Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Faworki z piekarnika z przepisu babci nie będą mniej chrupiące niż ich tradycyjna wersja. Co więcej, nie używając tłuszczu, decydujemy się na sięganie po przekąskę w nieco zdrowszej odsłonie. Pamiętajmy, że chrust sam w sobie jest już dość kaloryczny.
Faworki z piekarnika. Przepis babci na chrupiący chrust
Tłusty czwartek kojarzy się z pączkami i faworkami. Wszystko za sprawą wielowiekowej tradycji, kiedy to przed nadejściem Wielkiego Postu, tydzień przed Środą Popielcową gospodynie przyrządzały chrust lub pączki nadziewane konfiturą różaną.
Mimo upływu lat zwyczaj pozostał, a w niemal każdym domu przygotowuje się coś pysznego, by świętować tradycję. Dziś prezentujemy przepis babci na faworki z piekarnika, które są alternatywą dla zużywania dużej ilości tłuszczu do smażenia chrustu.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 1,5 łyżki spirytusu,
- sól,
- cukier puder.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pieczone faworki. Z piekarnika smakują najlepiej. Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc spory kopczyk. W środku robimy dziurkę i wbijamy do niej żółtka. Mieszamy za pomocą dłoni.
- Stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę oraz sól.
- Pod koniec wlewamy spirytus.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było gładkie i jednolite, a następnie uderzamy w nie kilkanaście razy wałkiem, aby dobrze je napowietrzyć.
- Ciasto na faworki zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 15 minut.
- Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto, po czym dzielimy je na mniejsze części.
- Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą noża kroimy szerokie pasy, a następnie robimy z nich niewielkie romby.
- W środku każdego rombu nacinamy niewielki otwór. Ciasto przewlekamy przez dziurkę na drugą stronę, tworząc faworki.
- Faworki układamy na szerokiej blaszce do pieczenia wyściełanej papierem lub folią aluminiową.
- Chrust pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez około 15 minut.
- Kiedy faworki z piekarnika będą już gotowe, przesypujemy je do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.