Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie

Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstwy chleb lub wykorzystać go w kuchni.

Pieczywo jest produktem spożywczym, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie dnia. Często jednak zdarza się tak, że nie zjadamy całego bochenka chleba lub wszystkich bułek i pieczywo czerstwieje. Przez to traci swój smak i nie jest już tak apetyczne. Marnowanie jedzenia nie jest jednak niczym dobrym, więc przedstawiamy sposoby, dzięki którym wykorzystamy czerstwe pieczywo ponownie.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Jak nie marnować pieczywa? Te sposoby są obłędne

Jeśli nie chcesz marnować pieczywa, ale w twoim chlebaku znajdują się czerstwe bułki i chleb, powinieneś poznać te sposoby. Czerstwe bułki możemy na przykład zetrzeć na tarce, dzięki czemu zyskamy świetną panierkę do kotletów. Z lekko wyschniętego pieczywa możemy zrobić też grzanki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup krem. Z okruchów suchego pieczywa wymieszanego z oliwą, przyprawami oraz parmezanem możemy przygotować włoską posypkę do sałatek - pangrattato.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Warto również rozważyć przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba. Świetnie sprawdza się na przykład pudding chlebowy, ale też zapiekanki czy tarty, spody do pizzy, a nawet kotlety! Okazuje się, że odpowiednio przygotowane pieczywo może smakować o wiele lepiej, niż nam się wydaje.

Jak odświeżyć czerstwy chleb? Spróbuj tego, a znów będzie jak z piekarni

Jeśli nie chcemy marnować czerstwego chleba, możemy spróbować go odświeżyć. Wystarczy, że zwilżymy go wodą, a następnie włożymy do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu chleb będzie jak nowy, a na dodatek ciepły!

Więcej o: