kuchnia niemiecka

Więcej o:

kuchnia niemiecka

  • Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown

    ze wspólniczką zdecydowały się na nieoficjalne działanie - przygotowują jedzenie dla większych grup, na przykład dla jednostek straży pożarnej czy policji. Jak mówią, czasem przygotowują dania kuchni niemieckiej, a czasem kuchni polskiej. Lockdown w Niemczech ma być wydłużony co najmniej do połowy lutego

  • Restauracja i browar z krainy gwiazdek Michelin

    kuchnią niemiecką. To właśnie z fascynacji tymi smakami przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie powstała restauracja ?Les Amis?, mająca ok. 500 m2 powierzchni. Nazwa miejsca w języku polskim to ?przyjaciele? i właśnie na serdeczności, życzliwości oraz tworzeniu dobrej atmosfery koncentruje się restauracja

  • Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]

    Kuchnia śląska to prawdziwa mieszanka różnych kultur. W śląskich smakach można wyczuć wpływy zarówno kuchni niemieckiej, jak i austriackiej oraz czeskiej. Śląskie dania to także smaki wiejskie, mieszczańskie i myśliwskie. Generalnie znana jest z tego, że jest konkretna i sycąca. Rzadko idzie

  • Biała kiełbasa - przepisy. Jak podać ją na Wielkanoc?

    Biała kiełbasa przywędrowała do naszej tradycji kulinarnej z kuchni niemieckiej. Wbrew przekonaniu wielu osób nie różni się od zwykłej kiełbasy tym, że zrobiona jest z białego mięsa. Produkowana jest z mięsa i tłuszczu wieprzowego, czasami dodawane jest do niej mięso wołowe. Naturalne, wieprzowe

  • Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]

    Szpecle: przepis na kluski prosto z niemieckiej kuchni Szpecle to jak wspomniano danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, które jest charakterystyczne zwłaszcza dla południowych regionów (Tyrolu czy Bawarii). Nazwa szpecle odnosi się do klusek wykonywanych z ciasta na bazie mąki i jajek

  • Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

    także "dziadem", pochodzi z kuchni niemieckiej (tzw. Baumkuchen). To niezwykłe ciasto zadziwia przede wszystkim swoim kształtem, który zawdzięcza metodzie pieczenia. Polega ona na zastosowaniu do wypieku specjalnego rożna: poziomego wałka umieszczonego nad paleniskiem, na który nalewane jest warstwami ciasto

  • Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

    także "dziadem", pochodzi z kuchni niemieckiej (tzw. Baumkuchen). To niezwykłe ciasto zadziwia przede wszystkim swoim kształtem, który zawdzięcza metodzie pieczenia. Polega ona na zastosowaniu do wypieku specjalnego rożna: poziomego wałka umieszczonego nad paleniskiem, na który nalewane jest warstwami ciasto