Na zewnątrz skwar, na murawie mecz Niemcy-Portugalia, a w kuchni Hapsa kolejny kulinarny pojedynek. Nawet jeśli tegoroczne Euro nie wzbudza w was emocji, zachęcamy do spróbowania dań z różnych zakątków Europy! Bierzemy dziś na tapet zupy z dodatkiem jarmużu: niemiecką Grünkohlsuppe i portugalską Caldo Verde. Jak je zrobić? Sprawdźcie poniżej.
Składniki:
Cebulę i bekon kroimy w kostkę. Do dużego garnka z grubszym dnem wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy bekon i cebulkę, podsmażamy. Przygotowujemy jarmuż - płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, odrzucając jednocześnie twarde łodyżki. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Na wierzch kładziemy kiełbasę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 30 minutach wyjmujemy pętko kiełbasy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dokładamy kiełbasę pokrojoną w plastry, mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę. Ząbki czosnku przekrawamy na połówki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie wrzucamy ziemniaki i kiełbasę, mieszamy i smażymy aż ziemniaki lekko się zrumienią. Wtedy wlewamy bulion, całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy liście jarmużu, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki i jarmuż będą będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z bagietką.