przepisy babci
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przepis na kruche ciasto z pewnością się przyda w kuchni. Ta obłędna, maślana i jednocześnie banalna w przygotowaniu baza może zamienić się w smakowite ciasteczka, mazurka czy spód do obłędnej tarty....
-
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe. Urośnie pod sufit, jeśli zapamiętasz radę babci. Ręce mogą je popsuć
Ciasto drożdżowe to z jednej strony najbardziej podstawowy wypiek, jaki znamy, a z drugiej prawdziwe utrapienie. Zdarza się, że choć wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze, to ciasto nie chce rosnąć i cała nasza praca idzie na marne. Wina...
-
Tego w kuchni nauczyły nas babcie. "Pomidorowa tak dobra, jakby Jezus po podniebieniu chodził"
Można mieć półki wypełnione po brzegi książkami kucharskimi, można przeszukać cały internet, ale w wielu przypadkach okazuje się, że to babcia wie najlepiej. Dlaczego ciasto się nie udało, czego zabrakło zupie albo kiedy dodać soli, żeby uniknąć...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Wystarczy "uturlać" ziemniaki i zalać mlekiem. To alternatywa dla klusek i sposób na szybki obiad
Zamiast przygotowywać klasyczne kluski postaw na smaczny i ekspresowy zamiennik. Te ziemniaczane kulki mogą konkurować nawet ze śląskim rarytasem - są obłędnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Mleczna kąpiel nada im jeszcze lepszego wyrazu.
-
Włoska babcia zdradza przepis na niezastąpione danie rodem z Mediolanu. Królują dwa proste składniki
Włoska nonna zdradza przepis na niezawodne danie prosto z tłocznych ulic i gwarnych domów Mediolanu. Klasyka łączy ze sobą ryż i pomidory, jednak wisienką na torcie jest soczyste mięso z iście włoskim twistem. Ten rarytas rozgrzeje brzuchy w...
-
Zrób smaczny dodatek do obiadu z zaledwie trzech składników. Połącz, wrzuć na wrzątek i gotowe
Jednym z prostszych i jednocześnie smaczniejszych przepisów na dodatek do obiadu jest babcina metoda robienia klusek kładzionych. Ten trzyskładnikowy banał, smakuje rewelacyjnie na wiele sposobów - można serwować go z sosami, na słodko lub jako...
-
Lepszego barszczu czerwonego nie zrobi nawet babcia. Wszystko dzięki dodatkom prosto z lasu
Lista kultowych, polskich zup jest długa, a wśród najlepszych można śmiało wyróżnić barszcz czerwony. Danie o obłędnym kolorze i aromacie kojarzy się przede wszystkim ze świętami, jednak sprawdzi się też na stole bez specjalnej okazji. Ważne jedna...
-
Prażone jabłka - idealne na szarlotkę i do deserów. Owoce są równie ważne co cierpliwość i dodatki
Nie ma nic smaczniejszego niż domowej roboty ciasta, łakocie i desery. U schyłku lata nie może w menu zabraknąć wyśmienitej szarlotki, a ta z kolei nie wyjdzie bez prażonych jabłek. Owoce będą smakować doskonale i jak u babci, jeśli poświęcisz im...
- To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, a każdy kęs jest lekki i delikatny
- Jak zrobić idealne kruche ciasto do szarlotki? Unikaj jednego składnika
- Bądź pierwszy na stoku! Gwarantują doskonałe warunki jazdy i dni pełne słońcaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co zobaczyć we Wrocławiu? Na rynku nie możesz pominąć restauracji
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- Kremowa i aksamitna. Jajecznica z grzybami, której nikt się nie oprze
- Zebrałam, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
-
Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo
Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście...
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Zapomniany deser, który robiły babcie. Kiedyś zajadali się nim wszyscy
W kuchni polskiej sporo jest dań, które kiedyś cieszyły się popularnością, a dziś rzadko się je robi i niewiele osób o nich pamięta. Do tego grona można zaliczyć deser zwany leguminą. Często bywa określany mianem deseru babci czy prababci. Był...
-
Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą
Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.
-
Słodki smak lata, czyli babcine knedle. Owocowym akcentem jest tu sierpniowa specjalność
Zastanawiasz się co upichcić w najbliższych dniach? Przepis na sierpniowe knedle sprawdzi się wyśmienicie, a wszystko dzięki babcinej recepturze, która duży nacisk kładzie na owocowy akcent. Pierwsze skrzypce grają tu obłędnie smaczne, dojrzałe...
-
Sałatka z cukinii na zimę to must have w spiżarni. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli postawisz na zalewę
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory, a szczególnie te z przepisu babci. Sałatka z cukinii na zimę to obłędny smak lata zamknięty w słoiku, którego nie może zabraknąć wśród domowych zapasów. Dorodne warzywa to jedno, ale prawdziwa...
-
Omijasz drożdżowe wypieki z obawy przed zakalcem? Zapomnij o uprzedzeniach, ten placek zawsze wychodzi
Drożdżowe ciasto wcale nie musi być trudne i uciążliwe do wykonania. Wystarczy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis rodem z polskiej wsi! Opiera się na prostocie i swojskich składnikach - bez zbędnego kombinowania i eksperymentów. Nie obejdzie się...
-
Jak ugotować idealnie miękki ryż do gołąbków? Nasze babcie stosowały niezawodną metodę "pod pierzynką"
Nie ma to jak obiad u babci, a już szczególnie dania z tradycyjnej kuchni polskiej. W końcu niemal każdy uwielbia mięciutkie i aromatyczne gołąbki zalane gęstym, pomidorowym sosem. Niestety główny składnik gołąbków potrafi sprawić niemały kłopot...
-
Pamuła, czyli chłopska zupa, która łączy dwa kontrowersyjne składniki. Jest owocowo i ... wytrawnie
Niektóre dania regionalne mogą szokować i tak też jest w przypadku pamuły, czyli słodkiej zupie z owocowym akcentem. To nietypowe połączenie słodko-wytrawnych smaków, znane jest w kuchni polskiej od pokoleń. Wiąże się z tym długa tradycja,...
-
Jak smakuje najlepsza młoda kapusta? Przepis babci na letni przysmak z kiełbaską
Kiedy wokół panuje upał, szukasz prostych sposobów na przygotowanie obiadu. Świetnym rozwiązaniem będzie młoda kapusta. Przepis jest banalny i sprawi, że przyrządzisz go bez żadnych problemów. Dodatek pomidorów podkręci smak i zakochasz się w...
-
Sok z malin, czyli przepis na domowej roboty przetwory. Z tą zasadą wyjdzie jak ten od babci
Wyposażenie domowej spiżarni na jesień i zimę to ważna sprawa, dlatego warto już teraz zabrać się za sezonowe owoce i przygotować słoiki i buteleczki pełne smaku. Przepis na sok malinowy to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć w kolekcji...
-
Jak zrobić zasmażkę? Zrób to, co każda babcia, a kultowy dodatek do zupy wyjdzie aksamitny i delikatny
Twojej zupę brakuje "tego czegoś", a może sos wyszedł za rzadki? Babcie znają doskonały sposób na podkręcenie smaku i podreperowanie konsystencji. Wystarczy przygotować zasmażkę z kilku bazowych składników - efekt jest rewelacyjny pod każdym...
-
Jak ugotować kompot z czereśni? "Żadna filozofia dziecko...", czyli prosty i najlepszy przepis mojej babci
Latem dostępność i różnorodność owoców pozwala na przyrządzanie różnych pyszności. Jednak kiedy nachodzi pora obiadowa, często pada pytanie jak ugotować kompot. Moja babcia zawsze ma proste i trafione rozwiązania. Dlatego polecam wam każdy jej...
-
Przepis na pierogi z jagodami i kremową śmietanką. Tak zrobisz kulinarne wspomnienie dzieciństwa
Przepis na pierogi z jagodami to prosta recepta na smutki. Dobrze wie o tym moja babcia, która chcąc poprawić mi humor, przyrządzała mi różne smakołyki. Do dziś pamiętam, jak wspólnie zbierałyśmy owoce, a później dostawałam kolejne zadania. Wszyst...
-
Przepis na najlepszy dżem truskawkowy. Zapomnij o konserwantach, sezonowy rarytas to pestka
Właśnie o tej porze roku sezonowe owoce smakują najlepiej, dlatego warto przygotować wyśmienity dżem truskawkowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a jak radzi babcia wystarczą trzy produkty. Domowy rarytas świetnie zastąpi sklepowy produkt ...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...
-
Jak zrobić dżem z truskawek? Babcia robi go już tak 60 lat i nie dodaje cukru żelującego. Jest gęsty i słodziutki
W końcu mamy wyczekane lato i jak okiem sięgnąć, wszędzie aż czerwono od truskawek. Jaka jest najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych boskich owoców? Oczywiście dżem i chociaż zazwyczaj jemy go z naleśnikami lub na tostach, dzisiejszy przepis na...
-
Jagodzianki hojnie nadziane owocami z dodatkiem kruszonki. Przepis na drożdżowe buły jak u babci
Drożdżowe bułeczki, które rozpływają się w ustach z dodatkiem chrupiącej kruszonki to klasyka dobrze wszystkim znana. Znacznie lepszym wyborem są jednak te hojnie wypełnione sezonowymi owocami. Mowa tu oczywiście o jagodziankach - przepis babci...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
-
Dodaj te składniki do sałatki jarzynowej, a nie pożałujesz. Okrasa stawia na owoc, a Kuroń na sos
Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych dań i babcinych specjałów. Przepis na obłędną sałatkę jarzynową to podstawa, której nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania. Kluczowy jest jednak skład i odpowiednie przygotowanie warzyw. Kremowy sos to...
-
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy
Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina...
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Przepis na faworki, jakie robiła babcia. Starodawny przepis z sekretnym dodatkiem
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a przepis na faworki, jakie robiła babcia to synonim tego święta. Kruchutkie, posypane cukrem pudrem słodkości to tradycja, której nie może zabraknąć w dniu wszystkich łasuchów. Sekretem jest swojski...
-
Przepis na pączki z różą babci Marysi, czyli tradycyjny deser na tłusty czwartek
Tłusty czwartek coraz bliżej dlatego, jeśli szukamy najlepszej receptury na tradycyjne słodkości, warto już dziś wypróbować przepis na pączki z różą. Bardzo często pojawiają się szybkie rozwiązania z dodatkiem serka, jogurtu czy maślanki. Ten...
-
Faworki z piekarnika. Przepis babci na idealny chrust bez oparów gorącego tłuszczu
Faworki z piekarnika to rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie tylko nie lubią nadmiaru tłuszczu w jedzeniu, ale także na kuchennych powierzchniach. W końcu każdy z nas dobrze wie, że podczas smażenia opary są obecne wszędzie, a nie jednokrotnie...
-
Cztery składniki i idealne, babcine ciasto na pierogi jest gotowe! Kluczowa jest jednak temperatura
Pierogi to tradycyjny, domowy specjał, który często gości w najróżniejszych wersjach. Jednak niezależnie od preferowanego farszu, kluczem do sukcesu jest perfekcyjna baza. Babcine ciasto z czterech składników jest bezkonkurencyjne. Ważne są jednak...
-
Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem -...
-
Placki ziemniaczane - tradycyjny rarytas, który smakuje jak u babci. Sekretem jest kwaśny dodatek
Prawdziwą klasyką wśród domowych obiadów bez dwóch zdań są placki ziemniaczane. Wyjdą złociste, chrupiące i pełne aromatów, jeśli zastosujesz babciną metodę. Mowa tu o sekretnym dodatku kwaśnego nabiału. Śmietana gwarantuje aksamitne wnętrze i...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe nadzienie wypływa. Ten babciny sposób sprawi, że już...
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...