-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami
Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami
Zupa nic to trochę już zapomniany, ale bardzo smaczny deser na bazie mleka podawany na zimno. Zupę nic podawano po obiedzie już 200 lat temu, a smak wzbogacała laska wnililii i kluseczki z białka jajka. Dziś mamy dla was przepis na ten deser, dzięki któremu możecie sprawdzić, czy raczyli się arystokraci w dawnej Polsce.
Więcej przepisów na desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa nic to nie tylko tytuł dobrej komedii z Adamem Woronowiczem, ale przede wszystkim to rodzaj deseru z mleka, jajek oraz wanilii. Przepis jest banalny, a ten deser był znany już 200 lat temu. Jak zrobić zupę nic? "Nic" prostszego.
Zupa nic - przepis na zapomniany deser
Składniki:
- ok. 400 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 laska wanilii (lub łyżka cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu)
- ulubione owoce do dekoracji (maliny, borówki)
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlej mleko i dodaj laskę wanilii lub ekstrakt. Kiedy mleko się zagrzeje, dodaj cukier i wymieszaj.
- Białko jednego jajka oddziel od żółtka. Wlej białko do miski i dodaj cukier puder. Następnie ubij je na pianę.
- Gdy mleko jest gorące, na jego powierzchni układaj "kluski" z ubitego białka. Mają powstać puszyste pianki. Gdy się zetną, zdejmij rondelek z ognia.
- Żółtka roztrzep i wlej do lekko przestygniętego mleka. Całość wymieszaj, by deser lekko zgęstniał. Podawaj na zimno z ulubionymi owocami.