bułeczki
-
Zmieszaj kilka składników, zagnieć i upiecz. Bułeczki mleczne wyjdą lepsze niż z piekarni
Masz ochotę na coś pysznego? Bułeczki mleczne przygotujesz z kilku prostych składników, a ich smak zachwyci dorosłych i dzieci. Mięciutkie, pachnące, idealne na każdą porę dnia. Zapomnij o sklepowych wyrobach i postaw na domowe pieczenie. Będzie n...
-
Kiedy zjesz jedną, będziesz chcieć więcej. Przyćmiewają polskie pampuchy, a nadzienie skrada serce
Chińskie bułeczki bao są tak delikatne, puszyste i pełne aromatycznego nadzienia, że mogą stać się alternatywą nie tylko dla kanapek, lecz także dań głównych. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź przepis i ciesz się smakiem orientu.
-
Mięciutkie, puszyste i najlepsze na świecie. Te brioszki robi się zaskakująco łatwo
Delikatne, puszyste i leciutkie drożdżowe brioszki to spełnienie marzeń każdego miłośnika domowych wypieków. Są naprawdę łatwe w wykonaniu i już sam ich zapach pobudza ślinianki. Jak zrobić najlepsze bułeczki na świecie? Ważny jest czas wyrastania...
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Tak robię cynamonki, kiedy nie mam czasu. Wyczarujesz je w mig, ale równie szybko znikną z talerza
Nie wyobrażam sobie jesieni bez unoszącego się w mieszkaniu zapachu cynamonu. Nikogo więc chyba nie zdziwię, mówiąc, że moim ulubionym przepisem tym okresie jest ten na cynamonki. Czasami jednak nie mam czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, a...
-
Te pierogi zawsze się udają i od lat robi mi je dziadek. Sukces to zasługa piekarnika i farszu
Pierogi opanowały cały świat i wiele osób nie wyobraża sobie, że może ich nie być. Jednak te zrobione z elastycznego ciasta, wypełnione farszem i ugotowane w wodzie to nie jedyna ich wersja. Poniższe pierogi znane są w mojej rodzinie od lat, a ich...
-
Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży
Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz...
-
Ugotowałam to z mieszanki warzyw i nadziałam bułki. Takiej wersji tego dania nie robi prawie nikt
W moim domu jest zasada, że jeśli mam za dużo składników, to robię tylko jedno danie, które łączy je wszystkie. Tym razem postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak właśnie powstała ta potrawa. Jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju, a do tego moż...
-
Połącz mleko, mąkę i masło. Zrobisz raz i wciąż będziesz do nich wracać
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że domowe bułki są sto, a może nawet tysiąc razy lepsze niż kupne. Przede wszystkim dlatego, że gdy robimy je sami, najlepiej wiemy, co w nich jest. Jeśli przepadasz za pieczywem w trochę słodszej wersji, mamy...
-
Dodałam tylko jeden składnik, a bułeczki wyszły lepsze niż z piekarni. Najlepsze są prosto z pieca
Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały...
-
Bułeczkę zawsze wypełniaj tym. To nie dżem, ser, czy budyń. To nadzienie można zjeść tylko teraz
Lato kojarzy mi się z drożdżówkami, które wypełnione są po brzegi owocami, których nie ma o innej porze roku. Właśnie dlatego zajadam się nimi bez końca i robię je prawie codziennie. Teraz koniecznie musisz zrobić bułeczki z tym owocem. Sezon na n...
-
Dobre jagodzianki. Przepis na bułki z jagodami znam od babci - robiła najlepsze
Mamy lato, więc dla osłody zajadamy się najpyszniejszymi bułeczkami z mnóstwem jagód w środku. Jak zrobić najlepsze jagodzianki? Poniższy przepis dostałam jeszcze od babci, która do nadzienia dodawała nietypowy składnik. Są tak pyszne, że...
-
Te mięciutkie cynamonki mogłabym jeść codziennie. Z talerza znikają aż miło [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Cynamonki to zdecydowanie moje ulubione słodkie bułeczki. Są mięciutkie, sprężyste, z idealnie wyważonym w smaku nadzieniem i tak pachną, że trudno się powstrzymać, by nie zjeść trzech na raz. Albo czterech. Ewentualnie ośmiu. Co ciekawe, przepis ...
-
Gdy zrobisz z nich kanapki, każdy będzie błagać o przepis. Są aromatyczne i mięciutkie
Pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, gdy chcemy przygotować śniadanie, jest to robienie kanapek. By wyszły one smaczne, musimy pamiętać, by wykorzystać w nich najlepszą podstawę, czyli pieczywo. W sklepach możemy znaleźć wiele chlebów i...
-
Mięciutkie drożdżówki z rabarbarem hitem tego sezonu. Zrób, dopóki rabarbar jest jeszcze na ryneczkach
Od połowy kwietnia na bazarkach pojawia się pierwszy rabarbar. Jego słodko-kwaśne łodygi mogą stać się ciekawym dodatkiem twoich wiosennych wypieków. Jednym z nich są wyśmienite drożdżówki z budyniem i kruszonką, które wręcz znikają z talerza. Zró...
-
Zrób je na śniadanie, a nie tylko domownicy poczują ich zapach. Sąsiedzi będą pytać o przepis
O poranku najlepiej zjeść coś pożywnego, co odpowiednio nastroi nas na resztę dnia. Co więc można zjeść, by tak się stało? Świeże bułeczki z ciekawym wnętrzem będą świetnym rozwiązaniem. Wykonaj ten przepis i zaskocz domowników nie tylko smakiem,...
-
Zapach tych bułek rozbudzi cię o poranku. Idealne na śniadanie i lekką przekąskę
Poszukiwanie idealnego śniadania nie jest dla nikogo niczym prostym. Dlatego wybieramy najłatwiejsze przepisy, które nie wymagają od nas dużych działań. Te bułeczki możesz wykonać więc dzień wcześniej, a ich zapach rozbudzi cię już o świcie. Kryją...
-
Tak dobre, że aż palce lizać! To ekspresowe bułeczki drożdżowe. Wyjdą puszyste, jeśli nie zapomnisz o jednym
Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką to rarytas jakich mało. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słodko lub przekąska do pracy czy szkoły. Ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, dlatego poniższy przepis polecamy każdemu miłośnikowi...
-
Koniec z nudnymi bułeczkami. Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Efekt potrafi zaskoczyć
Domowe bułeczki to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Często jednak nie mamy czasu na ich specjalne dekorowanie. Jest jednak prosty sposób na to, by szybko nadać im wyjątkowy wzór.
-
Słodkie bułeczki maślane skradną twoje serce. Są tak puszyste, że można na nich spać
Bułeczki maślane to wymarzone śniadanie i pomysł na słodką przekąskę, kiedy nasz humor wymaga natychmiastowej poprawy. Przepis na domowe bułeczki jest banalny, a wychodzą bardziej puszyste niż poduszka i przepięknie pachną masełkiem. Zapach...
-
Koty świętej Łucji to wyjątkowy przysmak na 13 grudnia. Smakują lepiej, niż się nazywają
Koty świętej Łucji to szwedzki przysmak, który tradycyjnie przygotowuje się 13 grudnia, kiedy przypada święto wspomnianej patronki. To pyszne, drożdżowe bułeczki z charakterystycznymi dodatkami. Z tym przepisem wiąże się ciekawa legenda.
-
To najprostsze bułeczki, jakie widział świat. Nawet nie potrzebujesz drożdży
Można czasem odnieść wrażenie, że drożdże trochę niektórych przerażają. Zawsze istnieje bowiem ryzyko, że nie będą chciały rosnąć, a wtedy cały wypiek się nie uda. Na szczęście mądrzy ludzie wymyślili wypieki bez ich użycia, a my dziś pokażemy wam...
-
O tym smakołyku nie słyszały nawet najstarsze babcie. Miękkie ciasto, a w środku słodka rozkosz
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron, można znaleźć w niej dużo więcej smakowitych kąsków. Jednym z nich są te bułeczki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Czegoś takiego nie znają nawet niektórzy kucharze, a przygotowanie nie jest wca...
-
Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Tradycyjny przepis na bułki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak, gdy potrzebujemy pieczywa "na już" może okazać się bezwartościowy. By jednak nie pędzić do sklepu, gdy jest taka potrzeba, mamy recepturę na pieczywo, które robi się w kilka chwil...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Połącz twaróg, trochę mąki i cukru, i stwórz najlepsze śniadanie. Zrobisz raz, a wystarczy na kilka dni
Nie można zaprzeczyć, że szybkie i proste smakołyki są na wagę złota. Każdy szuka czegoś, co zasmakuje każdemu i co można zrobić jak najmniejszym nakładem pracy. Możemy więc śmiało powiedzieć, że mamy coś takiego. To coś, co niezbyt często można...
-
Pulchne bułeczki twarogowe to słodka łatwizna na każdą porę. Zapomnij o drożdżach, wystarczy nabiał
Jeśli szukasz inspiracji na coś smakowitego, szybkiego i wyjątkowego, przepis na twarogowe bułeczki sprawdzi się doskonale. Zapomnij o godzinach czekania - efekt jest natychmiastowy, bo w cieśnie nie ma ani grama drożdży. Wnętrze kryje za to...
-
To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret, by zawsze wyszły rewelacyjne
Sezon na rabarbar, truskawki i niebawem jagody oznacza u mnie jedno - przepyszne drożdżówki, które zawsze się udają. Przepis mam od dziadka cukiernika, który dość niechętnie się nim podzielił. Ukrył w nim pewien sekret!
-
Rodzinny przepis na drożdżówki babci ma ponad 100 lat. Zdradzam recepturę, której nie da się podrobić
Drożdżówki to słodkie przekąski, które można znaleźć w każdym sklepie i cukierni. Jednak takich jak robiła to kiedyś babcia nie ma nigdzie. Zdradzam przepis na słodkie bułki, które rozkochały w sobie wiele osób. Receptura jest prosta, leczy wymaga...
-
Przepis na bułeczki drożdżowe? Połóż na nich widelec, a efekt cię zachwyci!
Domowe bułeczki to przysmak, który kochają nie tylko maluchy, ale także dorośli. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, a do tego roznoszący się aromat pieczenia. To wszystko sprawia, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Zdradzamy kuchenny trik,...
-
Szafranowe bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki rarytas podawany w okresie bożonarodzeniowym
Kuchnia szwedzka kojarzy się nam przede wszystkim z cynamonowymi bułeczkami, aromatyczną kawą i pysznymi rybami. 13 grudnia Szwedzi przygotowują także, szafranowe bułeczki drożdżowe Świętej Łucji. Kulturoznawczyni dzieli się przepisem i zdradza...
-
Przepis na bułki, gdy potrzebujesz pieczywa "na już". Będą mięciutkie i puszyste, a zrobisz je w pół godziny
Tradycyjny przepis na bułki nie jest skomplikowany, ale niestety zajmuje trochę czasu. My jednak mamy dziś dla ciebie bułeczki, które wychodzą delikatne i mięciutkie i zrobisz je już w pół godziny. Jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już tak częs...
-
Cynamonki. Kultowe słodkie zawijasy, które idealnie wpisują się w klimat jesieni
Cynamonki to niewielkie słodkie wypieki z drożdżowego ciasta. Deser jest popularny na całym świecie i uwielbiany przez fanów słodkości. Zawijasy z cynamonem warto przygotować szczególnie jesienią i zimą. Świetnie smakują w towarzystwie gorących...
-
Przerażają cię ceny jagodzianek? Zamiast kupować, zrób bułeczki samodzielnie. To bardzo proste
Aktualne ceny jagodzianek mogą przerażać, ale jeszcze nic straconego. Zawsze można zrobić owocowe bułeczki samodzielnie. To naprawdę proste i każdemu powinno się udać, zwłaszcza z przepisu Ewy Wachowicz.
-
Cena jagodzianek w cukierniach odstrasza. Sprawdziliśmy, ile kosztują domowe. Różnica ogromna
Lato w pełni i wszyscy cieszymy się, że w cukierniach w końcu pojawiły się jagodzianki. Niestety, ich ceny bywają dość wygórowane, a apetyt na drożdżowe bułeczki z jagodami nie odpuszcza. Czy musimy narażać nasze portfele, gdy chcemy zanurzyć zęby...
-
Jagodzianki - przepis babci na mięciutkie bułeczki z kruszonką. Smak dzieciństwa i letnich wspomnień
Jagodzianki, uwielbiane przez wszystkich aromatyczne i ciepłe bułeczki, na które czekamy cały rok. Sezon jagodowy w pełni, dlatego jeśli wybieramy się na piknik, nad rzekę, na plażę czy w dłuższą podróż, warto zabrać ze sobą pyszną drożdżówkę...
-
Cynamonki - przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe. Wyjdą miękkie i smaczne, jeśli dodasz ten składnik
Drożdżowe bułeczki cynamonowe, zwane także cynamonkami, to deser, który znika do ostatniego okruszka. Obok nich po prostu nie da się przejść obojętnie. Dodatkowo przepis na cynamonki jest prosty, ale warto mieć zawsze w domu zapas drożdży - choćby...
-
Jak nadziewać drożdżówki, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia? Zrezygnuj ze szprycy na rzecz łatwiejszego rozwiązania
Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa? Puszyste bułeczki drożdżowe z dżemem, takie pachnące i pulchniutkie... Zrobienie domowych drożdżówek nie jest skomplikowane, ale warto wiedzieć, jak je nadziewać, by smakowite nadzienie nie wyciekło przy...
-
Maślane bułeczki - przepis na miękkie, puszyste i domowe wypieki. Przygotujesz je w kilku krokach
Świeże i przygotowane w domu bułeczki maślane to idealny przepis na każde śniadanie. Możesz podać je na słodko lub na słono. Receptura nie jest skomplikowana, a smakują wybornie. Sprawdź jak je przygotować w kilku krokach w naszym przepisie i spra...
-
Bułki z serem, które smakują jak u babci. Wystarczy trik, żeby wyszły nieziemsko puszyste
Zapach świeżo upieczonych bułeczek przypomina nam beztroskie czasy, w których mogliśmy bawić się bez ustanku. Bułki z serem były jednym z ulubionych przysmaków wielu z nas. Jak wykonać je samodzielnie w domu?