• Link został skopiowany

Krem z mascarpone - różne oblicza słodkiej masy. Sprawdź najlepsze przepisy!

Krem z mascarpone to dobra baza do idealnego deseru. Pasuje do większości składników i zapewnia gładką konsystencję. Szukasz pomysłu na mascarpone? Sprawdź kilka poniższych przepisów.
Krem z mascarpone pasuje do wielu deserów. Zdjęcie ilustracyjne
CKP1001/shutterstock

Krem mascarpone na bazie serka 

Chociaż sama nazwa może kojarzyć się z wyrafinowaną bazą do wypieków to krem z mascarpone to jeden z najprostszych sposobów na słodki środek. Krem mascarpone powstaje na bazie serka o tej samej nazwie, który jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. W smaku jest bardzo neutralny, przez co można go przygotować na różne sposoby, ale dziś skupmy się na słodkiej odsłonie mascarpone. O szczegółach piszemy poniżej. 

Krem do tortu z mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowego

Propozycja idealna dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Krem do tortu z mascarpone i dodatkiem kremu czekoladowego polega na połączeniu tych dwóch składników w dowolnych proporcjach. Mascarpone sprawia, że krem czekoladowy staje aksamitny i traci swój słodki smak na rzecz delikatnej nutki słodkości, która nie jest jednak dominującą. Co więcej, mascarpone może zwiększyć ilość kremu dwukrotnie, przez co z powodzeniem wystarczy na większą ilość wypieków. 

Krem mascarpone z czekoladą. Zdjęcie ilustracyjne
Krem mascarpone z czekoladą. Zdjęcie ilustracyjne Dariia Belkina/shutterstock
Zobacz wideo Zobacz też przepis na naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Kremy do tortów z mascarpone - co jeszcze można dodać do serka? 

Naszą kolejną propozycją jest krem do tortów z mascarpone, masłem i cukrem pudrem. Oto zastosowane proporcje:

  • mascarpone 250 g 
  • masło 150 g
  • cukier puder 150 g

Taki krem z mascarpone sprawdzi się przy dekorowaniu i tynkowaniu tortów. Wystarczy dodać barwnik spożywczy w wybranym kolorze i powstałą masę przełożyć do rękawa do wypieków. Kremy do tortów z mascarpone to prawdziwe morze możliwości, kolejny słodki przykład prezentujemy poniżej.

Kremy do tortów z mascarpone - śmietankowa klasyka

Mascarpone to doskonała baza do masy śmietanowej. Wystarczy połączyć serek z bitą śmietaną, którą można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Proporcje w tym przypadku podobnie jak przy kremie czekoladowym uzależnione są od oczekiwanego efektu. Im więcej dodamy serka, tym krem będzie mniej słodki. 

Deser z mascarpone i figami
Deser z mascarpone i figami shutterstock

Mascarpone z owocami i galaretką - prosty przepis na coś słodkiego

Mascarpone z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru i galaretką stworzy pyszny krem, który można połączyć z owocami sezonowymi. Oto sprawdzony przepis:

Lista składników: 

  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru 
  • 250 g śmietany 36 proc.
  • 1 szklanka malin i borówek (ale z powodzeniem mogą być też inne owoce) 
  • W formie dodatku sprawdzą się herbatniki

Przygotowanie: 

  1. Na początek ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
  2. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy.
  3. Powstałą masę wykładamy do pucharków i dekorujemy owocami w towarzystwie pokruszonych herbatników.

Zobacz też: Desery z mascarpone. Jak szybko przygotować smakołyki z użyciem serka?

Więcej o: