Wyrzucasz liście rzodkiewki? Nie ma takiej potrzeby. Przyrządź z nich fit przekąskę

Rzodkiewka to warzywo, które często zostaje zjadane tylko częściowo. Większość osób wyrzuca jej liście myśląc, że nie nadają się do jedzenia. Okazuje się, że można przyrządzić z nich wspaniałą, zdrową przekąskę.

Pesto z liści rzodkiewki to wspaniałe połączenie smaków, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Do jego przyrządzenia można użyć ulubionych przypraw. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu nie zmarnuje się resztek z rzodkiewki. 

Rzodkiewkowy sos można wykonać w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować liście rzodkiewki, wybrane ziarna, przyprawy z oliwą. Powstała mieszanka będzie doskonałym dodatkiem na śniadanie i kolację.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki? Zawierają duże ilości witaminy C

Liście rzodkiewki są bogate w witaminę C, żelazo, fosfor i wapń. To właśnie w liściach znajdują się ich największe ilości. Warto dodać, że liście rzodkiewki można stosować w kuchni, jeżeli pochodzą z upraw ekologicznych i nie były pryskane środkami ochrony roślin przed samymi zbiorami. Podobnie jak korzeń rzodkiewki, jej liście mają lekko pikantny, wyrazisty smak. Doskonale komponują się z sałatkami, w warzywnych koktajlach oraz jako dodatek do jajecznicy. 

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki z liśćmi,
  • trzy ząbki czosnku,
  • garść pestek dyni i ziaren słonecznika,
  • jedna trzecia szklanki oliwy z oliwek,
  • kawałek startego parmezanu,
  • sok z połowy cytryny,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oddziel liście rzodkiewki i dokładnie je umyj. Pokrój na mniejsze części i przełóż do blendera.
  2. Ziarna słonecznika i pestki dyni upraż na patelni.
  3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj je do blendera rzem z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, odrobiną bazylii i oregano. Na koniec dodaj do mieszanki oliwę, parmezan, uprażone ziarna słonecznika i pestki dyni.
  4. Zblenduj wszystko tak, aby powstała jednolita mieszanka o gęstej konsystencji. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.