Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami

Zupa nic to trochę już zapomniany, ale bardzo smaczny deser na bazie mleka podawany na zimno. Zupę nic podawano po obiedzie już 200 lat temu, a smak wzbogacała laska wnililii i kluseczki z białka jajka. Dziś mamy dla was przepis na ten deser, dzięki któremu możecie sprawdzić, czy raczyli się arystokraci w dawnej Polsce.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa nic to nie tylko tytuł dobrej komedii z Adamem Woronowiczem, ale przede wszystkim to rodzaj deseru z mleka, jajek oraz wanilii. Przepis jest banalny, a ten deser był znany już 200 lat temu. Jak zrobić zupę nic? "Nic" prostszego. 

Zupa nic - przepis na zapomniany deser

Składniki:

  • ok. 400 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 laska wanilii (lub łyżka cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu)
  • ulubione owoce do dekoracji (maliny, borówki)

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlej mleko i dodaj laskę wanilii lub ekstrakt. Kiedy mleko się zagrzeje, dodaj cukier i wymieszaj. 
  2. Białko jednego jajka oddziel od żółtka. Wlej białko do miski i dodaj cukier puder. Następnie ubij je na pianę.
  3. Gdy mleko jest gorące, na jego powierzchni układaj "kluski" z ubitego białka. Mają powstać puszyste pianki. Gdy się zetną, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Żółtka roztrzep i wlej do lekko przestygniętego mleka. Całość wymieszaj, by deser lekko zgęstniał. Podawaj na zimno z ulubionymi owocami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.