Zupa staropolska - wyjątkowo smaczna i pożywna o przecudownym kolorze. Przepis na tradycyjne danie

Zupy stanowią fundament kuchni polskiej. Są bogate w witaminy i rozgrzewają szczególnie jesienną i zimową porą. Co więcej, zupa może stać się świetnym daniem jednogarnkowym. Oto, jak przygotowywano je w przeszłości.

Zupy to bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Są pożywne, rozgrzewające i dodają energii. Warto sięgać po klasyczne przepisy - są proste w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Jedną z takich zup jest tzw. "zupa rumiana". Przyrządza się ją na bazie cielęciny i włoszczyzny. Jak zrobić staropolską zupę? Przedstawiamy przepis

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa staropolska - przepis na tak zwaną "zupę rumianą" 

Nazwa "rumiana" pochodzi od koloru, jaki nabiera staropolska zupa. Lekko podduszone warzywa dodają ciepłej, rumianej barwy wywarowi z mięsa. Jak ją przygotować? Oto tradycyjny przepis.

Składniki:

  • 30 dag cielęciny z kością,
  • pęczek włoszczyzny - korzeń pietruszki, kawałek selera i trzy marchwie,
  • duża cebula,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • dwie łyżki masła,
  • dwie łyżeczki mąki,
  • łyżka stołowa kminku,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj bardzo drobno warzywa.
  2. W rondlu rozpuść odrobinę masła i podduś warzywa na małym ogniu przez około kwadrans.
  3. Zagotuj w garnku wodę z mięsem. 
  4. Dodaj podduszone warzywa i suszone grzyby.
  5. Gotuj całość około czterdzieści minut.
  6. Mięso odcedź, przetrzyj przez sito i dodaj z powrotem do zupy.
  7. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Do masła i mąki dodaj kminku, rozcieńcz wywarem i dodaj do zupy.
  8. Gotuj całość przez kolejne dziesięć minut.

Smacznego!

Staropolska zupa będzie wyśmienita z grzankami

Zupę rumianą warto podawać z pokrojonymi w kostkę grzankami usmażonymi na maśle. Ewentualnie można serwować ją z groszkiem ptysiowym albo kromką chleba. Podaną na talerzu dobrze jest posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.