Pieczywo jest produktem spożywczym, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie dnia. Często jednak zdarza się tak, że nie zjadamy całego bochenka chleba lub wszystkich bułek i pieczywo czerstwieje. Przez to traci swój smak i nie jest już tak apetyczne. Marnowanie jedzenia nie jest jednak niczym dobrym, więc przedstawiamy sposoby, dzięki którym wykorzystamy czerstwe pieczywo ponownie.
Jeśli nie chcesz marnować pieczywa, ale w twoim chlebaku znajdują się czerstwe bułki i chleb, powinieneś poznać te sposoby. Czerstwe bułki możemy na przykład zetrzeć na tarce, dzięki czemu zyskamy świetną panierkę do kotletów. Z lekko wyschniętego pieczywa możemy zrobić też grzanki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup krem. Z okruchów suchego pieczywa wymieszanego z oliwą, przyprawami oraz parmezanem możemy przygotować włoską posypkę do sałatek - pangrattato.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Warto również rozważyć przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba. Świetnie sprawdza się na przykład pudding chlebowy, ale też zapiekanki czy tarty, spody do pizzy, a nawet kotlety! Okazuje się, że odpowiednio przygotowane pieczywo może smakować o wiele lepiej, niż nam się wydaje.
Jeśli nie chcemy marnować czerstwego chleba, możemy spróbować go odświeżyć. Wystarczy, że zwilżymy go wodą, a następnie włożymy do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu chleb będzie jak nowy, a na dodatek ciepły!