Nie masz pomysłu na sałakę lub surówkę do obiadu? Marchewka, por, mizeria i zasmażana kapustka już się znudziły? Pora na orzeźwiający przepis, który wypróbowany raz pozostanie w domowym menu już na zawsze! Sprawdzona receptura rodem z Niemiec gwarantuje sporą porcję witamin i smaku, a to wszystko po najmniejszej linii oporu - jest prosto, ale i smacznie!
Gdy za oknem skwar i gorąc, domowa kuchnia automatycznie zmienia się w lekką, pełną witamin, świeżych ziół i przede wszystkim nieco chłodniejszych potraw. Na stołach wówczas goszczą chłodniki, placki, dania jarskie, tony warzyw i soczyste, owocowe akcenty. Nie ma jednak obiadu bez surówki lub sałatki, dlatego dzisiaj proponujemy ciekawą alternatywę dla kultowej mizerii. W tym przepisie ogórki jednak nie będą absolutnie potrzebne!
Niemiecka surówka bazuje na zielonej i wyjątkowo zdrowej cukinii, na którą właśnie mamy sezon. Dzięki temu warzywo jest nie tylko najlepszej jakości, ale także łatwodostępne i co najważniejsze tanie! Nie ma zatem co odkładać tego na później - pora na obiadowe orzeźwienie w stylu naszych sąsiadów. Jak się okazuje to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem jest dokładnie pokrojone warzywo, ocet jabłkowy, kilka przypraw i inne, wyraziste warzywo. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: