kuchnia niemiecka
-
Niemieckie kluseczki, którym się nie oprzesz. Dodaj do nich te 2 składniki, a będziesz jeść je codziennie
Kuchnia niemiecka ma wiele do zaproponowania, a jej smakołyki często goszczą na naszych stołach. Następnym razem wykorzystaj ten przepis, by zaskoczyć najbliższych prostym, ale jakże pysznym daniem. Do całości dodaj te dwa składniki, a każdemu...
-
Sałatka szwabska Magdy Gessler. Zrobiła furorę w "Kuchennych rewolucjach"
Sałatka szwabska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z kuchni niemieckiej. Kuchnię niemiecką i polską łączy wiele rzeczy, wymienić można zamiłowanie do dań z ziemniaków, tłustych mięsiw oraz kiełbasek, dlatego także przepis na sałatkę szwabską...
-
Masz ochotę na kluski jak u babci? Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi na okrągło. Smakują obłędnie
Kluski to jedno z dań, które cieszy się uznaniem niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy region w Europie charakteryzuje się innym rodzajem. Warto sięgnąć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów i spróbować ich...
-
Przepis prosto z Bawarii od niemieckiej kucharki. Takiej sałatki jeszcze nie jadłeś
Jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni niemieckiej to przysmak, którego odpowiedniki znajdziemy również w naszym kraju. Choć na przygotowanie kartoffelsalat nie istnieje jeden sprawdzony przepis, podstawą zawsze są gotowane ziemniak...
-
Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Polacy nie kojarzą, na zachodzie to rarytas. Zapełni każdy brzuch
Polacy uwielbiają dania mięsne i najchętniej sięgają po drób i wieprzowinę. Jednak przepis na obiad z mięsem wieprzowym, o którym dziś opowiemy, zna bardzo niewielu naszych rodaków (niektórzy mieszkający na Śląsku mogą kojarzyć). W Niemczech to...
-
Powstały w Niemczech, a pokochało je pół świata. Szpecle pasują do każdego obiadu, a zrobisz je w dwie chwile
Szpecle to nic innego jak kluski kładzione, ale zupełnie inne niż nasze polskie kładzioki. Są cieńsze i przede wszystkim nie są z ziemniaków. Pasują do każdego obiadu - do zupy, do sosów lub po prostu podane z okrasą. Jak zrobić kultowe niemieckie...
-
Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach
Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa t...
-
Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia
Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze...
-
Sałatka bawarska na śniadanie, obiad i kolację. Smak podkręca nietypowy składnik, który pomaga na kaca
Sałatka bawarska to świetny przykład na to, że z prostych składników powstają najlepsze dania. To aromatyczna, nieco pikantna sałatka z pokrojonych w paski ogórków, kiełbasy i sera, świetnie sprawdzi się do śniadania, ale także jako "zakąska"...
-
Ten niemiecki przysmak to idealna propozycja na zimowy obiad. Bazą są ziemniaki i mielone mięso
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa to jedno z tradycyjnych dań kuchni niemieckiej. Przysmak naszych sąsiadów króluje w menu szczególnie zimą - rozgrzewa, syci i poprawia humor. W recepturze nie może zabraknąć charakterystycznego dodatku,...
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Jest smaczniejsza od szarlotki, a ma w sobie inne owoce. Zrób ją do kawy
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
- Nie ma lepszej zupy na jesień. Zrobienie jej kosztuje grosze
-
Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]
Szpecle to kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Potrawa ta wywodzi się z terenu południowych Niemiec. Jak ją przygotować?
-
Dziś mecz Portugalia-Niemcy. W kuchni też gorąca rozgrywka: Caldo Verde czy Grünkohlsuppe?
Już dziś wieczorem Niemcy zmierzą się na murawie z Portugalią. To nie tylko doskonała okazja do kibicowania, ale także do poznania pysznej kuchni tych krajów. Dziś podamy do stołu zupę. Którą wybierzecie - Grünkohlsuppe czy Caldo Verde?
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!