Zupa pochodząca ze Śląska to prawdziwe przywitanie wiosny. Zrobisz ją z pierwszych ziół

Kuchnia polska bogata jest w różne przepisy, które zapożyczone są też z innych krajów i regionów. Z tym daniem obiadowym jest podobnie. Zupa dziewięciozielna to przysmak Śląska, ale ten przepis można znaleźć też u naszych zachodnich sąsiadów.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Zupa dziewięciozielna nie jest jedynie smacznym daniem. Jej receptura przybyła do Polski od naszych niemieckich sąsiadów i zakorzeniła się na Dolnym Śląsku. Jej tradycja sięga wieków, bowiem już Celtowie i Germanie przyrządzali ją jako danie rytualne. Ich zdaniem danie to miało wzmocnić siły po ciemnej i mroźnej zimie. W ich kulturze nawet wybór ziół, których powinno być 9 nie jest przypadkowy. Okazuje się, że liczba 9 uznawana była za magiczną i oznaczała początek nowego cyklu i zakończenie poprzedniego. Dziś zupą zajadają się wszyscy ci, którzy cenią sobie zdrowe i oryginalne smaki.

Przepis na zupę dziewięciozielną

Składniki

  • po 100 g różnych ziół, których powinno być 9,
  • średnia cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • masło,
  • 1 l bulionu,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Zioła, które możesz wykorzystać w przepisie

  • trybula,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • koper,
  • pokrzywa,
  • jadalna stokrotka,
  • bluszczyk kurdybanek,
  • szczaw,
  • krwawnik,
  • mniszek,
  • podagrycznik,
  • rukiew,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • pietruszka,
  • szczypior,
  • lubczyk,
  • młode liście brzozy,
  • czosnaczek pospolity,
  • łoboda ogrodowa.

Sposób przygotowania

  1. Wybrane przez siebie zioła przemyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie posiekaj i umieść w garnku.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim warzywo. Gdy będzie mieć złoty kolor przenieś je do garnka z ziołami.
  3. Ziemniaki obierz i również przemyj. Pokrojone w kostkę wrzuć do garnka, w którym znajdują się składniki i zalej całość przygotowanym wcześniej bulionem.
  4. Gotuj zupę na średnim ogniu aż do chwili, gdy ziemniaki staną się miękkie. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Po tym czasie zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę. Na koniec dopraw zupę do smaku.
  6. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i kleksem śmietany. Wierzch możesz również posypać świeżym koperkiem, lub pietruszką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: