• Link został skopiowany

Z twarogu robię najlepsze bułeczki świata. Są wilgotne i puszyste bez grama drożdży

Dziś mamy przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo, ale niespecjalnie mają ochotę i czas bawić się w rozczyny i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Bułeczki twarogowe są naprawdę pyszne i smakiem wygrywają nawet z tymi z najlepszej piekarni. Jak się za nie zabrać? Będziesz w szoku, jakie to łatwe i szybkie.
Domowe bułeczki twarogowe
JaclynDD /Shutterstock

Pyszne i puszyste bułeczki twarogowe uratują cię, kiedy pieczywo się skończy, a do piekarni daleko. Są naprawdę pyszne, delikatne i mięciutkie, a dodatkowo cudownie rosną, mimo tego, że wśród listy składników nie ma drożdży. Już sam zapach sprawi, że ślinianki zaczną szybciej pracować, a wykonanie bułeczek jest zaskakująco szybkie - pół godziny i gotowe.

Jak się za nie zabrać? Zacznij od wyboru odpowiedniego twarogu. Najlepiej sprawdzi się półtłusty. Ważna jest także mąka - typy 500 i 650 będą najlepsze do tego przepisu. Reszta to przysłowiowa bułka z masłem. I te twarogowe z masłem smakują naprawdę bajecznie. 

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Szybkie bułeczki twarogowe. Lepszych nie kupisz w żadnej piekarni

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu w kostce,
  • 250 g mąki pszennej typu 500 lub 650,
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: czarnuszka albo sezam do posypania.

Szybkie bułeczki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Twaróg pokrusz lub rozgnieć widelcem albo praską. Przełóż do miski.
  2. Do twarogu przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, sól, mleko, olej i wbij jajko. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę, nie przejmuj się, jeśli będzie odrobinę lepiąca.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie w dłoniach formuj masę w kształt bułeczek i kładź na blasze.
  4. Wierzch bułeczek możesz posmarować białkiem jajka. Posyp je czarnuszką lub sezamem albo innymi nasionami, które lubisz.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 20-25 minut, aż bułeczki pięknie urosną i zarumienią się.

Wskazówka: Takie bułeczki możesz przygotować i na słodko, i na słono. Jeśli chcesz zrobić słodkie bułeczki, do ciasta dodaj łyżkę miodu, kawałki owoców lub pokruszoną czekoladę. Jeśli zaś wolisz bułeczki w wersji wytrawnej, do ciasta dodaj posiekane na małe kawałki suszone pomidory, oliwki lub podduszoną na maśle cebulkę i czosnek. 

Więcej o: