Przepis na uśmiech teściowej. Maślane ciasto z jabłkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy

Uśmiech teściowej to nietypowy wypiek. Łączy w sobie owoce, krem budyniowy oraz kruche ciasto. Można podawać je na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Jak je przyrządzić? Oto prosty i sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto uśmiech teściowej z pozoru przypomina kremówkę. Jednak ten rodzaj wypieku nie opiera się na śmietanowym kremie. Pomiędzy płatami kruchego, maślanego ciasta znajduje się masa budyniowo-serowa oraz jabłka skąpane w cynamonie.

Przepis na ciasto z masą twarogową. Uśmiech teściowej

Uśmiech teściowej to deser niezbyt skomplikowany. Bazą jest ciasto wykonane na maśle. Oczywiście można użyć margaryny do pieczenia, jednak wypiek nie zyska tak wyjątkowego aromatu i kruchości. Przyrządzając łakocie, warto wybrać aromatyczne jabłka. Najlepiej sprawdzą się domowe, z rodzinnej jabłonki, lub od sprawdzonego sadownika, który nie pryska nadto swoich drzew. Dzięki temu uśmiech teściowej będzie pełen aromatu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka cukru pudru,
  • duże jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 3 budynie o smaku śmietankowym,
  • litr mleka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • kg jabłek,
  • cynamon.

Jeśli chcemy, aby masa bardziej przypominała konsystencję sernika, możemy dodać jeden 250 g twarogu i zmielić go z budyniem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Uśmiech teściowej. Przepis na ciasto krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlewamy pół litra mleka. Pozostałą część odlewamy i rozrabiamy w niej trzy budynie. Kiedy mleko będzie bardzo ciepłe, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. 
  2. Następnie gotujemy przez około pięć minut. Zestawiamy z ognia i przekładamy do innego naczynia, czekając, aż wystygnie.
  3. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone, dwiema łyżkami cukru i szczyptą cynamonu.  
  4. Mąkę przesiewamy do wysokiej misy lub na stolnicę. Dodajemy jajka, żółtka oraz masło posiekane w mniejsze części. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wlewamy kwaśną śmietanę. Zgniatamy ciasto.
  5. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą odkładamy na bok.
  6. Obieramy jabłka ze skóry i siekamy w kostkę, plasterki lub ćwiartki. Układamy na spodzie ciasta. 
  7. Owoce pokrywamy przygotowanym kremem. 
  8. Na wierzchu kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.
  9. Uśmiech teściowej pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.