Biszkopt z sześciu jajek - przepis Ewy Wachowicz. Nie ma opcji, żeby opadł

Biszkopt to podstawa wielu ciast i tortów. Niestety, tak samo jak pyszny, bywa też kapryśny i podczas pieczenia lubi płatać figle. Jak zrobić idealny biszkopt z sześciu jajek, który nie opada i nie pęka? Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony przepis.
Zobacz wideo

Przez wiele lat nie miałam odwagi zabrać się za robienie tortów i ciast na bazie biszkoptu. Myślałam, że po prostu nie mam do tego ręki, ale jakiś czas temu trafiłam na przepis na biszkopt Ewy Wachowicz.  Spróbowałam i przyznam nieskromnie, że biszkopt z sześciu jajek wyszedł mi rewelacyjnie. Pochwaliła mnie nawet moja ciocia, która od lat prowadzi cukiernię - " Jak mogłaś mi to zrobić? Jest lepszy niż mój!".

Biszkopt z sześciu jajek - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 średnich jajek
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Najlepszy biszkopt - sposób wykonania

  1. Pierwszym i najważniejszym krokiem w przygotowaniu biszkoptu, jest upewnienie się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do miski z cukrem i utrzyj je na kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując mikserem na średnich obrotach.
  3. Kiedy składniki się połączą, dodaj oliwę.
  4. Białka ubij na sztywno i powstałą pianę delikatnie wmieszaj w masę za pomocą szpatułki. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia i delikatnie wysmaruj ją masłem. Możesz delikatnie oprószyć ją bułką tartą albo kaszą manną. Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez pół godziny. Ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA