Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach

Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa tu o cukinii, która w anturażu tych dodatków smakuje wybitnie!

Nie masz pomysłu na sałakę lub surówkę do obiadu? Marchewka, por, mizeria i zasmażana kapustka już się znudziły? Pora na orzeźwiający przepis, który wypróbowany raz pozostanie w domowym menu już na zawsze! Sprawdzona receptura rodem z Niemiec gwarantuje sporą porcję witamin i smaku, a to wszystko po najmniejszej linii oporu - jest prosto, ale i smacznie! 

Niemiecka sałatka może konkurować z polską mizerią

Gdy za oknem skwar i gorąc, domowa kuchnia automatycznie zmienia się w lekką, pełną witamin, świeżych ziół i przede wszystkim nieco chłodniejszych potraw. Na stołach wówczas goszczą chłodniki, placki, dania jarskie, tony warzyw i soczyste, owocowe akcenty. Nie ma jednak obiadu bez surówki lub sałatki, dlatego dzisiaj proponujemy ciekawą alternatywę dla kultowej mizerii. W tym przepisie ogórki jednak nie będą absolutnie potrzebne! 

Niemiecka surówka bazuje na zielonej i wyjątkowo zdrowej cukinii, na którą właśnie mamy sezon. Dzięki temu warzywo jest nie tylko najlepszej jakości, ale także łatwodostępne i co najważniejsze tanie! Nie ma zatem co odkładać tego na później - pora na obiadowe orzeźwienie w stylu naszych sąsiadów. Jak się okazuje to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem jest dokładnie pokrojone warzywo, ocet jabłkowy, kilka przypraw i inne, wyraziste warzywo. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Zielona i orzeźwiająca konkurencja dla mizerii, czyli surówka rodem z Niemiec 

Składniki: 

  • 500 g cukinii,
  • średnia cebula,
  • niewielka łyżka cukru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego i spirytusowego,
  • pół łyżeczki ziaren białej gorczycy,
  • pół łyżeczki soli,
  • koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Warzywo następnie pokrój w cienkie plastry przy pomocy mandoliny.
  2. Cukinię przełóż do miski razem z pokrojoną w piórka cebulą. 
  3. Warzywa przypraw solą, cukrem i gorczycą. Na koniec do składników dodaj drobno pokrojony koperek. Całość starannie wymieszaj. 
  4. Na koniec wlej do miski ze składnikami ocet i wszystko zamieszaj - pamiętaj, by składniki delikatnie ugniesć - wówczas smak będzie znacznie lepszy.
  5. Naczynie z surówką przykryj i włóż do lodówki na najlepiej całą noc - jeśli masz odpowiednio dużo czasu, warto zostawić warzywa nawet na 48-godzinne leżakowanie. Podajemy po ociepleniu z niemal każdym obiadem, zarówno mięsnym jak i jarskim. Surówka wybitnie smakuje także solo lub jako przekąska. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.