słodkości
-
W PRL-u dzieci biły się o każdy okruszek. Dziś mało kto o nim pamięta, a jest przepyszny
Czasy PRL-u są przez wielu wspominane z rozrzewnieniem, ale bynajmniej nie przez gigantyczne kolejki i kartki na podstawowe artykuły. Raczej chodzi o relacje międzyludzkie i oczywiście o niepowtarzalne smaki, które od czasu zakończenia tego dość...
-
Gdy wpadają goście, zawsze podaję im te ciasteczka. Wszyscy się dziwię, gdy mówię, z czego je robię
Z pewnością każdy ma swój ulubiony przepis na kruche ciastka i niechętnie podchodzi do zmian. Czasem jednak warto zaryzykować, bo może się okazać, że będą jeszcze smaczniejsze. Do kruchych ciasteczek warto dorzucić pewien słodki składnik, który...
-
Żeby zrobić pyszne ciacho, potrzebujesz 5 minut i kubeczka. Ten przepis cię oczaruje
Każdy z nas miewa takie dni, kiedy ochota na małe co nieco dopada niespodziewanie, do cukierni daleko, a w domu żadnych lodów, ciasteczek ani batoników. Żeby załagodzić ochotę na słodkie w takich momentach, najlepszym rozwiązaniem jest przygotowan...
-
Banany zalegają ci na blacie? Zmiksuj je z kilkoma dodatkami i zrób mięciutkie babeczki
Banany zalegają ci na blacie, skórka ciemnieje, robią się miękkie i ogólnie wołają o pomstę do nieba? To fantastycznie! To właśnie z takich bananów robi się najlepsze smakołyki. Dziś zdradzimy przepis na jeden z nich. Nie będzie to chlebek bananow...
-
Nie jedz od razu! Zostaw na kilka dni, a wypiek zaskoczy cię smakiem
Stollen to tradycyjny niemiecki keks świąteczny z bakaliami i przyprawami korzennymi. Jego zapach przywołuje klimat Bożego Narodzenia, a cukrowa powłoka przypomina śnieg. Coraz częściej pojawia się również w polskich domach jako wyjątkowy symbol...
-
Ten sernik zrobiłam raz i wiem, że będzie hitem jesieni. Nie zgadniesz, co jest w środku
Makowy sernik z powidłami i migdałami to deser, który łączy delikatność kremowego deseru z ciepłem jesiennych smaków. Idealny na rodzinne spotkanie lub popołudniową kawę, zachwyca wyglądem i aromatem. Jego przygotowanie wcale nie wymaga...
-
Ciasto 5-4-3-2-1 jest lepsze od babki. Pachnie tak, że aż sąsiadka przybiegła po przepis
Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego, ale wizja spędzenia w kuchni kilku godzin nie jest już tak zachęcająca. Właśnie wtedy pojawia się to ciasto - szybkie, miękkie i zawsze udane. Kilka składników, chwila mieszania i gotowe. Prościej się nie...
-
Racuchy na jogurcie zrobisz w 10 minut. Wyjdą puszyste i miękkie jak poducha
Chcesz zrobić szybką kolację lub szybkie śniadanie, ale kanapki już wychodzą ci bokiem? Wygląda na to, że mamy receptę na tę bolączkę. Racuchy na jogurcie zrobisz dosłownie w 10 minut. Musisz tylko wymieszać jogurt z innymi składnikami i usmażyć...
-
Z jogurtu, jabłek i białej czekolady robię słodki cud. Babeczki znikają zanim ostygną
Hurra, mamy poniedziałek! Pomyślał tak ktoś? Wierzę, że znajdzie się chociaż kilka takich osób, a wszystkich poniedziałkowych sceptyków postaramy się do niego przekonać pewnym przepisem, od którego warto zacząć tydzień. Najlepszy lek na...
-
Deser wygląda jak z restauracji, a robię go z warzywa. Zwykle ląduje w zupie
Czekoladowy deser z płynnym środkiem, który skradnie każde serce? Ten fondant z dodatkiem jesiennego warzywa to połączenie tradycyjnej lava cake i zdrowego twistu. Prosty w przygotowaniu, zachwyca kremowym wnętrzem i głębokim smakiem kakao.
-
Ciasteczka z czterech składników. Za komuny każdy je kochał
Jeśli czasy PRL-u (zdaniem wielu słusznie minione) kojarzą ci się dobrze, prawdopodobnie za ten stan rzeczy odpowiadają ówczesne smakołyki. Za takie uważa się blok czekoladowy, galaretki na wagę i oczywiście pyszne, chrupkie, kruszące się kokosank...
-
Podwójnie cynamonowe minipączki. Są słodkie i mięciutkie jak serce Mamy Muminka
Jesień to czas, kiedy zdecydowanie chętniej sięgamy po słodkości w większej ilości, ale to dobrze - trzeba przecież jakoś poprawiać sobie humor. Nasz dzisiejszy przepis jest jednym z najlepszych poprawiaczy humoru, a do tego z wykonaniem poradzi...
-
Hit z USA z lat 70. podbija polskie stoły. Wsyp i wymieszaj, nie potrzebujesz miksera
Istnieją takie desery, które zachwycają prostotą i smakiem, a mimo to kryją coś wyjątkowego. To właśnie dzięki nim zwykłe spotkanie może zamienić się w prawdziwą ucztę. Jeden z takich wypieków wraca dziś do łask i zdobywa popularność w domowych...
-
Deserowy quiz dla łasuchów! Uda ci się zdobyć komplet punktów?
Ten quiz będzie wyzwaniem dla smakoszy! Jeśli lubisz desery, to z pewnością masz szansę na komplet punktów. Pytanie 10. zmiecie z planszy nawet największych entuzjastów kulinariów. Dasz sobie z nim radę, czy polegniesz z kretesem? Sprawdź się!
-
Ciasteczka, które nie idą w boczki, a wprost do serca. Z tymi owocami są najlepsze
Każdy z nas lubi sobie od czasu do czasu dosłodzić, bo życie bez małych słodkich przyjemności byłoby co najmniej smutne. Jeśli jednak boisz się, że od tych przyjemności zaczną w pasie cisnąć cię spodnie, spokojnie, mamy na to radę. A właściwie...
-
Są znane od setek lat. Wystarczą serek i dwa składniki. Rogaliki wychodzą złociste i chrupiące
Jest bardzo prawdopodobnie, że widziałeś lub widziałaś te rogaliki wiele razy, ale nie masz pojęcia, jak się nazywają. To rugelach, czyli żydowskie rogaliki nadziewane np. bakaliami, konfiturami lub czekoladą. Na przestrzeni lat przepis ewoluował,...
-
Szyszki z dmuchanego ryżu to łakocie, których nie trzeba przedstawiać. To tylko 3 składniki
Co możemy powiedzieć o czasach PRL-u? Na pewno to, że dobrze, że się już skończyły i lepiej niech nie wracają. Jednak wiele osób wspomina ten okres z rozrzewnieniem, w głównej mierze przez smaki, a zwłaszcza kultowe słodkości, do których nawet dzi...
-
Zamiast batonów i wafelków. Te ciasteczka zrobisz w 20 minut. Smak przebija sklepowe słodkości
Nie masz nic słodkiego w domu, a ochota nie odpuszcza? Te ciastka zrobisz z rzeczy, które już masz w kuchni. Pyszne, miękkie, lekko chrupiące i gotowe w 20 minut. Idealne na zabiegany dzień albo wolne popołudnie. Nie trzeba być cukiernikiem, by je...
-
Miodownik w wersji ormiańskiej. Tak dobry, że ciężko się oprzeć. Zaskoczy całą rodzinę
Ten przysmak jest słodki, wilgotny i ma lekko karmelową nutę. Skąd pochodzi Marlenka? Ciasto jest ormiańską wersją popularnego miodownika. Świetnie sprawdzi się na imprezę lub jako przekąska na niedzielę.
