Zupy to bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Są pożywne, rozgrzewające i dodają energii. Warto sięgać po klasyczne przepisy - są proste w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Jedną z takich zup jest tzw. "zupa rumiana". Przyrządza się ją na bazie cielęciny i włoszczyzny. Jak zrobić staropolską zupę? Przedstawiamy przepis.
Zobacz wideo
Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Zupa staropolska - przepis na tak zwaną "zupę rumianą"
Nazwa "rumiana" pochodzi od koloru, jaki nabiera staropolska zupa. Lekko podduszone warzywa dodają ciepłej, rumianej barwy wywarowi z mięsa. Jak ją przygotować? Oto tradycyjny przepis.
Składniki:
- 30 dag cielęciny z kością,
- pęczek włoszczyzny - korzeń pietruszki, kawałek selera i trzy marchwie,
- duża cebula,
- 10 dag suszonych grzybów,
- dwie łyżki masła,
- dwie łyżeczki mąki,
- łyżka stołowa kminku,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Posiekaj bardzo drobno warzywa.
- W rondlu rozpuść odrobinę masła i podduś warzywa na małym ogniu przez około kwadrans.
- Zagotuj w garnku wodę z mięsem.
- Dodaj podduszone warzywa i suszone grzyby.
- Gotuj całość około czterdzieści minut.
- Mięso odcedź, przetrzyj przez sito i dodaj z powrotem do zupy.
- Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Do masła i mąki dodaj kminku, rozcieńcz wywarem i dodaj do zupy.
- Gotuj całość przez kolejne dziesięć minut.
Smacznego!
Staropolska zupa będzie wyśmienita z grzankami
Zupę rumianą warto podawać z pokrojonymi w kostkę grzankami usmażonymi na maśle. Ewentualnie można serwować ją z groszkiem ptysiowym albo kromką chleba. Podaną na talerzu dobrze jest posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl