Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"

Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe nadzienie wypływa. Ten babciny sposób sprawi, że już nigdy się to nie wydarzy.

Babcie to skarbnice wiedzy, więc kiedy borykamy się z jakąś zagwozdką, śmiało można się z nią kierować właśnie do nich. Od dawna również wiadomo, że to one znają wiele wskazówek kulinarnych, przepisów i trików, które ułatwiają gotowanie. Jest tak, ponieważ lata temu, kiedy to zaczynały swoje poczynania kulinarne, nie było internetu, który był kopalnią wiedzy. Przez to właśnie trzeba było radzić sobie samemu i zachodzić w głowę, jak przyspieszyć pieczenie lub przyrządzanie potraw. Dzięki temu, że wiele babć jeszcze cieszy nas swoją obecnością, możemy wyciągać z ich pamięci wszystkie wskazówki, które przydadzą się nawet dziś.

Właśnie taką babciną metodą podzieliła się z użytkownikami TikToka @sucheckajustyna. Co pokazała na filmie? Swoją babcię, która uczy, jak zawijać domowe rogaliki tak, aby ich wnętrze nie wypłynęło podczas pieczenia.

Babciny sposób na robienie rogalików

Domowe rogale przygotowywane są w wielu domach wtedy, gdy zbliża się tłusty czwartek. Ze względu na to, że ten właśnie dzień będziemy świętować już za kilka tygodni, warto dowiedzieć się, co zrobić, aby wypieki wyszły jak najlepsze. Z pomogą przychodzi instruktażowy film, pokazujący jak w szybki i łatwy sposób sprawić, aby w trakcie pieczenia nadzienie nie wypływało.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Na filmie widzimy babcię, która pokazuje, jak z już wyciętych trójkątów, które mają na sobie dużo przetworów, zwinąć rogala. Aby wyszedł wprost idealny, pierwszym krokiem jest zawinięcie do środka i zlepienie dwóch końców, które znajdują się na górnej części ciasta. Dokładne zlepienie, a następnie standardowe zwinięcie całości w rogalika uniemożliwi uciekanie konfitur w trakcie pieczenia.

Głos internautów

Filmik w kilka dni zdobył ponad 500 tys. wyświetleń i setki komentarzy. Taki trik nie mógł oczywiście przejść bez echa.

Dzięki za film instruktażowy, bo mi zawsze nadzienie wypływa.
Przynajmniej nadzienie nie wychodzi na zewnątrz, super metoda.
Ale pięknie. Twoja babcia właśnie mnie nauczyła składać rogalik, żeby nic nie wyciekło.
Więcej o:
Copyright © Agora SA