Masz ochotę na deser? Oto pomysły na proste słodkości z użyciem mascarpone [PRZEPISY]
Deser z mascarpone jest rewelacyjnym pomysłem na pyszną słodką przekąskę. Chcesz przyrządzić coś smakowitego, by sprawić przyjemność ukochanemu lub ukochanej? Wybrednym dzieciakom? Sobie? Sprawdź nasze pomysły na deser z serka mascarpone i do dzieła!
Klasyczne tiramisu z mascarpone - przepis
Składniki:
- opakowanie (500 g) serka mascarpone,
- 3 jajka,
- filiżanka mocnej kawy (w wersji dla dzieci można zastąpić mocnym kakao),
- 150 g okrągłych biszkoptów,
- 40 ml (w wersji dla dzieci pomijamy lub zastępujemy smakowym syropem),
- 70 g cukru,
- kakao lub starta gorzka czekolada do posypania
Tiramisu z mascarpone – sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, natomiast żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Niewielkimi porcjami dodawaj serek mascarpone do żółtek i wciąż mieszaj mikserem. Potem dodaj pianę z białek i dobrze połącz wszystkie składniki. Kawę dobrze wystudź, dodaj do niej amaretto i wymieszaj. Biszkopty zamocz w naparze i ułóż na dnach pucharków. Na biszkopty wyłóż masę z mascarpone, a po wierzchu posyp kakao lub startą gorzką czekoladą.
Sprawdź także propozycję dania z mascarpone na słono. Oto wyjątkowy sernik z łososiem - idealny na przekąskę i do podania gościom.
Krem mascarpone z malinami – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka malin (świeżych lub rozmrożonych),
- 150 g serka mascarpone,
- 150 g śmietanki kremówki 30-36%,
- 5-6 ciastek owsianych lub herbatników pełnoziarnistych,
- łyżka cukru pudru
Krem mascarpone z malinami – sposób przygotowania
Śmietankę ubij na sztywno mikserem. Potem wmieszaj do niej cukier puder oraz serek mascarpone. Herbatniki lub ciastka owsiane pokrusz i ułóż na dnie pucharków. Na nie wyłóż przygotowany krem mascarpone. Na samym wierzchu połóż świeże bądź rozmrożone maliny. Deser podawaj schłodzony.
Wskazówka: Krem mascarpone z malinami można przygotować także z malinami w cukrze ze słoika. Przed podaniem odlej nadmiar soku i dostosuj ilość cukru, aby deser nie był za słodki.
Mus czekoladowy z mascarpone – przepis
Składniki:
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 150 g serka mascarpone,
- 150 g śmietanki kremówki 30-36%,
- 1/2 łyżki cukru pudru,
- szczypta chilli,
- kakao
Opcjonalnie:
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka masła
Mus czekoladowy z mascarpone – sposób przygotowania
Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej: do garnka wlej wodę i zagotuj, a miskę postaw tak, aby jej brzegi opierały się o brzegi garnka, natomiast dno nie było zanurzone w wodzie. Do czekolady możesz dodać łyżkę mleka i łyżeczkę masła, mieszaj, aż czekolada do końca się rozpuści. Na koniec dodaj do niej chilli, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a potem dodaj do niej cukier.
Do przestudzonej czekolady wmieszaj porcjami mascarpone, a następnie, ciągle mieszając (najlepiej mikserem na niskich obrotach) – ubitą śmietanę. Mus czekoladowy przełóż do pucharków, po wierzchu posyp kakao. Podawaj bez dodatków lub z ulubionymi owocami.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]