• Link został skopiowany

Portugalska zapiekanka z dorszem to obłęd. Ważne są zapałki, ale nie z drewna

Rybka z ziemniakami to klasyk polskich obiadów? Okazuje się, że nie tylko polskich, bowiem w ojczyźnie Vasco da Gamy i Christiano Ronaldo także zajadają się rybką z ziemniakami. To danie jednak nie przypomina tego, czym zazwyczaj raczymy się na obiad w piątek. Oczywiście będzie ryba, będą ziemniaki, ale i ryba ma być konkretna i ziemniaki muszą być konkretne. Przyda się też ostry nóż, musisz bowiem zrobić "zapałki".
Bacalhau a Brás, portugalska zapiekanka z dorszem i ziemniakami
quiggyt4 /Shutterstock

Z czym nam się kojarzy Portugalia? Kibicom pewnie z piłką nożną, historykom z odkryciami geograficznymi, melomanom z nostalgiczną, marynistyczną muzyką Fado, a smakoszom z bogactwem owoców morza i innych skarbów tamtejszej kuchni. Jeśli chciałabym skupić się na ogóle kuchni portugalskiej, nie starczyłoby mi dnia, dlatego dziś podpowiem, jak zrobić króla portugalskich zapiekanek, czyli Bacalhau à Brás.

Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku

Bacalhau à Brás to w wolnym tłumaczeniu zapiekanka z dorsza. Jednak nie przypomina zapiekanek rybnych, które zna część Polaków. Zacznijmy od samej ryby. Nie jest to dorsz, którego kupimy w każdym sklepie z mrożonkami. To solone, suszone filety, które przed przygotowaniem trzeba odmoczyć z soli (podobnie jak w przypadku filetów śledziowych, które robimy na święta). Namoczone filety rozdrabnia się i smaży z cebulą i ziemniakami.

Ziemniaki też są inne niż takie, których zwykle używamy do obiadów. Trzeba się nimi odpowiednio zająć i poświęcić im trochę czasu. Muszą być bardzo cienko pokrojone, najlepiej "na zapałkę". Wszystkie składniki smaży się i zalewa roztrzepanym jajkiem. Oto przepis, który zamieni twoją kuchnię w tawernę gdzieś w Porto.  

Portugalska zapiekanka z dorszem i ziemniakami

Składniki:

  • ok. 600-700 g solonych, suszonych filetów z dorsza,
  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 3 duże cebule,
  • 6 średnich jajek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka zielonych lub czarnych oliwek (opcjonalnie).

Portugalska zapiekanka z dorszem i ziemniakami - sposób wykonania:

  1. Suszonego, solonego dorsza dzień wcześniej namocz w zimnej wodzie, by wypłukać nadmiar soli. W tym czasie możesz zmienić wodę raz lub dwa.
  2. Namoczone filety rozdrobnij. Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie posiekaj w bardzo cienkie słupki. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek albo w cienkie plastry, albo po prostu zmiel w prasce.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oliwy. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż mięso z dorsza i ziemniaki. Podsmażaj, aż ryba się zetnie, a ziemniaki zezłocą. Na tym etapie dodaj czosnek i dopraw przyprawami.
  4. W misce roztrzep jajka, możesz je doprawić przyprawami i ulubionymi ziołami, np. oregano. Następnie wlej jajka na patelnię i wymieszaj, by sos z jajek lekko się ściął otulił resztę składników. Podsmażone danie przełóż do formy lekko wysmarowanej oliwą i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dziesięć minut i gotowe. Przed podaniem udekoruj oliwkami i posiekaną natką.

Gdzie kupić suszonego dorsza? Niestety, ten produkt jest rzadkością w popularnych marketach. Jednak często można go znaleźć w sklepach z produktami litewskimi, ukraińskimi lub skandynawskimi. Pojawiają się także w wielkopowierzchniowych marketach zaopatrujących gastronomie i restauracje. Można je zamówić również w sklepach internetowych, jednak wówczas warto sprawdzić źródło pochodzenia produktu. 

Więcej o: