Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży

Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz je robić na okrągło. Są mięciutkie, pachnące i, co ważne, gotowe w pół godziny razem z pieczeniem.

Bułeczki twarogowe to przepis, który cię uratuje, gdy skończyło się pieczywo, a nie masz ochoty biec do piekarni. Wystarczy, że masz w domu twaróg, trochę mąki i kilka drobiazgów, i w dosłownie pół godziny masz pyszne, ciepłe i mięciutkie bułeczki. Co w nich jest takiego wyjątkowego, oprócz szybkości i prostoty wykonania? Możesz zrobić je na dwa sposoby: na słodko lub na słono. Dziś pokażemy wersję, którą lubię najbardziej. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na chleb z samych ziaren

Bułeczki twarogowe bez drożdży. Mięciutkie jak poduszeczka

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu w kostce, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła, 
  • 1 jajko, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • szczypta soli, 
  • kilka suszonych pomidorów i oliwek, 
  • opcjonalnie: czarnuszka albo sezam do posypania.

Bułeczki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Twaróg pokrusz lub rozgnieć widelcem albo praską. Przełóż do miski. 
  2. Do twarogu przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, sól, mleko, olej i wbij jajko. 
  3. Suszone pomidory i oliwki pokrój na małe kawałki i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie w dłoniach formuj masę w kształt bułeczek i kładź na blasze. 
  5. Wierzch bułeczek możesz posmarować białkiem jajka. Posyp je czarnuszką lub sezamem albo innymi nasionami, które lubisz. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 20-25 minut, aż bułeczki pięknie urosną i zarumienią się.

W ten sam sposób możesz przygotować bułeczki twarogowe na słodko. Do masy dodaj suszone lub świeże owoce, kawałki czekolady lub odrobinę konfitury bądź masy kajmakowej. 

Więcej o: