kanapki
-
Domowy smalec, ale z twistem. Takiego nie znajdziesz w sklepie ani na wiejskim weselu
Domowy smalec to coś więcej niż tylko smarowidło do chleba. Może być pyszną przekąską na zimno, dodatkiem do ogórka kiszonego albo klasycznym elementem imprezowego stołu. Zwłaszcza gdy zrobisz go inaczej niż zwykle: z dodatkiem popularnych grzybów.
-
Kilka składniki i jeden garnek. A efekt? Taki, że nikt nie chce kanapki z niczym innym
Jak zrobić samemu serek topiony? To prostsze, niż myślisz, a smak o niebo lepszy niż gotowce. Bez zbędnych dodatków, konserwantów i "E-cośtam". Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i dobre chęci. Polecam zrobić więcej, bo znika szybciej niż...
-
Ta zielona pasta uratuje każde śniadanie. Bratowa zrobiła, a mi opadła szczęka z wrażenia
Pasta z awokado potrafi być genialna. albo zupełnie nijaka. Wystarczy odrobina złej proporcji i robi się z niej kulinarna porażka, która niczym wyrzut sumienia zalega na talerzu. Nie wiesz, jak zrobić dobre guacamole? Mam dla ciebie przepis, który...
-
To smakołyk śląskiego miasta, a przepis z lat 40. W sklepach kolejki ustawiają się od rana
Polskie potrawy regionalne są nam bardzo dobrze znane, ale to cieszyńska przekąska od lat wywołuje ogromne zainteresowanie mieszkańców i turystów. Codziennie ustawiają się po nią kolejki, bo każdy chce spróbować świeżo przygotowanej kanapki, która...
-
Zapomnij o rollsach z tortilli. Postaw na jajeczne "burgery". Idealne na Wielkanoc i grilla
Jaką przekąskę zrobić na imprezę? Te mini "burgery" będą murowanym hitem. Co ciekawe nie ma w nich ani grama pieczywa. Kanapeczki są bogate w białko i smakują doskonale.
-
Sklepowe puszki nie mają z nim szans. Najlepsze domowe smarowidło zrób z takich ryb
Myślę, że każdy miłośnik ryb zgodzi się ze mną, że paprykarz jest pyszny. Ale może być dużo pyszniejszy, gdy słynne smarowidło zrobisz samodzielnie w domu. To nic prostszego, ale musisz wiedzieć, jaką rybę wybrać. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić...
-
Ten przepis na pastę jajeczną wygrywa z innymi. Dodaj chrzan i jeden starty składnik
Co jest najlepsze na śniadanie? Oczywiście jajka i ciężko się z tym kłócić. Najczęściej stawiamy na jajecznicę lub omlety, ale jedną z naszych ulubionych opcji są jajka na kromce świeżego pieczywa. Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną, która będzie...
-
Zrobiłam ją szybciej, niż zaparzyłam herbatę. Pasta tak dobra, że można wyjadać łyżkami
Kanapki na śniadanie nie muszą zawierać ani grama szynki lub żółtego sera. Wystarczy czasami połączyć kilka składników, a efekt będzie zdumiewający. Przekonałam się o tym podczas ostatnich kulinarnych eksperymentów. Teraz wiem, że nic lepszego nie...
-
Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
Uwielbiasz kanapki, ale już brakuje ci pomysłów, by je jakoś urozmaicić i nie jeść w kółko bułki z serem i ketchupem? Czas powrócić do smaków sprzed lat i postawić na pyszną, kremową i aromatyczną pastę. Weź jajka i przepyszną wędzoną rybę. Czasy...
-
Wygląd odpycha, smak uzależnia. Chleb smaruję tylko "brzydkim kaczątkiem" z kuchni
Z czego zrobić pastę do kanapek? Melitzanosalata błyskawicznie przeniesie cię w kulinarną podróż do słonecznej Grecji. Dla niektórych sałatka, a dla innych dip lub smarowidło o grubszej strukturze.
-
Z nadmiaru papryk zrobiłam pastę na kanapki. Nie mogłam oderwać się od miseczki. Zjadłam całą na raz
Pasta do chleba to nie tylko połączone z awokado jajka lub hummus. Wśród wielu wariantów, szczególne warto wyróżnić syryjskie smarowidło. Dzięki delikatnej, ale wyrazistej konsystencji, jest idealnym dodatkiem do pity, chleba lub dipem do warzyw.
-
Sklepowe pasty to już przeszłość. Z kawałka szynki robię kulinarne arcydzieło. Znika od razu
Jakie pasty można zrobić do kanapek? Jajeczna i rybna może się schować, gdy na stole kładę obłędne smarowidło z szynką. Zaraz sięga po nie las rąk, więc od razu przygotowuję więcej niż jeden słoiczek.
-
Przestałam smarować kanapki masłem. Używam innego smarowidła i są o wiele lepsze
Używanie masła od czasu do czasu nie jest niczym złym. Jeśli sięgamy po nie z umiarem i odpowiednio się odżywiamy, nie powinno negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Co innego, jeśli zjadamy go bardzo dużo. Wówczas warto pomyśleć o zamiennikach,...
-
Awanturka przy stole? W PRL-u ten rarytas rozkręcał każdą imprezę. Przepis na pastę mam od babci
Uwielbiasz kanapki, ale masz już dość jedzenia na zmianę sera oraz wędliny? Ta szybka i prosta w przygotowaniu pasta rozwiąże problem. Była hitem w PRL-u, gdy dostęp do produktów był znacznie ograniczony. Wiele osób o niej zapomniało, a szkoda. Je...
-
Smarujesz tym kanapkę? To najgorszy wybór. Zmień szkodliwy nawyk, a serce będzie ci wdzięczne
Czy margaryna w kostce jest zdrowa? Często smarujemy nią pieczywo, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Choć wygląda niepozornie, może wyrządzić sporo szkód w organizmie. Jej tłuszcze działają jak tykająca bomba, a skutki regularnego jedzenia...
-
Miała wystarczyć na 3 dni, a zjadłam od razu. Odstawiłam jajeczną. Teraz robię tylko tę pastę
Proste pasty na kanapki to mój ulubiony sposób na szybkie i sycące śniadania. Dzięki nim mogę nieco urozmaicić posiłek, który zazwyczaj składał się z szynki i sera. Najpopularniejsza jest ta zrobiona z jajek, jednak teraz odeszła w cień. Na jej...
-
Przywiozłam z gór i rozgniotłam widelcem. Inne pasty poszły w odstawkę. Idealna na kanapki
Apetyczne kanapki nie muszą być zawsze robione tak samo. Czasem warto sięgnąć po coś nowego, by ożywić nasze codzienne posiłki. Świetnym pomysłem może być pasta z bryndzy, która stanowi doskonałą propozycję na smaczne i zdrowe przekąski.
-
Mój mąż raz w tygodniu chce, żebym zrobiła tę pastę. Tylko 4 niedrogie składniki i 5 minut roboty
Dodatki do kanapek wcale nie muszą ograniczać się do wędlin i serów. Jak zrobić pastę z fasoli białej? Odkąd pierwszy raz wyczarowałam ten "smalec" z raptem 3 składników, teraz przygotowuję go co tydzień. I to dwie porcje.
-
Zrobiłam najlepszą pastę na kanapki w życiu. Na rybną i jajeczną już nie spojrzę
Uwielbiam kanapki i od lat próbuję nowych przepisów na pasty i smarowidła. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis, który wydał mi się dość nietypowy. Zrobiłam i wyszła mi tak pyszna pasta, że jadłam ją łyżką prosto z miseczki. Główny składnik z pewności...
-
Zapomnij o kupnych pasztetach. Domowa pasta z kurczaka jest sto razy lepsza i zdrowsza
Przepis na domowe drobiowe smarowidło zachwyci cię smakiem i prostotą. Naturalne składniki, szybkie wykonanie i efekt, który oczaruje nawet największego niejadka. Podpowiadamy, jak zrobić pastę z kurczaka do kanapek, dzięki której szybko porzucisz...
-
Polacy kupują rzadko, a wychodzi z niej najlepsza pasta. Makrela niech się schowa
Wszyscy kochamy kanapki i jak znudzą nam się oklepane kromki z wędliną i serem, chętnie sięgamy po kremowe smarowidła i pasty. Najpopularniejszymi są oczywiście pasta jajeczna i pasta z makreli. Ja jednak od dawna nie robię już ani jednej, ani...
-
Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso
Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutni...
-
Przepis na oklepaną pastę jajeczną wyrzuciłam do kosza. Teraz robię coś, co znika w kilka minut
Kiedy znudziły mi się wędliny i sery, postanowiłam postawić na najsmaczniejsze pasty do chleba. Inspiracją stała się jedna receptura z kuchni cioci, która zawsze miała w lodówce słoik aromatycznego smarowidła czosnkowego. Teraz ten prosty przepis...
-
Pasta jajeczna? Szybko o niej zapomnisz, gdy spróbujesz tego smarowidła. Tak pyszne, że o mamo!
Z czego zrobić smarowidło do chleba? Jeśli brakuje ci pomysłów, mamy dla ciebie prosty i jednocześnie zachwycający smakiem przepis. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyjątkowy i smaczny sposób na włączenie ryby do diety.
-
To najlepsza pasta do chleba. Słoik na stół, do tego chrupiące pieczywo i przystawka jak ta lala
Pasta z sezonowego warzywa to zdrowa i smaczna alternatywa przetworzonych przekąsek oraz smarowideł na kanapki. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a smak jest obłędny. Jesienią zawsze przygotowuję ją przynajmniej raz w tygodniu, a rodzina ni...
-
Od teraz nie użyjesz klasycznego masła. Kanapka z szynką będzie lepsza z tym smarowidłem
Robiąc kanapki każdy używa klasycznego masła i nie pomyśli nawet o tym, aby zamienić je na coś innego. Ja to zrobiłam i dzięki temu powstało to smarowidło. Teraz używam go każdego dnia, a kanapki stały się o niebo lepsze.
-
We Włoszech jedzą zbzikowane kanapki. Ten street food może przyprawić Polaków o dreszcze
Kiedy myślimy o dziwacznych daniach z ulicznych budek i straganów, do głowy z pewnością przychodzą nam kraje azjatyckie, takie jak Wietnam lub Kambodża. Możemy tam zjeść naprawdę osobliwe "smakołyki", takie jak smażone tarantule lub jajka z...
-
Weź jajko, majonez i dwa lubiane przez Polaków dodatki. W chwilę zrobisz najlepszą pastę na kanapki
Bez wątpienia jajka i kanapki to ulubione wybory śniadaniowe Polaków. Można jednak te dwie opcje połączyć w jedną pyszną całość, a my dziś mamy na to najlepszy przepis. Lubisz pastę jajeczną na kanapki, ale czasami wychodzi mdła? Jeśli tak, nasz...
-
Idealna na kanapki i możesz zrobić ją sam. Koniec z kupowaniem wędlin w sklepie
W sklepach kupujemy teraz prawie wszystko. Mało kto ma ochotę na przyrządzanie niektórych rzeczy własnoręcznie. Dlaczego? Ponieważ proces gotowania jest wyczerpujący. Pomimo tego warto przyrządzać domowe wersje, bo ich smak jest niezastąpiony.
-
Kanapki robię teraz tylko z tą pastą. Sycąca i kremowa. Główny składnik często zalega w niedzielę
Rosół króluje w wielu domach nie tylko w niedzielę. Wraz z nadejściem chłodnych dni, coraz częściej sięgamy rozgrzewające, sycące dania. Ale co zrobić z mięsem wyjętym z wywaru? Mamy szybki przepis na smakowite smarowidło.
