Portugalia
-
Portugalska zapiekanka z dorszem to obłęd. Ważne są zapałki, ale nie z drewna
Rybka z ziemniakami to klasyk polskich obiadów? Okazuje się, że nie tylko polskich, bowiem w ojczyźnie Vasco da Gamy i Christiano Ronaldo także zajadają się rybką z ziemniakami. To danie jednak nie przypomina tego, czym zazwyczaj raczymy się na...
-
Powstały w klasztorze z nadmiaru żółtek. Środek tak kremowy, że jedna babeczka to za mało
Kruche, złociste ciasto, kremowe wnętrze i delikatnie przypieczony wierzch - babeczki portugalskie to prawdziwa uczta dla fanów słodkości. Choć wyglądają niepozornie, ich historia sięga XVIII wieku, a smak sprawia, że są jednymi z najbardziej...
-
W Portugalii jedzą rybę z ziemniakami inaczej niż my. To słynne danie składa się z dorsza i "zapałek"
Portugalczycy są świetni nie tylko w piłkę nożną, lecz także w przyrządzanie najlepszych owoców morza. Kuchnia portugalska opiera się na rybach, krewetkach i innych darach morza oraz na warzywach, zwłaszcza ziemniakach. Dziś zdradzimy ci przepis n...
-
Portugalska kanapka na wypasie, czyli francesinha. Nudy nie ma, całość pływa w sosie
Klasyczne tosty i zapiekanki zna niemal każdy. Co, jednak gdyby skusić się coś naprawdę wyjątkowego i "na wypasie"? Portugalska francesinha spełni oczekiwania nawet największych łasuchów - to kanapka, która jest hojnie nadziana mięsem i serem, a n...
-
W Portugalii zjadają Francuzów na obiad. A raczej Francuzeczki. Małe
Amerykanie mają BLT, Francuzi croque madame, a Portugalczycy swoje Francuzeczki. Znacie najsłynniejszą kanapkę z tego kraju? Oj warto!
-
Wyglądają jak pazury, ale uchodzą za przysmak. Próbowaliście kiedyś kaczenic?
Próbowaliście kiedyś kaczenic? To owoce morza, których nie dostaniemy w dyskoncie. Gdzie się wybrać, by spróbować tych skorupiaków? Jak one smakują? Wyjaśniamy.