kuchnia śląska
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
-
Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik
Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efe...
-
Kluski śląskie - przepis na pyszne, tradycyjne danie. Przygotujesz je tylko z trzech składników
Podajemy bardzo prosty przepis na kluski śląskie. To klasyczne danie można zrobić w okamgnieniu. Do jego przygotowania będą potrzebne tylko trzy składniki: ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. Przygotowanie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach
Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podani...
-
Szokująca potrawa wigilijna, którą zajada się pół Śląska. Moczka wygląda średnio, ale smakuje jak marzenie
Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zajadają się nasi przyjaciele ze Śląska. To coś między zupą a budyniem ze wszystkim, co pyszne i słodkie. Znajdziemy tam piernik, bakalie i owoce. Sposób wykonania jest banalny i jeśli chcesz postawić ...
-
Panczkraut, czyli tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. To bardzo proste danie doda wam energii zimą
Panczkraut, inaczej ciapkapusta to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Jest wyjątkowo prostym daniem - składa się bowiem z kapusty kiszonej, ziemniaków, cebuli, boczku i przypraw. Przedstawiamy przepis, z którym będzie miała fantastyczny smak.
-
Tak się robi najlepsze śląskie karminadle. Będą po prostu wyśmienite przez dodatek, który może lekko szokować
Karminadle to nic innego jak śląskie kotlety mielone. Robi się je niemal tak samo, jednak karminadle smakują nieco inaczej, za sprawą dodatku, który może budzić lekkie zdziwienie. Jak zrobić najlepsze mielone po śląsku? Oprócz dobrej wieprzowiny i...
-
Zupa z fasolki szparagowej po śląsku, czyli o tym, jak przygotować sznitbony. Banalnie proste przepisy
Zupa z fasolki szparagowej po śląsku to jedna z bardziej klasycznych potraw, jakie pojawiają się na stołach Ślązaków. Sprawdź, jak wykonać tradycyjną zupę fasolową. Przedstawiamy banalnie proste przepisy.
-
Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór
Choć wydawać by się mogło, że stół wigilijny zastawiony jest wszędzie podobnie, potrawy wigilijne na Śląsku niejednego mogą zadziwić. Sprawdzamy, jakie charakterystyczne dla tego regionu Polski potrawy pojawiają się na stole w wigilijny wieczór.
-
Dzięki temu trikowi sprarzysz kapustę do gołąbków w zaledwie 10 minut
-
Sałatka na Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz. Robi się ją błyskawicznie
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Czym wyczyścić ruszt od kuchenki? Te sposoby cię zaskoczą
- Intensywny w smaku rosół pieczony. Pamiętaj o tych składnikach
- Wielkanocna babka gotowana. Zapomnij o tradycyjnym pieczeniu i przygotuj obłędne ciasto
- Gyros w sprężystym cieście naleśnikowym. Trzy banalne kroki i gotowe
- Nowe wydanie kurczaka. Zapiekany z ziemniakami nada świeżości przy obiedzie
- Zwalcz szkodniki naturalnie. Wystarczy opylić ziemię i rośliny tym proszkiem
-
Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Z czym je podawać? Nie tylko z gulaszem
Lubicie dania z ziemniaków? Dziś polecamy kluski śląskie - lubiane i przygotowywane w różnych regionach Polski. Kluski śląskie - podpowiadamy, jak je zrobić i z czym podawać.
-
Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]
Modro kapusta to przysłowiowa kropka nad i na śląskim stole. Chcesz wprowadzić trochę koloru do letnich potraw? Sprawdź ten prosty i pyszny przepis.
-
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, zna ją każdy. A czy wiesz, czym jest szałot?
Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach i od święta, i bez okazji. Znają ją wszyscy. Ale czy wiecie, co to jest szałot jarzynowy? To sałatka jarzynowa po śląsku. Jak się robi tradycyjny szałot śląski? Zapraszamy po przepisy!
-
Nie jesteś ze Śląska? To słowo może wydawać się zabawne, ale ciapkapusta to świetny dodatek do dań. Jak ją zrobić?
Jeśli nie jesteście ze Śląska, słowo "ciapkapusta" może wydawać wam się zabawne. Jeżeli jednak wiecie coś niecoś o tradycyjnej śląskiej kuchni, na pewno wiecie, że jest to nazwa pysznego dodatku do obiadu. Dziś przybliżymy wam tę potrawę - co to...
-
Kołacz śląski na trzy sposoby - przepisy na tradycyjne ciasto
Kołacz, znany również jako "kołocz" to pyszna propozycja na deser prosto ze Śląska. W tych rejonach chyba każdy kucharz czy kucharka potrafią go przygotować! Niezależnie, czy znany jest ci tylko kołacz węgierski, czy może śląski kołocz doskonale...
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.