• Link został skopiowany

Co sobotę piekę te mięciutkie bułeczki. Zwykłe drożdżowe mogą się schować

Nie ma nic cudowniejszego niż dom pachnący świeżymi wypiekami. Masz w zwyczaju piec na weekend domowe ciasta? To świetnie, ale te bułeczki będą lepsze niż jakikolwiek placek. Jak zrobić mięciutkie cynamonki? To łatwiejsze niż myślisz, a ważne jest masło.
Przepis na cynamonki
Anastasiia Iureskul / Shutterstock

Bułeczki drożdżowe z masłem cynamonowym, szerzej znane jako cynamonki, to wymarzona słodka przekąska na każdą okazję, a taką okazją może być na przykład spokojny weekend. Jak je zrobić, żeby smakowały jak z najlepszej cukierni? Musisz wiedzieć kilka rzeczy o cieście drożdżowym. Pierwsza to rozczyn. Pamiętaj, że musi pracować w ciepłym miejscu, najlepiej bez przeciągów. Pamiętaj też, że drożdże umierają w temperaturze wyższej niż 40 stopni - zadbaj więc o termometr kuchenny, by mieć pewność, że wszystko jest w porządku. Kolejna rzecz - czas. Żeby cynamonki były idealnie mięciutkie, muszą wyrastać trzykrotnie.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Przepis na bułeczki cynamonowe. Najlepsze, co możesz zrobić w weekend

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 35 g świeżych drożdży,
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej,
  • 4-5 łyżek mleka w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • ok. 130 ml letniego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 100 g cukru.

Składniki na masło cynamonowe:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki.

Bułeczki cynamonowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają odpowiednią temperaturę. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka jaj, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
  3. Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększyło swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm.
  4. Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem.
  5. Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
  6. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Układaj na niej bułeczki w odstępach między sobą. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
  7. Teraz czas na pieczenie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją grzania góra-dół. Następnie włóż blaszkę z bułeczkami i piecz je przez ok. 20 minut. Po upieczeniu udekoruj lukrem lub polewą z białej, lub mlecznej czekolady. 
Więcej o: