-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa pochodząca ze Śląska to prawdziwe przywitanie wiosny. Zrobisz ją z pierwszych ziół
Zupa pochodząca ze Śląska to prawdziwe przywitanie wiosny. Zrobisz ją z pierwszych ziół
Kuchnia polska bogata jest w różne przepisy, które zapożyczone są też z innych krajów i regionów. Z tym daniem obiadowym jest podobnie. Zupa dziewięciozielna to przysmak Śląska, ale ten przepis można znaleźć też u naszych zachodnich sąsiadów.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Zupa dziewięciozielna nie jest jedynie smacznym daniem. Jej receptura przybyła do Polski od naszych niemieckich sąsiadów i zakorzeniła się na Dolnym Śląsku. Jej tradycja sięga wieków, bowiem już Celtowie i Germanie przyrządzali ją jako danie rytualne. Ich zdaniem danie to miało wzmocnić siły po ciemnej i mroźnej zimie. W ich kulturze nawet wybór ziół, których powinno być 9 nie jest przypadkowy. Okazuje się, że liczba 9 uznawana była za magiczną i oznaczała początek nowego cyklu i zakończenie poprzedniego. Dziś zupą zajadają się wszyscy ci, którzy cenią sobie zdrowe i oryginalne smaki.
Przepis na zupę dziewięciozielną
Składniki
- po 100 g różnych ziół, których powinno być 9,
- średnia cebula,
- 3 ziemniaki,
- masło,
- 1 l bulionu,
- kwaśna śmietana 18%,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz.
Zioła, które możesz wykorzystać w przepisie
- trybula,
- tymianek,
- szałwia,
- koper,
- pokrzywa,
- jadalna stokrotka,
- bluszczyk kurdybanek,
- szczaw,
- krwawnik,
- mniszek,
- podagrycznik,
- rukiew,
- czosnek niedźwiedzi,
- pietruszka,
- szczypior,
- lubczyk,
- młode liście brzozy,
- czosnaczek pospolity,
- łoboda ogrodowa.
Sposób przygotowania
- Wybrane przez siebie zioła przemyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie posiekaj i umieść w garnku.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim warzywo. Gdy będzie mieć złoty kolor przenieś je do garnka z ziołami.
- Ziemniaki obierz i również przemyj. Pokrojone w kostkę wrzuć do garnka, w którym znajdują się składniki i zalej całość przygotowanym wcześniej bulionem.
- Gotuj zupę na średnim ogniu aż do chwili, gdy ziemniaki staną się miękkie. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę. Na koniec dopraw zupę do smaku.
- Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i kleksem śmietany. Wierzch możesz również posypać świeżym koperkiem, lub pietruszką.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl