Kruche babeczki z owocami najlepsze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto
Mąka krupczatka - 1,5 szklankiCukier puder - 1/4 szklankiSól - szczyptaMasło - 120 gŻółtka - 2
-
Krem
Śmietana kremówka 36 proc. - 3/5 szklankiCukier puder - 1-2 łyżkiŚmietan-fix (zagęstnik do śmietany) - opakowanieSerek homogenizowany - 200 g waniliowego
-
Dekoracja
Jagody - wedle uznaniaMaliny - wedle uznaniaPoziomki - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiewamy mąkę na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Siekamy nożem suche składniki z porządnie schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Ze schłodzonego ciasta robimy cienkie placuszki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w 200-210°C, aż lekko się zrumienią. Jeszcze ciepłe, przewracamy do góry dnem na wysłaną pergaminem tacę. Stukamy z wyczuciem w dno foremek, by uwolnić z nich babeczki.
Ubijamy śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie łączymy z serkiem. Wystudzone babeczki wypełniamy kremem. Na wierzchu układamy umyte owoce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory