Sałatka z cukinii na zimę to must have w spiżarni. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli postawisz na zalewę

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory, a szczególnie te z przepisu babci. Sałatka z cukinii na zimę to obłędny smak lata zamknięty w słoiku, którego nie może zabraknąć wśród domowych zapasów. Dorodne warzywa to jedno, ale prawdziwa esencja aromatów tkwi w wybornej zalewie.

Sierpień to miesiąc w którym możemy się raczyć wyjątkowymi smakami lata. W domowym menu królują szczególnie owoce i warzywa - to właśnie teraz mamy sezon na papryki, kapusty, pomidory, ogórki i wiele innych obłędnych smaków. Warto jednak wykorzystać też cukinie, która nie tylko sprawdzi się w ciepłych daniach jak sosy czy placki, ale i jako przekąska, surówka bądź zimowa sałatka szczelnie zamknięta w słoikach. 

Zimowa sałatka z cukinii - pokrój warzywa i zalej aromatyczną maksurą 

Robienie przetworów to piękny zwyczaj a w wielu domach nawet tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenia. Tego typu przetwarzanie żywności nie tylko pozwala zamknąć sezonowe smaki w słojach czy butelkach, ale i ograniczyć sklepowe produkty i tym samym zadbać o zdrową dietę i jednocześnie portfele. Wymieniać można bez końca, jednak na półkach w spiżarni królują ogórki, sosy, słodkie, owocowe akcenty i kolorowe sałatki - a idealną propozycją będzie ta z cukinii. 

Sałatka z cukinii na zimę to nie lada gratka. Zamknięte w słoju, sezonowe warzywo kusi kolorem, pięknym zapachem no i przede wszystkim smakiem. Rarytas świetnie dopełni tradycyjny, polski obiad i nieco bardziej wymyślne dania. Sekretem ów sałatki jest jednak nie tylko dorodna, zielona cukinia, ale także aromatyczna zalewa i przyprawy. Babciny przepis nie ma sobie równych, a to dlatego, że jest prosty, konkretny i daje wyśmienity efekt! 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na babciną sałatkę z cukinii na zimę 

Składniki: 

  • 4 kg cukinii,
  • 500 g marchewki,
  • 500 g cebuli,
  • główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek. 

Zalewa:

  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto wspomnieć, że sałatka wyjdzie wyborna tylko jeśli sięgniemy po dobrej jakości składniki. Warzywa zatem powinny być świeże, jędrne i najlepiej kupione od lokalnego dostawcy. 
  2. Zacznij od przygotowania warzyw - cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, z kolei cebulę posiekaj w piórka, a czosnek na mniejsze kawałki. 
  3. Teraz pora na siekanie koperku i natki. 
  4. Następnie przełóż warzywa do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych słoików. 
  5. Kolejny krok to zalewa - wymieszaj w dużej misce lub garnku olej, ocet, cukier i sól. Taką mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa.
  6. Słoje dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj w piekarniku przez około godzinę. 
  7. Tak przygotowana sałatka musi przestygać i może wylądować na długie miesiące w spiżarni. 
Więcej o: