Przepis na rogaliki drożdżowe. Jeden specjalny składnik sprawi, że będą wyjątkowo aksamitne

Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, która sprawdzi się na pożegnanie karnawału? Podajemy oryginalny przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe. Należy do nich dodać pewien specjalny składnik, dzięki któremu będą wyjątkowo smaczne.

Rogaliki to doskonały pomysł na zakończenie karnawału. Podajemy przepis, z którym wyjdą rewelacyjnie. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga poświęcenia czasu - wykonanie ciastek może zająć ponad dwie godziny. Dlaczego są wyjątkowe? Do ciasta należy dodać jogurtu greckiego. To on sprawi, że rogaliki będą miały delikatną konsystencję.

Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości

Przepis na rogaliki - przepyszna słodka przekąska. Sprawdzi się jako drugie śniadanie

Zamiast powideł śliwkowych można użyć ulubionej marmolady albo kremu czekoladowego.

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • kostka zimnego masła,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe.

Rogaliki drożdżowe smakują najlepiej z kubkiem dobrej kawy

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt grecki z pokruszonymi świeżymi drożdżami i cukrem na gładką masę. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans.
  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, kawałki masła, dwa jajka i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około jedną godzinę. 
  3. Schłodzone ciasto podziel na cztery części. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Każdą część podziel na osiem trójkątnych fragmentów.
  4. Nakładaj powidła śliwkowe na każdą z utworzonych części ciasta. Zawijaj rogaliki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia zachowując odpowiednie odstępy między ciastkami.
  5. Przygotowane rogaliki odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  6. Rozkłóć jajko i rozsmaruj je na wierzchu ciastek. Dodatkowo można posypać rogaliki drobnym cukrem. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dwadzieścia minut.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.