Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Ciasto uśmiech teściowej z pozoru przypomina kremówkę. Jednak ten rodzaj wypieku nie opiera się na śmietanowym kremie. Pomiędzy płatami kruchego, maślanego ciasta znajduje się masa budyniowo-serowa oraz jabłka skąpane w cynamonie.
Przepis na ciasto z masą twarogową. Uśmiech teściowej
Uśmiech teściowej to deser niezbyt skomplikowany. Bazą jest ciasto wykonane na maśle. Oczywiście można użyć margaryny do pieczenia, jednak wypiek nie zyska tak wyjątkowego aromatu i kruchości. Przyrządzając łakocie, warto wybrać aromatyczne jabłka. Najlepiej sprawdzą się domowe, z rodzinnej jabłonki, lub od sprawdzonego sadownika, który nie pryska nadto swoich drzew. Dzięki temu uśmiech teściowej będzie pełen aromatu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka cukru pudru,
- duże jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 3 budynie o smaku śmietankowym,
- litr mleka,
- 250 g serka mascarpone,
- kg jabłek,
- cynamon.
Jeśli chcemy, aby masa bardziej przypominała konsystencję sernika, możemy dodać jeden 250 g twarogu i zmielić go z budyniem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Uśmiech teściowej. Przepis na ciasto krok po kroku
- Do wysokiego garnka wlewamy pół litra mleka. Pozostałą część odlewamy i rozrabiamy w niej trzy budynie. Kiedy mleko będzie bardzo ciepłe, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje.
- Następnie gotujemy przez około pięć minut. Zestawiamy z ognia i przekładamy do innego naczynia, czekając, aż wystygnie.
- Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone, dwiema łyżkami cukru i szczyptą cynamonu.
- Mąkę przesiewamy do wysokiej misy lub na stolnicę. Dodajemy jajka, żółtka oraz masło posiekane w mniejsze części. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wlewamy kwaśną śmietanę. Zgniatamy ciasto.
- Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą odkładamy na bok.
- Obieramy jabłka ze skóry i siekamy w kostkę, plasterki lub ćwiartki. Układamy na spodzie ciasta.
- Owoce pokrywamy przygotowanym kremem.
- Na wierzchu kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.
- Uśmiech teściowej pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 180 st. C.