Kruche ciasteczka z makiem. Lepsze niż makaroniki? Poznajcie polskie "Whoopie Pie"!

Kruche ciasteczka z makiem to idealna alternatywa dla drogich makaroników. Delikatny krem podkreśli wyjątkowy charakter deseru. Te małe pyszności są wyjątkowo wciągające. Jak je przyrządzić? Polskie "Whoopie Pie" ma inne nadzienie niż amerykański odpowiednik.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Kruche ciasteczka z makiem kształtem przypominają nieco słynne makaroniki. Połączenie kremu i czekoladowego ciasta sprawia, że na myśl przychodzi także smak kultowych ciastek amerykańskich o nazwie "Whoopie Pie". Jednak ten nietypowy deser został nieco zmieniony. Zamiast kremu z masłem orzechowym lub klasycznego "marshmallow fluff", użyjemy masy makowej oraz innego pysznego nadzienia.

Przepis na ciastka z makiem. Ważny jest krem!

Kiedy po pracy możemy w końcu odpocząć lub gdy w weekend zapowiadają się goście, często zastanawiamy się, jaki deser mógłby umilić ten czas. Wielogodzinne przebywanie w kuchni raczej nie zachęca. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest przepis na kruche ciasteczka z makiem i kremem. Przygotowując je wcześniej, śmiało możemy sięgać po tę przekąskę przez kilka następnych dni. Jak przygotować polską wersję "Whoopie Pie"? Oto najlepszy przepis.

Składniki:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 30 g ciemnego kakao,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 80 g gorzkiej czekolady.

Masa makowa:

  • 160 g zmielonego maku,
  • 160 ml mleka,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki powideł.

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone.

Kruche ciasteczka z makiem i kremem. Przepis krok po kroku

  1. Rozbijamy jajka. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Do wysokiego naczynia wlewamy białka. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. 
  3. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy jeszcze przez około dwie minuty.
  4. Żółtka także miksujemy, do uzyskania puszystej konsystencji. Przelewamy do piany z białek. Dokładnie mieszamy.
  5. Do rondelka wrzucamy masło i czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu aż powstanie jednolita konsystencja. Często mieszamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do przestudzenia.
  6. Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ją do ubitych wcześniej jajek, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  7. Następnie formujemy kuleczki i układamy na blaszce. Za pomocą widelca lekko spłaszczamy, aby powstały owalne ciastka.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut.
  9. W tym czasie przyrządzamy masę makową. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy powidła oraz miód. Całość dokładnie blendujemy.
  10. Do wysokiej misy wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubijamy za pomocą miksera na puszysty krem. Po pięciu minutach stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dalej ubijamy.

Na upieczone ciasteczka kładziemy masę makową, a na nią krem. Przykrywamy od góry kolejnym ciastkiem i gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.