Faworki z piekarnika. Przepis babci na idealny chrust bez oparów gorącego tłuszczu

Faworki z piekarnika to rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie tylko nie lubią nadmiaru tłuszczu w jedzeniu, ale także na kuchennych powierzchniach. W końcu każdy z nas dobrze wie, że podczas smażenia opary są obecne wszędzie, a nie jednokrotnie zdarza się także utłuścić blaty czy kuchenkę.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Faworki z piekarnika z przepisu babci nie będą mniej chrupiące niż ich tradycyjna wersja. Co więcej, nie używając tłuszczu, decydujemy się na sięganie po przekąskę w nieco zdrowszej odsłonie. Pamiętajmy, że chrust sam w sobie jest już dość kaloryczny. 

Pączki z serka homogenizowanego. Zdjęcie ilustracyjne Pączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Podajemy sprawdzony przepis

Faworki z piekarnika. Przepis babci na chrupiący chrust

Tłusty czwartek kojarzy się z pączkami i faworkami. Wszystko za sprawą wielowiekowej tradycji, kiedy to przed nadejściem Wielkiego Postu, tydzień przed Środą Popielcową gospodynie przyrządzały chrust lub pączki nadziewane konfiturą różaną.

Mimo upływu lat zwyczaj pozostał, a w niemal każdym domu przygotowuje się coś pysznego, by świętować tradycję. Dziś prezentujemy przepis babci na faworki z piekarnika, które są alternatywą dla zużywania dużej ilości tłuszczu do smażenia chrustu.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżki spirytusu,
  • sól,
  • cukier puder.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem

Pieczone faworki. Z piekarnika smakują najlepiej. Przepis krok po kroku

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc spory kopczyk. W środku robimy dziurkę i wbijamy do niej żółtka. Mieszamy za pomocą dłoni.
  2. Stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę oraz sól. 
  3. Pod koniec wlewamy spirytus. 
  4. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było gładkie i jednolite, a następnie uderzamy w nie kilkanaście razy wałkiem, aby dobrze je napowietrzyć.
  5. Ciasto na faworki zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 15 minut.
  6. Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto, po czym dzielimy je na mniejsze części.
  7. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą noża kroimy szerokie pasy, a następnie robimy z nich niewielkie romby.
  8. W środku każdego rombu nacinamy niewielki otwór. Ciasto przewlekamy przez dziurkę na drugą stronę, tworząc faworki.
  9. Faworki układamy na szerokiej blaszce do pieczenia wyściełanej papierem lub folią aluminiową.
  10. Chrust pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez około 15 minut.
  11. Kiedy faworki z piekarnika będą już gotowe, przesypujemy je do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  12. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Więcej o: