Podajemy przepis na babeczki kakaowe, które mogą okazać się doskonałą słodką przekąską. Sprawdzą się jako drugie śniadanie albo poobiedni deser. Można je przygotować z kilku prostych składników. Pieczenie trwa tylko 20 minut.
Fot. congerdesign/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Nie masz pomysłu na deser? Babeczki kakaowe to świetny wybór - są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych. Komponują się idealnie z kubkiem dobrej kawy. Nasz przepis pozwoli upiec te fantastyczne słodkości w kilku bardzo prostych krokach.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak stoki przetrwały trudny sezon narciarski? "Inflacja zaważyła na przepustowości", "Koszty mocno wzrosły "
Przepis na babeczki kakaowe. Pomysł na słodkie małe co nieco
Masę na babeczki można doprawić odrobiną cynamonu i kardamonu - dzięki tym przyprawom będą miały jeszcze lepszy smak i aromat. Do babeczek najlepiej jest użyć mleka 3,2 proc.
dodatkowo: lody waniliowe i bita śmietana do podania.
Babeczki można podawać z dodatkiem lodów i bitej śmietany
Kakaowe babeczki najlepiej smakują w towarzystwie dobrej kawy albo szklanki mleka. Warto podawać je z dodatkiem gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj do nich kakao i cukier puder.
Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj do nich suche składniki, odrobinę cynamonu i kardamonu. Następnie dodaj do nich olej i mleko. Mieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj foremki na babeczki. Napełniaj je przygotowaną masą do dwóch trzecich wysokości formy.
Piecz babeczki przez około 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl