pesto

Więcej o:

pesto

  • Pesto - smak włoskiej bazylii

    Młoda bazylia zbierana jest bardzo wcześnie rano, zanim liguryjskie słońce zdąży wysuszyć rosę. Następnie zioła są tłuczone i umieszczane w słoikach. Świeżo zebrana bazylia jest sekretem wyjątkowego aromatu pesto. Nazwa sosu wywodzi się od słowa pestare, czyli gnieść, tłuc, miażdżyć i to właśnie na

  • Makaron z czerwonym pesto

    Składniki:Składniki na pesto:1/2 szklanki suszonych pomidorów1/4 szklanki uprażonych orzeszków pinii1 mały ząbek czosnku1/4 szklanki startego parmezanu100 g Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek1/3 papryczki chili lub szczypta płatków chili Dodatkowo:200 g drobnego makaronugarść pomidorków

  • Chlebek z zielonym pesto - proste DIY

    ciasto: Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj łyżeczkę drożdży, cukru i soli, wlej trochę letniej wody. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Przygotuj pesto: Do misy blendera wrzuć duży ząbek czosnku, kawałki parmezanu, orzechy piniowe i

  • Pesto - sos nie tylko do makaronu

    Pesto alla Genovese to sos wywodzący się z Genui w regionie Liguria. Swą piękną zieloną barwę zawdzięcza głównemu składnikowi – bazylii. W oryginalnym składzie znajdziemy dodatkowo garść prostych lecz pysznych składników, bogatych w cenne witaminy i minerały: orzeszki pinii, czosnek, parmezan

  • Makaron z pesto - dwa przepisy na prosty obiad na każdy dzień

    Makaron z pesto to jedno z najprostszych dań na świecie. Nawet jeśli trzeba samodzielnie przygotować pesto! Masz w perspektywie kilka dni, gdy nie będzie czasu na długie stanie przy garnkach? Przygotuj domowe pesto – dzięki niemu smaczny obiad przygotujesz w kilka chwil! Jakie pesto do