Ciasto leniwej synowej - ekspresowy przysmak bez pieczenia. Wystarczy kwadrans i gotowe

Ciasto leniwej synowej zachwyci zarówno wymagającą teściową, jak i kochających słodycze gości. Deser o charakterystycznej nazwie jest banalny w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kwadrans i gotowe. Pięć składników tworzy wyśmienity duet - kluczowy jest spód herbatnikowy, który nada całości chrupkości i zadba o estetyczne warstwy ciasta.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto bez pieczenia to sposób na szybki deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy oraz niekończącej się liczby składników. Jeśli szukasz receptury na wyjątkowy, słodki akcent, wypróbuj ciasto leniwej synowej. Jego smak jest bezkonkurencyjny, a przygotowanie trwa zaledwie kwadrans. Potem tylko na kilkadziesiąt minut do lodówki i gotowe.

Ciasto leniwej teściowejProste ciasto za wami chodzi? Przepis na ciasto leniwej synowej

Ciasto leniwej synowej - przepis na hit wśród domowych słodyczy

Domowe wypieki nie dla wszystkich są łatwizną. Kilkugodzinne przygotowania, długa lista zakupów i przede wszystkim spore umiejętności - z tym najczęściej wiąże się cukiernicza przygoda. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu lub nadzwyczajnie nie jest to twoja mocna strona, przygotuj deser o zabawnej i charakterystycznej nazwie. Mowa o cieście leniwej synowej. Wystarczy kwadrans i jedynie pięć składników. Efekt? Zjawiskowe i pyszne ciasto bez pieczenia

Ciasto leniwej synowej nie tylko pysznie smakuje, lecz także przykuwa uwagę estetów. Apetyczne, słodkie warstwy przygotowane z herbatników, mascarpone, kajmaku i bitej śmietany wypadają bezkonkurencyjnie. Z kolei wierzch pokryty pokruszoną chałwą nada orzechowej nuty i zadowoli nawet najbardziej wymagających gości... Nawet teściową!

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na warstwowe ciasto leniwej synowej

Składniki: 

  • 300 g herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • puszka kajmaku,
  • 150 g chałwy lub pokruszona bądź starta gorzka czekolada
  • 330 g śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od wybrania odpowiedniej formy - ilość składników podanych powyżej najlepiej sprawdzi się podana w blaszce o wymiarach 20 × 20 cm. 
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy warstwę herbatników. Jeśli chcemy uzyskać ciekawszy efekt, ciasteczka możemy drobno pokruszyć i połączyć ze 100 g roztopionego masła. Tak przygotowany spód rozkładamy na dnie blaszki i dłońmi równo formujemy. 
  3. Śmietanę ubijamy tak, by miała sztywną konsystencję. 
  4. W misce łączymy mascarpone z 2/3 puszki kajmaku. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. 
  5. 1/3 powstałej masy wykładamy na herbatniki i ponownie przykrywamy warstwą ciasteczek. Powtarzamy czynność, aż powstaną trzy warstwy masy i cztery piętra herbatników. 
  6. Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem i posypujemy pokruszoną chałwą. Jeśli nie lubicie chałwy, możecie użyć np. pokruszonej gorzkiej czekolady.
  7. Wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy dobrze stężeje, jednak jeśli sytuacja tego wymaga, wystarczy 30 minut leżakowania w niskiej temperaturze.
Więcej o: