Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz je robić na okrągło. Są mięciutkie, pachnące i, co ważne, gotowe w pół godziny razem z pieczeniem.
Joerg Beuge /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Bułeczki twarogowe to przepis, który cię uratuje, gdy skończyło się pieczywo, a nie masz ochoty biec do piekarni. Wystarczy, że masz w domu twaróg, trochę mąki i kilka drobiazgów, i w dosłownie pół godziny masz pyszne, ciepłe i mięciutkie bułeczki. Co w nich jest takiego wyjątkowego, oprócz szybkości i prostoty wykonania? Możesz zrobić je na dwa sposoby: na słodko lub na słono. Dziś pokażemy wersję, którą lubię najbardziej.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na chleb z samych ziaren
Bułeczki twarogowe bez drożdży. Mięciutkie jak poduszeczka
Składniki:
200 g półtłustego twarogu w kostce,
250 g mąki pszennej,
4 łyżki oleju lub roztopionego masła,
1 jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
szczypta soli,
kilka suszonych pomidorów i oliwek,
opcjonalnie: czarnuszka albo sezam do posypania.
Bułeczki twarogowe - sposób wykonania:
Twaróg pokrusz lub rozgnieć widelcem albo praską. Przełóż do miski.
Do twarogu przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, sól, mleko, olej i wbij jajko.
Suszone pomidory i oliwki pokrój na małe kawałki i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie w dłoniach formuj masę w kształt bułeczek i kładź na blasze.
Wierzch bułeczek możesz posmarować białkiem jajka. Posyp je czarnuszką lub sezamem albo innymi nasionami, które lubisz.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 20-25 minut, aż bułeczki pięknie urosną i zarumienią się.
W ten sam sposób możesz przygotować bułeczki twarogowe na słodko. Do masy dodaj suszone lub świeże owoce, kawałki czekolady lub odrobinę konfitury bądź masy kajmakowej.