Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Kruche ciasteczka z makiem kształtem przypominają nieco słynne makaroniki. Połączenie kremu i czekoladowego ciasta sprawia, że na myśl przychodzi także smak kultowych ciastek amerykańskich o nazwie "Whoopie Pie". Jednak ten nietypowy deser został nieco zmieniony. Zamiast kremu z masłem orzechowym lub klasycznego "marshmallow fluff", użyjemy masy makowej oraz innego pysznego nadzienia.
Przepis na ciastka z makiem. Ważny jest krem!
Kiedy po pracy możemy w końcu odpocząć lub gdy w weekend zapowiadają się goście, często zastanawiamy się, jaki deser mógłby umilić ten czas. Wielogodzinne przebywanie w kuchni raczej nie zachęca. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest przepis na kruche ciasteczka z makiem i kremem. Przygotowując je wcześniej, śmiało możemy sięgać po tę przekąskę przez kilka następnych dni. Jak przygotować polską wersję "Whoopie Pie"? Oto najlepszy przepis.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej,
- 30 g ciemnego kakao,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 80 g gorzkiej czekolady.
Masa makowa:
- 160 g zmielonego maku,
- 160 ml mleka,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki powideł.
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone.
Kruche ciasteczka z makiem i kremem. Przepis krok po kroku
- Rozbijamy jajka. Oddzielamy białka od żółtek.
- Do wysokiego naczynia wlewamy białka. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę.
- Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy jeszcze przez około dwie minuty.
- Żółtka także miksujemy, do uzyskania puszystej konsystencji. Przelewamy do piany z białek. Dokładnie mieszamy.
- Do rondelka wrzucamy masło i czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu aż powstanie jednolita konsystencja. Często mieszamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do przestudzenia.
- Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ją do ubitych wcześniej jajek, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Następnie formujemy kuleczki i układamy na blaszce. Za pomocą widelca lekko spłaszczamy, aby powstały owalne ciastka.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut.
- W tym czasie przyrządzamy masę makową. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy powidła oraz miód. Całość dokładnie blendujemy.
- Do wysokiej misy wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubijamy za pomocą miksera na puszysty krem. Po pięciu minutach stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dalej ubijamy.
Na upieczone ciasteczka kładziemy masę makową, a na nią krem. Przykrywamy od góry kolejnym ciastkiem i gotowe!