kuchnia staropolska
-
Jedzono ją w czasach powojennych. Dziś w obiegu pozostała tylko nazwa. Co to za potrawa?
Kuchnia staropolska jest pełna tajemnic i ciekawostek. Dawniej przyrządzając rodzinny posiłek, sięgano po składniki, które były łatwo dostępne. Dziś w sklepach można kupić niemal wszystko, stąd niektóre dania odeszły w niepamięć, a ślad po nich...
-
Łatwy i pyszny potaź szparagowy - przepis, którym mógł się raczyć sam król Poniatowski. Sekret smaku? "Polej gąszczem"
Sezon na szparagi za chwilę wystartuje i właśnie z tej okazji mamy dla was przepis, który mógł być hitem na obiadach czwartkowych za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jak przyrządzić szparagi ze staropolskim sznytem? "Potaź" szparago...
-
Najlepszy żurek wielkanocny? Nie popełniaj błędu i nie dodawaj tych produktów!
Żurek wielkanocny to najważniejszy element, zbliżających się świąt. Zależy nam, aby przygotowane danie było pyszne, jednak czasem popełniamy pewien błąd, który wpływa nie tylko na smak, ale również na jakość tradycyjnej potrawy. Sprawdź, czy nie...
-
Flaki - przepis z 1762 roku. Oprócz kapusty jest tam składnik, o którym dziś nikt nie pomyśli
Flaczki obowiązkowo muszą pojawić się na każdej większej imprezie w polskim domu i chociaż nie brakuje sceptyków tego dania, dziś pokażemy wam, że flaki to przepis prawdziwie królewski. Jak smakowały flaczki 250 lat temu? Oprócz kapusty zawierały...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
Strzelczyk pokazał, jak zrobić staropolskie smarowidło. Dodaj domowy ogórek i się zajadaj
Nie ma nic lepszego niż świeża pajda chleba, a na niej domowy smalec własnej roboty i ogórki. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak wykonać klasyczne smarowidło w kilku prostych krokach. Smak polskiego przysmaku został zamknięty w słoiku, dzięki czemu mo...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go następnego dnia, a poczujesz różnicę
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jakości. Dzięki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z każdym kolejnym podgrzaniem staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrządzić? Sprawdź i przekonaj się, ż...
-
Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami
Zupa nic to trochę już zapomniany, ale bardzo smaczny deser na bazie mleka podawany na zimno. Zupę nic podawano po obiedzie już 200 lat temu, a smak wzbogacała laska wnililii i kluseczki z białka jajka. Dziś mamy dla was przepis na ten deser, dzię...
-
Barszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na staropolską zupę
Barszcz królewski to rodzaj zupy, którą przyrządza się w Polsce od wieków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw uzyskuje wyjątkowo głęboki aromat. Taki barszcz rozgrzeje i doda energii jesienią i zimą. Podajemy prosty przepis.
-
Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków i pieczeni na pewno nie jedliście
Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga już XVI wieku. Niestety, obecnie na naszych stołach spotyka się ją dużo rzadziej, najczęściej z okazji 11 listopada. Wielka szkoda, ponieważ gęsina jest nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smacznym mięse...
-
Zalewa do ogórków małosolnych Karola Okrasy. Kucharz dodaje sekretny składnik
-
Jak zwalczyć mszyce? Przygotuj preparat z dwóch składników
-
Polacy idą po Koronę Wodospadów! To duże wyzwanie logistyczne i ambitny celMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
-
Ciasto znane rodzinie od 80 lat. Technika babci sprawia, że jest puszyste
- Dżem i ser pójdą w zapomnienie. Z tym naleśniki nie mają konkurencji
- Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie soczyste
- Tego nie rób szykując ogórki kiszone. Pozbawisz je wartości odżywczych
- Projekt "roślinne posiłki" ma zawitać do szkół w Poznaniu. Zmiany będą smaczne!
- Wystarczą tylko trzy składniki, by przygotować niewiarygodnie pyszny dżem
-
Zupa staropolska - wyjątkowo smaczna i pożywna o przecudownym kolorze. Przepis na tradycyjne danie
Zupy stanowią fundament kuchni polskiej. Są bogate w witaminy i rozgrzewają szczególnie jesienną i zimową porą. Co więcej, zupa może stać się świetnym daniem jednogarnkowym. Oto, jak przygotowywano je w przeszłości.
-
Chłopski garnek - przepis dla wielbicieli swojskiego jadła. Sekretem jest mięso - podpowiemy, jakie będzie najlepsze
Chłopski garnek to nic innego jak jednogarnkowa potrawa z podstawowych składników, które lata temu mieli pod ręką polscy chłopi. Znajdziemy tam ziemniaki, cebulę, kiełbasę, nieraz grzyby no i oczywiście mięso. Jakiego mięsa użyć, by odwzorować ten...
-
Żurek - przepis na tradycyjną polską zupę. Dodaj do niego suszone grzyby i ciesz się niepowtarzalnym smakiem
Żurek to istota staropolskiej kuchni. Pyszna, kwaśna zupa cieszy podniebienia Polaków od wieków i zawsze smakuje wybornie. Jeśli jesteś fanem żurku i chcesz zrobić samodzielnie tę aromatyczną zupę, mamy dla ciebie bardzo prosty przepis. Dodaj kilk...