Przez wiele lat nie miałam odwagi zabrać się za robienie tortów i ciast na bazie biszkoptu. Myślałam, że po prostu nie mam do tego ręki, ale jakiś czas temu trafiłam na przepis na biszkopt Ewy Wachowicz. Spróbowałam i przyznam nieskromnie, że biszkopt z sześciu jajek wyszedł mi rewelacyjnie. Pochwaliła mnie nawet moja ciocia, która od lat prowadzi cukiernię - " Jak mogłaś mi to zrobić? Jest lepszy niż mój!".
Biszkopt z sześciu jajek - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 średnich jajek
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Najlepszy biszkopt - sposób wykonania
- Pierwszym i najważniejszym krokiem w przygotowaniu biszkoptu, jest upewnienie się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do miski z cukrem i utrzyj je na kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując mikserem na średnich obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj oliwę.
- Białka ubij na sztywno i powstałą pianę delikatnie wmieszaj w masę za pomocą szpatułki.
- Przygotuj formę do pieczenia i delikatnie wysmaruj ją masłem. Możesz delikatnie oprószyć ją bułką tartą albo kaszą manną. Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez pół godziny. Ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.