-
Zrobiłam zamiast oklepanej jajecznej i przepadłam. Pikantna i kremowa, a powstaje w 5 minut
Kanapkową nudę można łatwo przełamać. Świetnym pomysłem na urozmaicenie są pasty. Można je zrobić z wielu składników, jak twaróg, jajka, ciecierzyca, bób czy fasola. Ostatnio moim ulubionym jest pasta z tuńczyka. Wyróżnia się smakiem i pikantnym...
-
Zebrałam cały koszyk i zrobiłam smarowidło. Włóż je do słoików i ciesz się smakiem nawet zimą
Czas grzybobrania w pełni. Każdy zapalony grzybiarz na pewno był już w lesie, by znaleźć najsmaczniejsze okazy. Jednak po takich zbiorach warto zastanowić się, co przyrządzić z tego, co zebraliśmy. Moją propozycją jest smaczna pasta. Jest idealna ...
-
Nie jajeczna i nie z makreli. To najlepsza pasta na kanapki. Zdziwisz się, z czego jest
Jeśli nie wiesz, co zrobić na śniadanie, kolację lub co zapakować do lunch boxa, zazwyczaj stawiasz na kanapki. Jeśli jednak chcesz, by twoje kanapki wkroczyły na wyższy poziom smaku, musisz wypróbować ten przepis na pastę kanapkową. Będzie kremow...
-
Nie ma w nim ani grama majonezu. To kremowe smarowidło zrobisz w 5 minut. Rodzina wyjada łyżkami
Jakie można zrobić pasty do kanapek? Nie tylko jajeczna czy z makreli. Oto przepis na błyskawiczne smarowidło, które będziesz jeść codziennie. Nie musisz poświęcać zbyt dużo czasu na jego przygotowanie.
-
Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
Od kiedy pamiętam kanapki były u większości z nas pierwszym wyborem śniadaniowym. Robi się je ekstremalnie szybko, każdemu smakują i można na nich położyć cokolwiek się chce. Jednak z czasem kończą się pomysły, jak można je przyrządzić. Wtedy na...
-
Pyszny dodatek do kanapek prosto z PRL-u. Polacy jedli "awanturkę" na okrągło. Moja mama wciąż to robi
Jeśli przejadły wam się zwykłe kanapki z wędliną i serem, polecamy wyczarować pyszną pastę. Pomysłów jest wiele - jajeczne, warzywne, a nawet rybne. Dobrym przykładem tej ostatniej jest popularna PRL-u awanturka. Jak ją zrobić? Zajrzyjcie do nasze...
-
Zawsze kupowałam go w sklepie, ale teraz zrobiłam sama. To smarowidło jest idealne na kanapki
Różnego rodzaju smarowidła świetnie sprawdzają się na kanapkach lub jeszcze gorących tostach. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, ale okazuje się, że zrobienie ich samodzielnie nie jest wcale takie trudne. Ostatnio podjęłam się zrobienia przysmaku,...
-
Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
Śniadania dla wielu z nas to codzienny rytuał, który jest bardzo ważny i który wprowadza nas w dobry nastrój dnia. Wiele osób przykłada do niego duże znaczenie i chce o poranku zjeść coś niebanalnego, ale przy tym niewymagającego i...
-
Pasztet i awanturka się nie umywają. Paprykarz z tego przepisu jest lepszy niż z puszki
Jak zrobić paprykarz w domu, ale taki, który będzie milion razy lepszy od tego z puszki? Nic prostszego. Przepis na przepis na paprykarz można wykonać niemal z zamkniętymi oczami, ale trzeba mieć je otwarte na zakupach. Nie każda ryba się nada,...
-
Nie z jajek i nie z ryby. Najlepszą pastę na kanapki zrobisz z malutkich nasionek
Jeśli chodzi o śniadania i kolacje Polaków, wciąż królują kanapki. Kanapki są o tyle wdzięczne, że można je przygotować na milion różnych sposobów, ale dziś pokażemy wam jeden z najlepszych. W roli głównej pyszna, gęsta pasta do smarowania....