-
Niby bez pieczenia, a efekt jak z wielogodzinnego wypieku. Bałkanka zadziwia chałwowym kremem
Co dobrego można zrobić z chałwy? Ten intensywny, sezamowy przysmak nie musi być jedynie słodką przekąską. W połączeniu z kremowym serkiem i delikatnymi dodatkami staje się bazą wyjątkowego ciasta bez pieczenia. Weźmiesz kęs i od razu się zakochasz.
-
To słodki quiz wiedzy dla kulinarnych asów. Uważajcie na drugie pytanie!
Dziś niedziela i z tej okazji przygotowaliśmy dla was słodki quiz wiedzy - idealny do popołudniowej kawki. Pytamy was o rozmaite ciasta i ciasteczka. Najczęściej trzeba je po prostu rozpoznać na zdjęciach, ale nie tylko. Uważajcie na drugie pytanie!
-
Dodaj ten składnik do domowego ptasiego mleczka. Goście nie uwierzą, że nie jest ze sklepu
Po co kupować ptasie mleczko, skoro możesz zrobić własne w jeszcze ciekawszej odsłonie? Ten przepis łączy puszystą piankę z czekoladą i subtelną nutą cytrusów. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak - zaskakujący. To idealny deser na lato....
-
Ciasteczka, którymi w PRL-u pachniał cały blok. Zawsze poprawiały humor
Ciastka amoniaczki były doskonale znane wszystkim mamom i babciom. W latach 80. cieszyły się dużą popularnością. Z talerzy znikały szybciej niż ciasteczka maślane i pierniczki. Dziś robi się je już dość rzadko, a szkoda, bo są pyszne i łatwe do...
-
Jagodzianki pójdą w odstawkę. Bułeczki z tymi owocami są sto razy lepsze. Miękkie i wilgotne
Zapomnij o klasycznych jagodziankach. Słodkie bułeczki w tej wersji są tak smaczne, że domownicy szybko poproszą o kolejną porcję. Wychodzą delikatne, puszyste i leciutkie jak chmurka. Jak zrobić malinianki?
-
Pyszne muffiny z owocowym dodatkiem. Zmiksuj składniki i gotowe. Będą wilgotne i puszyste
Co zrobić na szybki deser? Prostszego przepisu nie znajdziesz. Te jabłkowe muffinki smakują doskonale, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Lepiej od razu zrób ciasta na dwie porcje, bo rodzina oszaleje na ich punkcie.
-
Krowiak maślany jest 100 razy lepszy niż sernik. Wychodzi miękki i puszysty. Teściowa zaniemówi
To ciasto jest pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na wizytę znajomych lub do popołudniowej kawy na tarasie. Jak zrobić krowiaka maślanego? Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.
-
Urocze słodycze na początek wakacji. Wyglądają jak lizaki, ale są mięciutkie
W końcu zaczęły się wakacje i chociaż dla większości z nas to po prostu kolejny, zwyczajny okres w roku, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tej okazji sobie trochę połasuchować. Dziś mamy przepis na szalenie urocze słodkości, które w pierwszej...
-
Przepis na gofry najprostszy z możliwych. Tu nie ma żadnych czarów, ale pamiętaj o jednym
Wyobraź sobie: słońce, plaża, szum fal i buzia umorusana pysznym, chrupiącym w środku i mięciutkim wewnątrz gofrem, kupionym w budce na deptaku. Zaburczało w brzuchu, prawda? Mamy jednak dobrą wiadomość - nie musisz jechać nad morze (w ogóle nie...
-
Najpierw się śmiali, potem brali przepis. Ciasto pijana zakonnica robię na każde spotkanie
Niektóre polskie ciasta mają zabawne i dość specyficzne nazwy, które wywołują uśmiech na twarzy. Właśnie tak zareagowali moi bliscy, gdy zrobiłam ciasto pijana zakonnica. Ale jak tylko go spróbowali, spoważnieli i poprosili o przepis. Jak je upiec?
-
Słodkie, szybkie i nie idą w boczki. Do ciasteczek owsianych dodaj te owoce
Weekend bez słodkości to weekend co najmniej smutny i chyba zgodzimy się z tym wszyscy. Jednak jak sobie osłodzić ten czas, kiedy spodnie zaczynają piłować, a lęk przed wymianą garderoby na ubrania w większym rozmiarze powstrzymuje nas przed...
-
Ciasto Włoski Narzeczony podbije serce nawet teściowej. Lepsze niż sernik i szarlotka razem wzięte
Nazwa jest zabawna, ale efektowne ciasto potrafi zaskoczyć nawet sceptyków. Włoski Narzeczony to deser rozpływający się w ustach. Wychodzi tak pyszny, że domownicy będą błagać o dokładkę.
-
Wilgotne, ciężkie i słodziutkie. Z tym składnikiem babeczki waniliowe to mistrzostwo
Lubisz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego do kawki? A może szykuje ci się spotkanie ze znajomymi lub piknik i chcesz zabrać ze sobą coś pysznego? Mamy świetny przepis na obłędne babeczki waniliowe. Są ciężkie, wilgotne i słodkie, a ...
-
Co sobotę piekę te mięciutkie bułeczki. Zwykłe drożdżowe mogą się schować
Nie ma nic cudowniejszego niż dom pachnący świeżymi wypiekami. Masz w zwyczaju piec na weekend domowe ciasta? To świetnie, ale te bułeczki będą lepsze niż jakikolwiek placek. Jak zrobić mięciutkie cynamonki? To łatwiejsze niż myślisz, a ważne jest...
-
Smakują jak kultowe czekoladki z USA. Przygotuj potrójną porcję, bo trudno się oderwać
Czekoladki z masłem orzechowym to duet, który od lat zachwyca miłośników słodkości. Gorzki smak przełamany kremowym, lekko słonym nadzieniem tworzy całość, której trudno się oprzeć. Choć są dostępne w sklepach, nic nie stoi na przeszkodzie, by...
-
Szybkie ciasteczka maślane. Tak pyszne, że sam zapach obudzi w tobie wewnętrzne dziecko
Dziś mamy dla ciebie przepis, który każdy z nas ma schowany głęboko w serduszkach. Te ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, wszystkie składniki na pewno masz w kuchni, a już sam ich zapach uwalnia hormony szczęścia. Jak zrobić ciastecz...
-
Ciasto Usta Romana przemówi nawet do serca teściowej. Lepsze niż sernik, prostsze od szarlotki
Co słodkiego na weekend? Jeśli znudził ci się sernik, szarlotka i drożdżowiec, postaw na ten przepis. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, ale na gościach z pewnością zrobi wrażenie nie tylko ze względu na smak.
-
Zmieszaj kilka składników, zagnieć i upiecz. Bułeczki mleczne wyjdą lepsze niż z piekarni
Masz ochotę na coś pysznego? Bułeczki mleczne przygotujesz z kilku prostych składników, a ich smak zachwyci dorosłych i dzieci. Mięciutkie, pachnące, idealne na każdą porę dnia. Zapomnij o sklepowych wyrobach i postaw na domowe pieczenie. Będzie n...
-
540 zł za kilogram. Przetestowała suszone lody z Lidla. Wyglądają jak kreda, a w smaku?
Liofilizowane lody to nowoczesny sposób na zachowanie smaku ulubionych deserów przez długi czas. Dostępne są w coraz większej liczbie miejsc, jednak czy to naprawdę słodkość, którą znamy? Cena powala, a zdania są podzielone.
-
Piętnaście minut: tyle potrzebujesz, żeby zrobić górę puszystych placków. Przyda się coś waniliowego
Jakie jest najlepsze lekarstwo na wiosenne przesilenie i brak humoru? Oczywiście pyszne, słodziutkie i delikatne placuszki. Dziś mamy dla was przepis, który sprawi, że klasyczne racuchy drożdżowe zepchniesz na dno swojej pamięci. Wystarczy, że mas...
-
Słodki quiz wiedzy dla łasuchów. Pytanie numer 11 zgniecie was na miazgę!
Pytanie numer 11 zgniecie was na miazgę!