Sierpień to miesiąc w którym możemy się raczyć wyjątkowymi smakami lata. W domowym menu królują szczególnie owoce i warzywa - to właśnie teraz mamy sezon na papryki, kapusty, pomidory, ogórki i wiele innych obłędnych smaków. Warto jednak wykorzystać też cukinie, która nie tylko sprawdzi się w ciepłych daniach jak sosy czy placki, ale i jako przekąska, surówka bądź zimowa sałatka szczelnie zamknięta w słoikach.
Robienie przetworów to piękny zwyczaj a w wielu domach nawet tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenia. Tego typu przetwarzanie żywności nie tylko pozwala zamknąć sezonowe smaki w słojach czy butelkach, ale i ograniczyć sklepowe produkty i tym samym zadbać o zdrową dietę i jednocześnie portfele. Wymieniać można bez końca, jednak na półkach w spiżarni królują ogórki, sosy, słodkie, owocowe akcenty i kolorowe sałatki - a idealną propozycją będzie ta z cukinii.
Sałatka z cukinii na zimę to nie lada gratka. Zamknięte w słoju, sezonowe warzywo kusi kolorem, pięknym zapachem no i przede wszystkim smakiem. Rarytas świetnie dopełni tradycyjny, polski obiad i nieco bardziej wymyślne dania. Sekretem ów sałatki jest jednak nie tylko dorodna, zielona cukinia, ale także aromatyczna zalewa i przyprawy. Babciny przepis nie ma sobie równych, a to dlatego, że jest prosty, konkretny i daje wyśmienity efekt!
Składniki:
Zalewa:
Sposób przygotowania: