przepisy babci
-
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy
Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina...
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Przepis na faworki, jakie robiła babcia. Starodawny przepis z sekretnym dodatkiem
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a przepis na faworki, jakie robiła babcia to synonim tego święta. Kruchutkie, posypane cukrem pudrem słodkości to tradycja, której nie może zabraknąć w dniu wszystkich łasuchów. Sekretem jest swojski...
-
Przepis na pączki z różą babci Marysi, czyli tradycyjny deser na tłusty czwartek
Tłusty czwartek coraz bliżej dlatego, jeśli szukamy najlepszej receptury na tradycyjne słodkości, warto już dziś wypróbować przepis na pączki z różą. Bardzo często pojawiają się szybkie rozwiązania z dodatkiem serka, jogurtu czy maślanki. Ten...
-
Faworki z piekarnika. Przepis babci na idealny chrust bez oparów gorącego tłuszczu
Faworki z piekarnika to rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie tylko nie lubią nadmiaru tłuszczu w jedzeniu, ale także na kuchennych powierzchniach. W końcu każdy z nas dobrze wie, że podczas smażenia opary są obecne wszędzie, a nie jednokrotnie...
-
Cztery składniki i idealne, babcine ciasto na pierogi jest gotowe! Kluczowa jest jednak temperatura
Pierogi to tradycyjny, domowy specjał, który często gości w najróżniejszych wersjach. Jednak niezależnie od preferowanego farszu, kluczem do sukcesu jest perfekcyjna baza. Babcine ciasto z czterech składników jest bezkonkurencyjne. Ważne są jednak...
-
Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem -...
-
Placki ziemniaczane - tradycyjny rarytas, który smakuje jak u babci. Sekretem jest kwaśny dodatek
Prawdziwą klasyką wśród domowych obiadów bez dwóch zdań są placki ziemniaczane. Wyjdą złociste, chrupiące i pełne aromatów, jeśli zastosujesz babciną metodę. Mowa tu o sekretnym dodatku kwaśnego nabiału. Śmietana gwarantuje aksamitne wnętrze i...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe nadzienie wypływa. Ten babciny sposób sprawi, że już...
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tych produktów lepiej nie mrozić. Zamienią się w brejowatą papkę
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
- Gotowanie ziemniaków z mikrofali - to nie studencki żart, a sprawdzona metoda
- Ćwikła z chrzanem będzie smaczniejsza i intensywniejsza. Wykorzystaj ten trik
- Jak zrobić wydmuszkę? To łatwiejsze, niż myślisz - potrzebne są dwa drobiazgi
- Prosty przepis na kalafiorową. Wspaniały smak i aromat
-
Potrawy wigilijne, których dziś nikt nie zna. Wśród dawnych rarytasów na próżno szukać śledzi czy kapusty
Co dawniej jadano na wigilię? Wśród dawnych rarytasów nie znajdziemy śledzi, kapusty z grochem czy staropolskiego piernika. Królowały wówczas dania, które znacznie różnią się od tych, które znamy. W starych książkach kucharskich wspomina się o...
-
Jak lepić pierogi? Pani Bożenka z baru mlecznego podpowiada szybki trik przed Bożym Narodzeniem
Jak się lepi pierogi? To pytanie pada coraz częściej. Nic dziwnego, w końcu zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a nie każdy musi być wybitnym kucharzem. Dlatego, aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy pewien sposób stosowany od lat przez nasze...
-
Kotlety mielone babci Hani bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom. Podawane z sosem
Kotlety mielone bez smażenia to alternatywna i ciekawa wersja klasycznego dania. Ich smak różni się od tradycyjnej potrawy. Wszystko za sprawą dodatków i formy ich przygotowania. Babcia Hania ma swoje metody na niejadków. Jak zrobić ten wyśmienity...
-
Kotlety mielone z przepisu babci. Przypominają dzieciństwo! Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań, które przyrządzały nasze babcie. Aby przywrócić smaki z dzieciństwa, ważny jest rodzaj użytych składników. Chrupiąca, złocista skórka i miękki soczysty środek to efekt, który uzyskamy, przyrządzając dan...
-
Klasyczny piernik babci Krysi. Symbol rodzinnych świąt. Przepis na aromatyczne Boże Narodzenie
Zapach piernika roznoszący się po domu często kojarzy się z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Wszystko za sprawą faktu, że dawniej tego rodzaju ciasto było wypiekane na specjalne okazje. Dodatek korzennych przypraw miał dobroczynne działan...
-
Babka ziemniaczana, przepis wygrzebany z szuflady babci Grażynki
Babka ziemniaczana, przepis na ten lokalny przysmak, znany jest w naszej rodzinie od lat. Proste i sycące danie z dodatkiem wędzonego boczku kochają wszyscy domownicy. Jej sekretem jest wyjątkowy smak, a dosmażana wieczorem zachwyca chrupiącą...
-
Sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi? Oto trzy szybkie metody babci Zosi
Jeśli jesteśmy miłośnikami rybnych przekąsek, ale coś poszło nie tak i nasz przysmak jest za słony, warto wykorzystać sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi. Przygotowaliśmy trzy sprawdzone metody babci Zosi, które przydadzą się w każdej...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? To błąd, wyjdą wodniste. Wybierz metodę, która gwarantuje chrupiący efekt
Aby uniknąć mdłych, wodnistych i niesmacznych pieczarek, należy zmienić nawyki ich przygotowywania. Grzyby wyjdą idealnie soczyste i chrupiące, jeśli zastosujesz babciną metodę. Kluczowe jest masło i przyprawy dodane w odpowiedniej kolejności.
-
Zupa kalafiorowa - przepis na rozgrzewające i lekkie danie. Smak od babci gwarantuje ten dodatek
Wśród domowych bulionów nie może zabraknąć także tych bardziej mlecznych i lekkich jak zupa kalafiorowa. Sycąca, rozgrzewająca i idealna na chłodne dni propozycja na obiad bazuje na warzywach i dodatku śmietany. Domowy i babciny smak gwarantuje te...
-
Jak kisić kapustę? Sezonowy rarytas wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczowe jest ubijanie warstw
Jak kisić kapustę, by była smaczna jak od babci? Tradycyjna metoda jest bardzo prosta, jednak wymaga odpowiedniego naczynia i odrobiny cierpliwości. Już po 12 dniach kiszonka będzie gotowa, jednak aby była smaczna, należy pamiętać o codziennym...
-
Puszyste i rumiane placuszki z jabłkami. Przepis babci na kefirze gwarantuje smak niczym z dzieciństwa
Przepis babci na placuszki z jabłkami to smak, który niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Ich sekret tkwi w prostocie, ale i odpowiednio dobranych składnikach. Receptura bazuje na kefirze i sezonowych owocach - dzięki nim ciasto będzie smaczne,...
-
Makaron domowy - oryginalny przepis włoskiej babci. Sekret tkwi w prostocie - wystarczą cztery składniki
Przepis na domowy makaron to niemały rarytas. Nikt inny nie zna się na rzeczy jak włoska babcia. Wystarczą cztery proste produkty i odpowiednie wyrabianie ciasta, a idealna pasta jest gotowa. Teraz wystarczy wybrać ulubiony kształt i gotowe!
-
Gołąbki - przepis na tradycyjny rarytas. Będą smakować jak od babci, jeśli zadbasz o farsz i sos
Wśród tradycyjnych dań gołąbki zajmują szczególne miejsce. Soczysty i aromatyczny farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liściach miękkiej kapusty to piedestał wśród domowych obiadów. Kluczowe jest stworzenie ciasnych sakiewek i późniejsze duszenie w...
-
Racuchy z jabłkami. Wzbogać tradycyjny przepis o ten podpunkt. Ciasto będzie puszyste niczym pączki
Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa, który zna niemal każdy, są racuchy z jabłkami. Te przygotowane według przepisu babci smakują obłędnie, jednak warto nieco udoskonalić recepturę. Ta metoda wyrabiania ciasta i dodatek świeżych drożdży gwarantu...
-
Śliwki w koszulkach to zapomniany jesienny rarytas. Słodki, owocowy deser świetnie podkreśli... wino
Zapomniany, babciny przysmak wraca do łask - śliwki w koszulkach to jesienny rarytas, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne wypieki. Wystarczy połączyć owoce ze starannie przygotowanym ciastem, w skład którego wchodzi białe, wytrawne wino. Efekt?...
-
Jak zrobić zalewę do grzybów? Tradycyjny przepis na jesienne przetwory - te dodatki to must have
Wycieczka do lasu i powrót z koszykiem wypełnionym rarytasami to prawdziwy powód do dumy. Późniejsze wykorzystanie grzybów w kuchni da smaczny i aromatyczny efekt, szczegolnie gdy je zamarynujemy. Jak zatem zrobić zalewę do grzybów? Babciny przepi...
-
Jak zrobić pulpety, by były soczyste i aromatyczne? Babcia radzi co dodać do mięsa, by nie było suche
Jak zrobić pulpety? Babcia Zosia radzi jak przygotować mięso, by uzyskać rozpływający i delikatny efekt. Kluczowe są składniki dobrej jakości i tradycyjna, domowe receptura. Mięsne kulki najlepiej smakują w aromatycznym sosie z sezonowych produktów.
-
Powidła śliwkowe - przepis babci. Pamiętaj o jednej zasadzie, by nie przypalić owoców
Do naleśników, gofrów czy ciast - sposobów na wykorzystanie przetworów owocowych w kuchni może być wiele. Jednym z przysmaków, który powinien znaleźć się w każdej piwnicy, są powidła śliwkowe. Przepis babci pozwoli wam na chwilę wrócić do...
-
Krupnik, czyli rozgrzewająca zupa z przepisu babci Marysi. Tradycyjny obiad, który można... podać z chlebem
Krupnik to wyjątkowa tradycyjna zupa. Przygotowywana od lat, cieszy się swoją sławą także dziś. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Wszystko za sprawą kaszy, która ma zbawienny wpływ na kondycję układu trawiennego. Jeśli dorzucimy nieco świeżo...
-
Zupa ogórkowa - przepis babci. Obłędny rarytas z dzieciństwa. Wykorzystaj trik, by zakochać się w smaku
Zupa ogórkowa z przepisu babci to jedna z najlepszych zup na świecie. Delikatnie kremowa, a jednocześnie nieco kwaśna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Aby smakowała tak, jak ta w dzieciństwie, wystarczy zadbać o jeden składnik. Jaki? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Oto tradycyjny przepis babci Krysi
Kiedy przypominamy sobie smaki dzieciństwa, często do głowy przychodzi nam aromatyczny obiad przyrządzany przez nasze babcie. Jednak dawniej dodatkiem rzadko bywały sałatki ze świeżych warzyw. Najlepszym przykładem jest kotlet mielony podawany z...
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealnie miękkie ciasto? Oto tradycyjny przepis babci
Pierogi z kapustą i grzybami to niewątpliwie jedno z najchętniej zjadanych dań w naszym kraju. Aby były aromatyczne i smakowały jak te dawniej przyrządzane przez nasze babcie, musimy wiedzieć, jakie składniki są niezbędne do idealnego farszu, oraz...
-
Jak zrobić sok z malin na zimę? Pomoże metoda "na dwa palce". To sposób mojej babci
Sok z malin na zimę w sezonie robię średnio dwa razy w tygodniu i półki w mojej spiżarni już zdążyły się zaczerwienić od słoiczków pysznego napoju. Przepis na sok malinowy jest w mojej rodzinie od lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby nie...
-
Zupa ogórkowa babci Krysi przywoła najlepsze wspomnienia. Zrób ten trik z ogórkami
Moja babcia była świetną kucharką. Dbała o wszystkie swoje wnuki i dogadzała nam, gotując nasze ulubione potrawy. Oprócz pierogów z delikatnym ciastem i obfitym farszem i klusek ze śmietaną, w pamięć zapadła mi zupa ogórkowa. Niby przepis jest...
-
Knedle z truskawkami - przepis z babcinego zeszytu. Żeby były delikatne, pilnuj proporcji
Knedle z truskawkami to wymarzony letni obiad na słodko. Knedle to nic innego niż ziemniaczane pyzy nadziewane owocami - najczęściej właśnie truskawkami lub śliwkami. Przepis na knedle z truskawkami jest banalny i dziś pokażemy ci starą, babciną...
-
Ogórki małosolne - przepis sprzed lat. Nasze babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Uwielbiany przez wszystkich przysmak jest w gruncie rzeczy bardzo łatwy do wykonania, ale żeby górki małosolne smakowały jak dawniej, warto pamiętać o pewnym nietypowym dodatku - chodzi o liście. Nasze babc...
-
Kluski lane - zachowaj zasadę 1:2, a wyjdą idealne
Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Te delikatne kluseczki gotowane w rosole lub mleku były prawdziwą pysznością, a najlepsze robiła oczywiście babcia. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na kluski lane, które będą smakowały ja...
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Odkryj prosty sposób, by zupa miała piękny czerwony kolor
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w warzywa i mięso zupy, to tradycyjny barszcz ukraiński, przepis babci (według receptury sprzed lat) będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. No...
-
Przepis na pyszne pączki, które smakują jak u babci. Są puszyste i aksamitne
Pączek jest zawsze dobrym pomysłem na słodkie co nieco, ale tłusty czwartek to dzień, kiedy zjedzenie pysznego pączusia jest niemal świętością. Dziś mamy dla ciebie przepis na pączki wprost z babcinego zeszytu, które wychodzą delikatne i puszyste....
-
Faworki - przepis babci. Idealne na tłusty czwartek, ale nie zapomnij o spirytusie
Tłusty czwartek to nie tylko pączki i oponki, ale także chrupiące faworki. Przepis babci na faworki to gwarancja nieziemskiego smaku a wykonanie jest łatwe. Jak zrobić najlepsze chruściki i kiedy wypada tłusty czwartek 2022? My oczywiście wszystko...