śląsk
-
Zamiast piec w pośpiechu, daj mu czas. Na 11 listopada robię mięso miękkie jak masło
Rolada śląska to danie, które od lat króluje na stołach w całym regionie i Polsce. Łączy soczystą wołowinę, aromatyczny farsz i głęboki smak tradycyjnego sosu. To potrawa, która nie tylko syci, lecz także przywołuje wspomnienia wspólnych rodzinnyc...
-
Był hitem na weselach i komuniach w latach 90. Śląski deser dziś wraca do łask
Kuchnia śląska kojarzy nam się głównie z daniami obiadowymi, np. roladą, kluskami, wodzionką czy żurem. Wiele osób zapomina jednak o jej słodszej stronie. Na szczególną uwagę zasługuje chociażby szpajza.
-
Sekret kuchni beskidzkiej, o którym mało kto wie. Są jak gołąbki i placki ziemniaczane w jednym
Poleśniki to kulinarna ciekawostka ze Śląska Cieszyńskiego, która zachwyca smakiem i prostotą. Pieczone na liściach kapusty łączą w sobie cechy gołąbków i tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ich aromat i chrupiąca skórka potrafią uzależnić....
-
Śląski gospodarz pokazał, jak zrobić ogórki kiszone. Taką wodą nigdy ich nie zalewa
Prawidłowo wykorzystywany internet może być kopalnią inspiracji. Jak chociażby ten profil tiktokera ze Śląska, który jest w całości utrzymany w klimacie PRL-u. Twórca posługuje się śląską gwarą, pokazuje mieszkanie z wyposażeniem z poprzedniej epo...
-
Ślązacy uwielbiają tę zupę, reszta Polski jej nie zna. Zrobisz ją z taniego warzywa
Kuchnia śląska jest bogata i obfituje w przepisy, które w innych częściach Polski są mniej znane lub w ogóle nikt o nich nie słyszał. O ile dania takie jak ciapkapustę lub roladę z kluskami każdy doskonale zna, tak o oberibie chyba słyszeli...
-
Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go w konkretny dzień
Śląskie tradycje są niezwykle ciekawe, a kuchnia śląska pyszna i zróżnicowana. Właśnie dziś, 9 kwietnia, Ślązacy obchodzą wyjątkowy dzień i na wielu stołach pojawi się niecodzienny rosół. Dziś wielu z nas to zszokuje, ale jeszcze trzydzieści lat...
-
Staropolska zupa, którą uwielbiali nasi pradziadkowie. Jest treściwa i nasyci na wiele godzin
Choć Polska zupami stoi i nie ma co ukrywać, że jesteśmy mistrzami w ich przygotowywaniu, to jednak można czasem odnieść wrażenie, że wciąż gotujemy te same. Nieustannie pojawiają się ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa i pieczarkowa. Jest jednak wiel...
-
4 składniki i perfekcyjne kluski śląskie są gotowe. Ale ważny jest proces gotowania
Jak zrobić kluski śląskie, aby były odpowiednio miękkie i elastyczne? Kluski śląskie to popularny dodatek do dań obiadowych. Choć przepis jest prosty i bazuje jedynie na kilku składnikach, to czasem kluski nie wyjdą takie, jakich byśmy oczekiwali....
-
Moja babcia ze Śląska zawsze dorzucała do kotletów dziwny składnik. Wychodziły soczyste jak nigdy
Co dać do kotletów mielonych, żeby były soczyste? Zainspiruj się kuchnią śląską i postaw na niecodzienny dodatek. Choć przepis brzmi niebanalnie, stworzysz naprawdę pyszne danie, którym będzie się zajadać cała rodzina.
-
Śląska zupa, o której reszta Polski nie słyszała. Ważny jest chleb
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Babcie ze Śląska robią kotlety z niecodziennym dodatkiem
Co zrobić z mięsa mielonego? Przepisów jest całe mnóstwo i jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na klasykę, ale w nieco innym, regionalnym wydaniu. Wiesz, jak kotlety mielone robią starsze panie ze Śląska? Jeden ze składników najpierw cię mocno...
-
Na Śląsku nie ma rodzinnej imprezy bez tego ciasta. Jest ogromne i waży blisko sześć kilogramów
Śląski kołocz to ciasto z bardzo długą tradycją. Żadna rodzinna impreza nie odbędzie się bez niego. Jak je przygotować, by smakowało jak najlepiej? Podpowiadamy.
-
Wrzesień to miesiąc pełen grzybów. W tych miejscach z lasu wyjdziemy z dorodnymi sztukami
Zastanawiasz się gdzie najlepiej we wrześniu wybrać się na grzyby? Mapa leśnych skarbów nie kłamie, podobnie jak zdjęcia internautów, którzy przechwalają się pełnymi koszami i dorodnymi okazami podgrzybków, kurek i kani. Nie ma zatem co czekać, cz...
-
Gospodyni ze Śląska zdradziła mi przepis na prawdziwy rarytas. Ciapkapusta nie ma sobie równych
Ciapkapusta uważana jest za smakołyk, który wyróżnia się na tle innych potraw, które łączą z sobą podobne smaki. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Potrawa pochodzi ze śląska, dlatego możem...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Popularna na Śląsku, reszcie Polski nieznana. Ta zupa potrafi zawrócić w głowie, a główny składnik jest niedoceniany
Kuchnia polska jeszcze niejednokrotnie może nas zaskoczyć. Jak? Regionalnymi recepturami, które znane są ograniczonej społeczności. Zagłębiając się w konkretne, miejsca można więc poznać smaki, które są nam nieznane. Tak właśnie jest z kuchnią...
-
Na Śląsku każdy się zajada, a na Mazowszu już nikt nie zna. Jak zrobić kultową zupę z chleba? "Trza mieć tłuste"
Śląsk to prawdziwe królestwo wyjątkowych i czasem nietypowych potraw, które bywają niemal całkowicie nieznane w innych częściach Polski. O ile kluski, modro kapusta i rolada to klasyk, który rozgościł się na stołach od morza po Tatry, tak o tej...
-
Śląskie mielone wracają do łask. Dodaj składnik pierogów, a smak na pewno cię nie zawiedzie
Kotlety mielone to danie, które zachwalane jest nawet poza granicami Polski. Okazuje się jednak, że nie istnieje tylko jeden sposób ich przyrządzania. Na Śląsku podaje się je inaczej, a dodatek, który dopełnia smaku może zaskoczyć każdego. To głów...
-
Żurek śląski smakuje tak dobrze, jak u babci. Podaj go w ten sposób, a zachwycisz wszystkie pokolenia
Prawdziwy żurek śląski smakuje tak obłędnie, że nic dziwnego, że zajadają się nim pokolenia. To prosta zupa, która nadaje się na codzienny obiad, ale będzie też doskonale pasować jako potrawa podczas zbliżających się świąt wielkanocnych.
-
Makiełki wigilijne, czy makówki śląskie? Przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie
Makiełki wigilijne nazywane także makówkami śląskimi. Jak je przyrządzić? Przepis przyda się przed Świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje w pamięci na długo. Nie każdy zna tę potrawę, dlatego wyjaśni...
-
Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór
Choć wydawać by się mogło, że stół wigilijny zastawiony jest wszędzie podobnie, potrawy wigilijne na Śląsku niejednego mogą zadziwić. Sprawdzamy, jakie charakterystyczne dla tego regionu Polski potrawy pojawiają się na stole w wigilijny wieczór.
-
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, zna ją każdy. A czy wiesz, czym jest szałot?
Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach i od święta, i bez okazji. Znają ją wszyscy. Ale czy wiecie, co to jest szałot jarzynowy? To sałatka jarzynowa po śląsku. Jak się robi tradycyjny szałot śląski? Zapraszamy po przepisy!
-
Nie jesteś ze Śląska? To słowo może wydawać się zabawne, ale ciapkapusta to świetny dodatek do dań. Jak ją zrobić?
Jeśli nie jesteście ze Śląska, słowo "ciapkapusta" może wydawać wam się zabawne. Jeżeli jednak wiecie coś niecoś o tradycyjnej śląskiej kuchni, na pewno wiecie, że jest to nazwa pysznego dodatku do obiadu. Dziś przybliżymy wam tę potrawę - co to...
-
Nazywasz go sernikiem lub kołaczem? Lepiej nie przyznawaj się do tego przy Ślązaku
Ten wypiek to prawdziwe dziedzictwo kulinarne Śląska. Nic dziwnego, że nie może zabraknąc go na żadnej uroczystości rodzinnej, a już na pewno nie na weselu. Skąd się wziął i jak zrobić śląski kołocz?
-
Nazwanie jej zupą zakrawa na profanację. Czym jest ta klasyczna, świąteczna, śląska potrawa?
Nazwijcie ją zupą, a obrazicie Ślązaka. Tym bardziej, że, jak wiadomo, Ślązacy to ludzie o ogromnym szacunku wobec tradycji. Dzięki nim do dziś możemy raczyć się wigilijną moczką. Co to takiego i jak ją przygotować?