kuchnia portugalska

Więcej o:

kuchnia portugalska

  • Kuchnia portugalska. Kuchnia Porto

    Tradycje kulinarne podtrzymywane są we wszystkich regionach Portugalii, dlatego też pewne potrawy odnajdziemy w każdym zakątku kraju. Są jednak i takie dania, które tworzą regionalną kuchnię portugalską, w tym przypadku regionu Porto i Minho. Kuchnia

  • Lizbona. Życie nocne

    jednej z licznych casas de fado, które szacownym wystrojem i rzewnymi dźwiękami zapraszają, by spokojnie przekąsić coś z kuchni portugalskiej i posłuchać smętnych pieśni. W gorącej latynoskiej Tasca Tequila Bar można potańczyć przy rytmach meksykańskich, a w Janela d'Atalaia przy muzyce brazylijskiej

  • Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio

    . Kuchnia japońska. Wśród potraw smażonych na głębokim oleju poza tonkatsu wyróżnia się nie wątpliwie tempura. Oba dania najprawdopodobniej pojawi ły się w Japonii w XVI w. pod wpływem kuchni portugalskiej. Dzisiaj można w Tokio zobaczyć różnego rodzaju warzywa, grzyby, owoce morza czy ryby, które obtoczone

  • Lizbona jedzenie. Gdzie zjeść i co zjeść w Lizbonie?

    latach 30. XX w. w pięknym zabytkowym pałacu, który przetrwał wielkie trzęsienie ziemi, nazwano Katedra Fado (Catedral do Fado), ponieważ występowały w niej największe sławy wykonujące te pieśni. Wykwintne dania kuchni portugalskiej przy akompaniamencie fado smakują wyjątkowo dobrze. Na przeciwległym

  • Papryczki chili, czyli kuchnia ostra jak diabli!

    przygotowywania sosów oraz marynat do dań pieczonych i grillowanych. W kuchni portugalskiej piri-piri jest często serwowana w postaci sosu z suszonych i namoczonych papryczek. Habanero Należy do najostrzejszych papryk. Obecnie uprawiana głównie w Meksyku oraz na Karaibach. Jeden stączek wystarcza do

  • Portugalia. Z zamku do zamku

    oliwa, wino i miód. Kuchnia portugalska jest znakomita. Popularne są dania rybne - ulubionego solonego i suszonego dorsza, słynne bacalhau , przyrządza się tu na 365 sposobów! Typowe są też rozmaite owoce morza, bogaty wybór warzyw i owoców, słynna wieprzowina ze świń pasących się swobodnie wśród dębów