słodkości
-
Kruche ciasteczka do pochrupania przy kawce. Dodaj kleks marmolady, a będą smakowały jak u babci
Kruche ciasteczka to przepis, który musi znać każda szanująca się gospodyni oraz szanujący się gospodarz. Przepis jest banalny - nie ma żadnych tajemniczych składników, a ciasteczka wychodzą chrupiące i słodziutkie. Jeśli dołożysz do nich odrobinę...
-
Jak zrobić polewę czekoladową? Będzie idealna do wielkanocnych mazurków i babek, a potrzebujesz czterech składników
Nie ma co się oszukaiwać - wszystko lepiej smakuje z czekoladą. Dziś przychodzimy do was z najprostszym przepisem na polewę czekoladową, bez której wielkanocne mazurki i inne słodkości będą po prostu niepełne. Tu nie ma żadnych sekretów, a lista...
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Sernik - najłatwiejszy przepis, który odmieni twoje desery. Jest delikatny, kremowy i to bez pieczenia
Czy istnieje przepis na sernik tak prosty, że można go niemal robić z zamkniętymi oczami? Oczywiście, że tak - sernik gotowany jest delikatny, kremowy i dużo łatwiejszy w wykonaniu, niż jego pieczona wersja. Jak go zrobić? Najpierw wybierz...
-
Marzą ci się puszyste i chrupiące gofry? Dodaj do ciasta trochę bąbelków zamiast mleka - będą lepsze niż z budki
Gofry to lek na całe zło i kiedy tylko zanurzmy zęby w delikatnym waflu z bitą śmietaną, wszystkie problemy odchodzą na bok. Dziś mamy dla ciebie przepis na gofry, które jednocześnie są pulchniutkie i lekko chrupiące. Jaki jest ich sekret? Mleko. ...
-
Rozpływające się w ustach eklerki - przepis Ani Starmach na domowe łakocie. Wypełnij je kremem waniliowym
Niełatwo oprzeć się puszystym i słodkim eklerkom. Eleganckie i łatwe w wykonaniu ciastka to doskonały pomysł na dodatek do popołudniowej kawy czy deser po rodzinnym obiedzie. Okres karnawału to świetny moment na słodkie eksperymenty w kuchni....
-
Minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą najpyszniejsze, ale uważaj na tłuszcz
Minipączki jogurtowe to jedna z najsmaczniejszych, a na pewno najprostsza propozycja na małe co nieco w tłusty czwartek. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników, ale musisz uważać na jedną rzecz - olej musi mieć idealną...
-
Racuchy budyniowe to słodki raj na ziemi. Pyszne, delikatne placuszki przygotujesz w kwadrans
Racuchy budyniowe to chyba najsmaczniejsza wersja delikatnych placuszków z patelni, jaka istnieje i z chęcią zdradzimy wam, jak je zrobić. Co jest w nich takiego wyjątkowego? Między innymi to, że przy każdym kęsie masz wrażenie, że zanurzasz zęby ...
-
Pączki z dziurką na tłusty czwartek. Jak zrobić donuty po polsku? Wybierz odpowiednią mąkę
Pączki z dziurką to kolejny pyszny pomysł na tłusty czwartek. Ich wykonanie jest banalne i chociaż łudząco przypominają amerykańskie donuty, zasmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Jak zrobić pączki z dziurką, żeby były puszyste i...
-
Jak zrobić bezy? Jeden maleńki błąd i będą do kosza. Wcale nie chodzi o sól
Nie trzeba codziennie biegać do cukierni, żeby cieszyć się swoimi ulubionymi łakociami, którymi dla wielu z nas są bezy. Jak zrobić bezy, żeby były idealne - chrupiące i delikatne jednocześnie? Najlepiej weź trzy głębokie oddechy - nerwy i trzęsąc...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle
-
Jak śniadanie to jajecznica i kanapki? Nic takiego. Te jajka są o niebo lepsze
-
Wyglądają niepozornie. Tymczasem szklane ampułki są wyjątkoweMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To jest dopiero żur. Siostra Anastazja używa przepisu, który trudno przebić
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
- Ciasto na pierogi bez jajka. W końcu zjesz mięciutkie pierogi
- Wielkanoc ma smak barszczu, ale też i babki. Jogurtowa wersja znana jest od lat
- Najlepsze ciasto na Wielkanoc?. Teściowa od 40 lat robi fale Dunaju
- Co Polacy myślą o wielkim poście? Wielkanoc obchodzimy, ale mięso musi być
- Sałatka jarzynowa - przepis z jarzynami z rosołu. Babciny składnik to gwarancja smaku
-
Przepis na rurki z kremem bez foremek. Wyjdą pyszne i kształtne, dzięki trikowi z folią
Wątpię, czy istnieje na świecie osoba, która nie przepada z rurkami z kremem. Te pyszne, domowe łakocie z kruchego ciasta obficie wypełnione aksamitnym kremem idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. Jednak jeśli nie masz metalowych foremek do...
-
Pączki jak za dawnych lat. Poznaj 100-letni przepis babci na wyśmienite słodkości. Są puszyste i słodkie
Niezwykle puszyste, idealnie słodkie i mięciutkie. Dokładnie takie wychodzą pączki ze starego, babcinego przepisu. Choć przygotowanie ciasta to nie lada wyzwanie, warto poświęcić wolne popołudnie i upiec karnawałowe słodkości. Zachwyci cię nie tyl...
-
Słodycze z dzieciństwa. Pamiętasz te słodkości z PRL-u? Przedstawiamy 10 najpopularniejszych
Czasy PRL nie były łatwym okresem dla... łasuchów. Zdobycie zagranicznych słodyczy graniczyło niemal z cudem. Z tego powodu wszyscy zajadali się przede wszystkim tanimi landrynkami i miętusami. Jednak z czasem pojawiało się coraz więcej słodkości...
-
Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami
Zupa nic to trochę już zapomniany, ale bardzo smaczny deser na bazie mleka podawany na zimno. Zupę nic podawano po obiedzie już 200 lat temu, a smak wzbogacała laska wnililii i kluseczki z białka jajka. Dziś mamy dla was przepis na ten deser, dzię...
-
Jak zrobić masło orzechowe? Najzdrowsze smarowidło do naleśników zrobisz w kilka minut z dwóch składników
Masło orzechowe to lubiany przez wszystkich dodatek do naleśników, kanapek oraz różnych deserów. Przepis na masło orzechowe jest banalny i zawiera dwa składniki - orzechy i szczyptę soli lub cukru, a zrobisz je w kilka minut. Jedyne, o czym musisz...
-
Błyskawiczne pączki z serka homogenizowanego. Potrzebujesz 15 minut i 5 składników, by zrobić najlepsze łakocie
Przed nami ukochane święto wszystkich łasuchów, czyli wyczekiwany tłusty czwartek. Z tej okazji mamy dla was prosty przepis na szybkie pączki z serka homogenizowanego. Smakują jak spełnione marzenia, a zrobisz je w zaledwie 15 minut. Moja rada? Ni...
-
Faworki na piwie - prosty przepis. Nie musisz składać ani bić ciasta, ale ważna jest temperatura
Karnawał to czas zabawy i raczenia się ulubionymi łakociami. Do takich dla wielu z nas zapewne są faworki. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na faworki na piwie, które nie tylko są przepyszne i bosko chrupiące, ale także szybkie w wykonaniu....
-
Pączki twarogowe, czyli najlepsze słodkości na karnawał. Będą puszyste jak chmurka, ale znaczenie ma rodzaj sera
Mamy karnawał, czyli czas, w którym możemy sobie nieco pofolgować i raczyć się smakołykami w myśl zasady "od jutra dieta". Dziś mamy dla was przepis na delikatne i mięciutkie pączki twarogowe, których smak działa wręcz uzależniająco. Kluczem jest...
-
Przepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90. Lekkie, kruche i delikatne
Przepis na ptysie nie jest skomplikowany. Wiele zależy jednak od oczekiwanego efektu. Tym razem stawiamy na smaki z dzieciństwa. W latach 90. ten wyjątkowo słodki deser królował w cukierniach i podbijał serca. Jak zrobić je samodzielnie w domu, by...
-
Duńskie ciasteczka świąteczne - ich upieczenie wymaga niewielkiej liczby składników, a smak jest niepowtarzalny
Duńskie ciasteczka świąteczne mogą być bardzo przyjemnym bożonarodzeniowym akcentem. Najbardziej znane są te maślane, ale można je piec w innych wersjach. Doskonale nadają się na świąteczny prezent.
-
Wykwintne ciasteczka świąteczne - zachwycą nie tylko smakiem, ale także dekoracyjnym wyglądem
Jak zrobić wykwintne ciasteczka świąteczne? Boże Narodzenie może nam się kojarzyć z różnymi smakami. Z pewnością nie może na stole zabraknąć także słodyczy - choćby właśnie doskonałych ciasteczek.
-
Lepsze ciasteczka na święta nie istnieją. Kakaowe szyszki zrobisz w chwilę, a smakują lepiej niż spełnione marzenia
Jeśli szukasz prostego przepisu na świąteczne ciasteczka, a pierniki i amoniaczki ci się już znudziły, koniecznie wypróbuj przepis na kakaowe szyszki. Te ciasteczka są banalne w wykonaniu i wyglądają bardzo apetycznie, dlatego będą stanowić...
-
Jak zrobić miękkie pierniczki? Wytrzymają do świąt, ale ważny jest sposób przechowywania i kwaśny dodatek
Jak zrobić miękkie pierniczki, takie które smakują jak uwielbiane przez wszystkich alpejskie? Przepis nie jest skomplikowany, ale żeby pierniczki wyszły idealne, musisz trzymać się proporcji i po upieczeniu włożyć je do szklanego, szczelnego...
-
Hardcorowe torty Renata Agzamova. Cukiernik ma rozmach, talent i miliony rubli na koncie
Renat Agzamov to rosyjski cukiernik tatarskiego pochodzenia, który robi niesamowite torty. Jego słodkie konstrukcje zna cały świat, a swoimi osiągnięciami chętnie dzieli się na Instagramie. Każdy jego tort zasługuje na wielkie "WOW".
-
Ania Starmach tym razem przesadziła - pokazała przepis na najlepsze gofry świata. Sekretem jest zamiana składników
Ania Starmach to cukiernicza czarodziejka i już nie raz mogliście się o tym przekonać. Ostatnio na swoim Instagramie podzieliła się przepisem na gofry. Podała też wskazówki, dzięki którym będą delikatne i puszyste - chodzi o zamianę oleju na masło...
-
Gofry - przepis, który skradnie ci serce. Będą puszyste i delikatne, ale zamień mleko na inny składnik
Gofry to chyba najlepszy comfort food świata. Przepis na gofry jest bardzo łatwy, ale my dziś postanowiliśmy go nieco udoskonalić. Jak je zrobić, żeby były jeszcze delikatniejsze i bardziej puszyste? Zamień mleko na kefir - zakochasz się w tym sma...
-
Syrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut i już możemy zaczynać święta
Syrop piernikowy to fantastyczny dodatek do kawy, ciast i naleśników. Przepis jest bardzo prosty, a smak syropu natychmiast uwalnia magię świąt. Jak zrobić go w domu? Nie możesz zapomnieć o cynamonie i gałce muszkatołowej - te przyprawy nadają...
-
Pamiętasz jeszcze te przysmaki z dzieciństwa? Zdobądź 13 słodkich punktów
Na pewno jadłeś te smakołyki, kojarzysz smak, ale czy wiesz o nich coś więcej?
-
Kokosanki, czyli kultowe ciasteczka z PRL. Zrobisz je w kilka chwil, a potrzebujesz czterech składników
Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chces...
-
Lukier - przepis jak z marcińskich rogali. To tylko dwa składniki, ale ważna jest temperatura
Lukier to nieodłączny dodatek do pączków, pierniczków oraz domowych rogali świętomarcińskich. Przepis na lukier jest banalny, ale żeby wyszedł gładki, warto dopilnować temperatury, zarówno wody, jak również wypieków, które chcemy udekorować.
-
Pieguski - przepis na ciasteczka znane z amerykańskich filmów. Będą gotowe w 20 minut
Pieguski to przepis na ekspresowe ciasteczka z kawałkami czekolady. Właśnie takimi zajadał się Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej. Przepis na pieguski jest banalny, a wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut. Tutaj nie ma co się zastanawiać, trzeb...
-
Gofry - przepis, który musi poznać każdy łasuch. Są jeszcze lepsze i delikatniejsze, dzięki zamianie składników
Gofry to najlepszy sposób na poprawę humoru i pocieszenie po trudnym dniu w pracy lub szkole. Przepis na gofry jest znany, ale my postanowiliśmy go nieco ulepszyć. Gofry bez mleka wychodzą delikatne i pyszne tak, że najlepiej od razu zrobić podwój...
-
Gofry - przepis na jesienny poprawiacz humoru. Żeby wyszły idealne, użyj składnika, którego używasz do ciast
Przepis na gofry to jednocześnie przepis na najlepszy poprawiacz humoru. Sposób wykonania jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet ktoś zupełnie niedoświadczony kulinarnie. Jednak żeby gofry były idealne, delikatne i zarazem chrupiące, war...
-
Oponki serowe - przepis idealny na jesienne łasuchowanie. Żeby były delikatne, warto je trochę "upić"
Oponki serowe to przepis idealny nie tylko na Tłusty Czwartek. Te słodkie pączuszki z dziurką są wymarzonym deserem w długie jesienne wieczory, a zrobisz je w bardzo prosty sposób. Jednak żeby wyszły idealne, warto je trochę "wstawić". Do tego...
-
Jak zrobić karmel do ciast i deserów? Sposób jest banalny, ale nie spuszczaj wzroku z patelni
Karmel to nieodłączny element wielu ciast takich jak snikers i krówka, czy deserów lodowych i babeczek. Przepis na karmel jest naprawdę banalny - to w zasadzie cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jednak niepozorny błąd sprawi, że zamias...
-
Śniadanie na słodko, czyli placuszki serowe z przepisu Ewy Wachowicz. Idealne na ponure i leniwe poranki
Śniadanie na słodko to rozwiązanie nie tylko dla najmłodszych, ale dla każdego, kto potrzebuje z rana dawki energii. Szczególnie w ponure, jesienne poranki. Przepis Ewy Wachowicz to nie tylko energia, ale i witaminy, które są bardzo ważne o tej...
-
Przepis na biszkopt idealny do tortów. Będzie puszysty, ale zadbaj o odpowiednią mąkę
Biszkopt to przepis, który musi znać każdy szanujący się miłośnik i entuzjasta domowych wypieków. Przepis na biszkopt nie jest skomplikowany, ale bywa, że opada lub przeciwnie - zbyt wysoko wyrasta i pęka. Jak uniknąć biszkoptowej katastrofy? Zadb...
-
Czekoladki na komunię - sprawdź, jakie wybrać i gdzie kupić. Słodkości to najlepsze podziękowanie dla gości
Czekoladki na komunię to świetny sposób, aby podziękować rodzinie i przyjaciołom za przybycie. Bombonierki komunijne to z kolei doskonały prezent dla dziecka. Dowiedz się, gdzie można je nabyć oraz które będą najmodniejsze w sezonie.
-
Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Wypróbuj, gdy został ci nadmiar białek
Czy beza Pavlova to beza nad bezami? Biorąc pod uwagę jej walory smakowe, z pewnością zasługuje na to miano. Przepis na nią jest prosty w wykonaniu, a efekt to ciasto smaczne, chrupkie na zewnątrz, piankowe i delikatne w środku. Bezę możesz upiec...
-
Małe serniczki w nietypowym wydaniu. Aż nie można oderwać wzroku
Szukacie pomysłów na idealny deser wielkanocny? Te serniczki skradną wasze serca. Przygotujcie uroczny i przepyszny deser według receptury amerykańskiej autorki książek kulinarnych.