Dziś mecz Portugalia-Niemcy. W kuchni też gorąca rozgrywka: Caldo Verde czy Grünkohlsuppe?

Już dziś wieczorem Niemcy zmierzą się na murawie z Portugalią. To nie tylko doskonała okazja do kibicowania, ale także do poznania pysznej kuchni tych krajów. Dziś podamy do stołu zupę. Którą wybierzecie - Grünkohlsuppe czy Caldo Verde?

Na zewnątrz skwar, na murawie mecz Niemcy-Portugalia, a w kuchni Hapsa kolejny kulinarny pojedynek. Nawet jeśli tegoroczne Euro nie wzbudza w was emocji, zachęcamy do spróbowania dań z różnych zakątków Europy! Bierzemy dziś na tapet zupy z dodatkiem jarmużu: niemiecką Grünkohlsuppe i portugalską Caldo Verde. Jak je zrobić? Sprawdźcie poniżej. 

Grünkohlsuppe - przepis

Składniki: 

  • 500 g jarmużu,
  • 400 g wędzonej kiełbasy,
  • 600 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 plastry bekonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić Grünkohlsuppe?

Cebulę i bekon kroimy w kostkę. Do dużego garnka z grubszym dnem wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy bekon i cebulkę, podsmażamy. Przygotowujemy jarmuż - płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, odrzucając jednocześnie twarde łodyżki. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Na wierzch kładziemy kiełbasę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 30 minutach wyjmujemy pętko kiełbasy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dokładamy kiełbasę pokrojoną w plastry, mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Zobacz wideo Flammkuchen - klasyk niemieckiej i francuskiej kuchni [PRZEPIS]

Caldo Verde - przepis

Składniki:

  • 400 g jarmużu,
  • 600 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 400 g chorizo,
  • oliwa,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić Caldo Verde?

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę. Ząbki czosnku przekrawamy na połówki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie wrzucamy ziemniaki i kiełbasę, mieszamy i smażymy aż ziemniaki lekko się zrumienią. Wtedy wlewamy bulion, całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy liście jarmużu, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki i jarmuż będą będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z bagietką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA