Kruche babeczki z owocami najlepsze

Monika Jankowska-Kapica, Magazyn Kuchnia 20.11.2020 13:29
(brak ocen)
OCEŃ
Kruche babeczki z owocami najlepsze
Kruche babeczki z owocami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przesiewamy mąkę na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Siekamy nożem suche składniki z porządnie schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce. 

2 / 3

Ze schłodzonego ciasta robimy cienkie placuszki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w 200-210°C, aż lekko się zrumienią. Jeszcze ciepłe, przewracamy do góry dnem na wysłaną pergaminem tacę. Stukamy z wyczuciem w dno foremek, by uwolnić z nich babeczki. 

3 / 3

Ubijamy śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie łączymy z serkiem. Wystudzone babeczki wypełniamy kremem. Na wierzchu układamy umyte owoce.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps