Chociaż sama nazwa może kojarzyć się z wyrafinowaną bazą do wypieków to krem z mascarpone to jeden z najprostszych sposobów na słodki środek. Krem mascarpone powstaje na bazie serka o tej samej nazwie, który jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. W smaku jest bardzo neutralny, przez co można go przygotować na różne sposoby, ale dziś skupmy się na słodkiej odsłonie mascarpone. O szczegółach piszemy poniżej.
Propozycja idealna dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Krem do tortu z mascarpone i dodatkiem kremu czekoladowego polega na połączeniu tych dwóch składników w dowolnych proporcjach. Mascarpone sprawia, że krem czekoladowy staje aksamitny i traci swój słodki smak na rzecz delikatnej nutki słodkości, która nie jest jednak dominującą. Co więcej, mascarpone może zwiększyć ilość kremu dwukrotnie, przez co z powodzeniem wystarczy na większą ilość wypieków.
Naszą kolejną propozycją jest krem do tortów z mascarpone, masłem i cukrem pudrem. Oto zastosowane proporcje:
Taki krem z mascarpone sprawdzi się przy dekorowaniu i tynkowaniu tortów. Wystarczy dodać barwnik spożywczy w wybranym kolorze i powstałą masę przełożyć do rękawa do wypieków. Kremy do tortów z mascarpone to prawdziwe morze możliwości, kolejny słodki przykład prezentujemy poniżej.
Mascarpone to doskonała baza do masy śmietanowej. Wystarczy połączyć serek z bitą śmietaną, którą można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Proporcje w tym przypadku podobnie jak przy kremie czekoladowym uzależnione są od oczekiwanego efektu. Im więcej dodamy serka, tym krem będzie mniej słodki.
Mascarpone z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru i galaretką stworzy pyszny krem, który można połączyć z owocami sezonowymi. Oto sprawdzony przepis:
Lista składników:
Przygotowanie:
Zobacz też: Desery z mascarpone. Jak szybko przygotować smakołyki z użyciem serka?