Pesto z liści rzodkiewki to wspaniałe połączenie smaków, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Do jego przyrządzenia można użyć ulubionych przypraw. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu nie zmarnuje się resztek z rzodkiewki.
Rzodkiewkowy sos można wykonać w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować liście rzodkiewki, wybrane ziarna, przyprawy z oliwą. Powstała mieszanka będzie doskonałym dodatkiem na śniadanie i kolację.
Liście rzodkiewki są bogate w witaminę C, żelazo, fosfor i wapń. To właśnie w liściach znajdują się ich największe ilości. Warto dodać, że liście rzodkiewki można stosować w kuchni, jeżeli pochodzą z upraw ekologicznych i nie były pryskane środkami ochrony roślin przed samymi zbiorami. Podobnie jak korzeń rzodkiewki, jej liście mają lekko pikantny, wyrazisty smak. Doskonale komponują się z sałatkami, w warzywnych koktajlach oraz jako dodatek do jajecznicy.
Pesto z liści rzodkiewki będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl