Nie masz pomysłu na deser? Babeczki kakaowe to świetny wybór - są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych. Komponują się idealnie z kubkiem dobrej kawy. Nasz przepis pozwoli upiec te fantastyczne słodkości w kilku bardzo prostych krokach.
Zobacz wideo Jak stoki przetrwały trudny sezon narciarski? "Inflacja zaważyła na przepustowości", "Koszty mocno wzrosły "
Przepis na babeczki kakaowe. Pomysł na słodkie małe co nieco
Masę na babeczki można doprawić odrobiną cynamonu i kardamonu - dzięki tym przyprawom będą miały jeszcze lepszy smak i aromat. Do babeczek najlepiej jest użyć mleka 3,2 proc.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół szklanki kakao,
- dwa jajka,
- szklanka cukru pudru,
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
- półtorej szklanki mleka,
- szklanka oleju
- opcjonalnie: kardamon i cynamon,
- dodatkowo: lody waniliowe i bita śmietana do podania.
Babeczki można podawać z dodatkiem lodów i bitej śmietany
Kakaowe babeczki najlepiej smakują w towarzystwie dobrej kawy albo szklanki mleka. Warto podawać je z dodatkiem gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj do nich kakao i cukier puder.
- Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj do nich suche składniki, odrobinę cynamonu i kardamonu. Następnie dodaj do nich olej i mleko. Mieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj foremki na babeczki. Napełniaj je przygotowaną masą do dwóch trzecich wysokości formy.
- Piecz babeczki przez około 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl