujące ostatnich lat nie jest zbyt przyjazne dla środowiska. Sprawdźcie, dlaczego tak jest.
-
Producent mięsa sugeruje jego ograniczanie. "Spożywamy go za dużo, co negatywnie odbija się na środowisku"
Do ograniczenia spożywania mięsa dla zdrowia i dobra planety namawiają nas różne osoby, instytucje i organizacje. Tym razem zachęca do tego... producent mięsa.
-
Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto na szybko. Zamieszaj łyżką, upiecz i spróbuj - jest najpyszniejsze
-
Babcia robiła je co święta. Dzięki tej zasadzie znikały szybciej niż barszcz
- Przepis na babeczki. Kakaowa radość, która zachwyci każdego
- Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem to nowy smak świąt
- Sałatka z jajkiem to hit na Wielkanoc. Koniecznie dodaj ten składnik
- Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka
- Tak Rodowicz podaje chałkę. Dżem to przeszłość, lepiej połóż na niej rybę
-
"Wyjechał na pole z bronią chemiczną". Rolnik wytruł 7,5 miliona pszczół
W gminie Świdnica zginęło aż 7,5 miliona pszczół. Otruł je rolnik, który użył do oprysku swojego pola zakazanego środka chemicznego. Teraz poniesie konsekwencje.
-
Znikają plastikowe słomki, talerzyki i sztućce. Pora zabrać się za całą resztę i... za nas samych
Trudno bez niego żyć. Jego odkrycie sprawiło, ze codzienność stała się łatwiejsza, a być może wynalazki z niego wykonane niejednemu uratowały życie. Ale jednocześnie sprawił, że nasz świat staje się wielkim śmietniskiem, a my sami nie za bardzo...
-
Plastik odchodzi do lamusa. Często zastępujemy go papierem lub szkłem. Czy to też jest eko? Wyjaśniamy
Czy aby żyć ekologiczne, trzeba korzystać ze wszystkich gadżetów, które to ułatwiają? Co wybrać - plastikowe czy szklane opakowanie? Jaki jest problem z tekturowymi słomkami? Sprawdźcie, co zrobić, aby być bardziej przyjaznym środowisku.
-
Awokado to ślad węglowy, litry zmarnowanej wody, zatargi z mafią. Ale nie chodzi o to, by całkiem z niego zrezygnować
Wiele osób chce żyć bardziej ekologicznie, jednak liczba rzeczy, o których trzeba stale myśleć, może przerażać. Zmiana diety, sposobu kupowania, miejsc, w których zaopatrujemy się w jedzenie - to tylko czubek góry lodowej. Uspokajam: nie trzeba od...
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
By żyć ekologicznie, nie trzeba rezygnować z dotychczasowego stylu życia i ulubionych czynności. Zmiany można wprowadzać "bezboleśnie", małymi kroczkami, a w dodatku w bardzo ciekawy sposób. W końcu jak wiele osób może pochwalić się kompostownikie...
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
Klimatarianizm to podobno ten "-izm", który naprawdę może uratować naszą planetę. A tak naprawdę to dieta - a właściwie styl życia - naszych dziadków. Warto o niej poczytać: już w 2016 roku "The New York Times" umieścił to słowo na liście "The Top...
-
Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię naukową, w której stwierdził, że spożywanie larw mącznika jest bezpieczne, a co więcej bardzo zdrowe. Czy to oznacza, że już wkrótce robaki pojawią się w sałatkach?
-
UE wzięła się za jednorazowe sztućce, słomki i talerzyki. W tym roku przestaniemy ich używać
W tym roku w życie wchodzi tzw. dyrektywa plastikowa. W krajach Unii Europejskiej znikną jednorazowe plastikowe sztućce, kubeczki i słomki.
-
McDonald's idzie w eko. Otwarto pierwszą energetycznie samowystarczalną restaurację
Na Florydzie powstała pierwsza restauracja McDonald's, która jest samowystarczalna pod względem energetycznym. Jakie rozwiązania wprowadzono?
-
Jeśli chcielibyśmy jeść w zrównoważony sposób, wykarmilibyśmy tylko 3,4 mld ludzi na świecie. Nowy raport
W wielu rejonach świata stawia się na produkcję kosztem środowiska. Wyniszcza się lasy, zaburza bieg rzek lub zanieczyszcza wody gruntowe chemicznymi specyfikami. Gdybyśmy jednak dostosowali konkretne typy upraw do lokacji geograficznych, być może...
-
"Wracam ze spaceru po lesie z dziećmi z kilkoma flaszkami po wódce w kieszeni". Inicjatorka akcji "Małpki z lasu" o tym, jak dawać śmieciom nowe życie
Jak zadbać o środowisko i wykorzystać wyrzucone butelki na własny użytek? Marta Jermaczek-Sitak wpadła na pomysł, by zbierać tzw. małpki, czyli niewielkie butelki po alkoholu, oczyszczać je i używać jako pojemniki na domowe wyroby. Za tym pomysłem...
-
Carrefour bardziej eko! Na zakupy po produkty spożywcze możemy iść z własnymi opakowaniami
Wędliny, sery, kapustę kiszoną, czy sałatki kupowane na wagę, sprzedawcy mogą teraz pakować w opakowania przyniesione z domu przez klientów. Wszystko oczywiście po to, aby walczyć z plagą jednorazowych opakowań.