kuchnia niemiecka
-
Powstały w Niemczech, a pokochało je pół świata. Szpecle pasują do każdego obiadu, a zrobisz je w dwie chwile
Szpecle to nic innego jak kluski kładzione, ale zupełnie inne niż nasze polskie kładzioki. Są cieńsze i przede wszystkim nie są z ziemniaków. Pasują do każdego obiadu - do zupy, do sosów lub po prostu podane z okrasą. Jak zrobić kultowe niemieckie...
-
Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach
Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa t...
-
Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia
Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze...
-
Sałatka bawarska na śniadanie, obiad i kolację. Smak podkręca nietypowy składnik, który pomaga na kaca
Sałatka bawarska to świetny przykład na to, że z prostych składników powstają najlepsze dania. To aromatyczna, nieco pikantna sałatka z pokrojonych w paski ogórków, kiełbasy i sera, świetnie sprawdzi się do śniadania, ale także jako "zakąska"...
-
Ten niemiecki przysmak to idealna propozycja na zimowy obiad. Bazą są ziemniaki i mielone mięso
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa to jedno z tradycyjnych dań kuchni niemieckiej. Przysmak naszych sąsiadów króluje w menu szczególnie zimą - rozgrzewa, syci i poprawia humor. W recepturze nie może zabraknąć charakterystycznego dodatku,...
-
Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]
Szpecle to kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Potrawa ta wywodzi się z terenu południowych Niemiec. Jak ją przygotować?
-
Dziś mecz Portugalia-Niemcy. W kuchni też gorąca rozgrywka: Caldo Verde czy Grünkohlsuppe?
Już dziś wieczorem Niemcy zmierzą się na murawie z Portugalią. To nie tylko doskonała okazja do kibicowania, ale także do poznania pysznej kuchni tych krajów. Dziś podamy do stołu zupę. Którą wybierzecie - Grünkohlsuppe czy Caldo Verde?
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!