• Link został skopiowany

Staropolska zupa, którą uwielbiali nasi pradziadkowie. Jest treściwa i nasyci na wiele godzin

Choć Polska zupami stoi i nie ma co ukrywać, że jesteśmy mistrzami w ich przygotowywaniu, to jednak można czasem odnieść wrażenie, że wciąż gotujemy te same. Nieustannie pojawiają się ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa i pieczarkowa. Jest jednak wiele zup, którymi kiedyś zajadały się całe rodziny, a dziś prawie nikt o nich nie pamięta. Jedna z nich to staropolska zupa na maślance.
Zupa na maślance
New Africa / Shutterstock

Zupa na maślance nazywana jest też poliwką, polewką lub białą polewką. Czasem można również spotkać się z nazwą dziadówka. Mówi się tak dlatego, że gotowana jest z tanich i łatwo dostępnych składników i kiedyś często gościła na stołach w biedniejszych domach. Poza maślanką obowiązkowo używa się ziemniaków, kwaśnej śmietany oraz boczku lub słoniny. Ważne, żeby było tłusto i sycąco

Ciekawy wpis o zupie na maślance można przeczytać na stronie restauracji Strakija z Muszyny. Dowiadujemy się z niego, że poliwkę da się zrobić również w wersji wegetariańskiej lub jako danie postne. Wówczas oczywiście pomija się boczek, a zamiast mięsnych skwarków podsmaża się cebulę albo bułkę tartą. Warto dodać, że biała polewka najmocniej wpisała się w tradycje Śląska, ale w innych regionach też cieszyła się popularnością.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na serowo-piwną zupę krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa na maślance. Przepis na zapomniany przysmak staropolski

Składniki:

  • 3 szklanki maślanki,
  • szklanka gorącej wody,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 kg ziemniaków,
  • cebula,
  • 200 g boczku lub podgardla,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub natka pietruszki do podania.

Jedna szklanka to u nas 250 ml.

Sposób przygotowania:

Boczek lub podgardle pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Podsmażaj, a kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i ugotuj, aż zrobią się miękkie. 

Do innego garnka wlej maślankę i podgrzewaj ją ostrożnie na małym ogniu. Pamiętaj, by cały czas ją mieszać. Maślanka nie może się ściąć. W gorącej wodzie wymieszaj mąkę oraz śmietanę, a następnie przelej tę mieszankę do garnka z maślanką. Zamieszaj dokładnie, by nie powstały grudki. Dopraw wedle uznania i gotuj przez kilka minut. 

Do głębokiego talerza włóż wcześniej przygotowane ziemniaki i posyp je podsmażonym boczkiem i cebulą. Następnie wlej porcję zupy na maślance. Na koniec udekoruj ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać też z grubą kromką białego pieczywa.

Więcej o: