Masz ochotę na deser? Oto pomysły na proste słodkości z użyciem mascarpone [PRZEPISY]

Deser z mascarpone to proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią po obiedzie przekąsić coś słodkiego. Serek ten jest bardzo częstym składnikiem różnych słodkości - można go podawać z owocami, dodawać do musów lub po prostu zrobić klasyczne tiramisu. Mamy trzy propozycje na desery w pucharkach z mascarpone. Sprawdź, jak je przygotować!

Deser z mascarpone jest rewelacyjnym pomysłem na pyszną słodką przekąskę. Chcesz przyrządzić coś smakowitego, by sprawić przyjemność ukochanemu lub ukochanej? Wybrednym dzieciakom? Sobie? Sprawdź nasze pomysły na deser z serka mascarpone i do dzieła!

Klasyczne tiramisu z mascarpone - przepis

Składniki:

  • opakowanie (500 g) serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • filiżanka mocnej kawy (w wersji dla dzieci można zastąpić mocnym kakao),
  • 150 g okrągłych biszkoptów,
  • 40 ml (w wersji dla dzieci pomijamy lub zastępujemy smakowym syropem),
  • 70 g cukru,
  • kakao lub starta gorzka czekolada do posypania

Tiramisu z mascarpone – sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, natomiast żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Niewielkimi porcjami dodawaj serek mascarpone do żółtek i wciąż mieszaj mikserem. Potem dodaj pianę z białek i dobrze połącz wszystkie składniki. Kawę dobrze wystudź, dodaj do niej amaretto i wymieszaj. Biszkopty zamocz w naparze i ułóż na dnach pucharków. Na biszkopty wyłóż masę z mascarpone, a po wierzchu posyp kakao lub startą gorzką czekoladą.

Sprawdź także propozycję dania z mascarpone na słono. Oto wyjątkowy sernik z łososiem - idealny na przekąskę i do podania gościom.

Zobacz wideo

Krem mascarpone z malinami – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • szklanka malin (świeżych lub rozmrożonych),
  • 150 g serka mascarpone,
  • 150 g śmietanki kremówki 30-36%,
  • 5-6 ciastek owsianych lub herbatników pełnoziarnistych,
  • łyżka cukru pudru

Krem mascarpone z malinami – sposób przygotowania

Śmietankę ubij na sztywno mikserem. Potem wmieszaj do niej cukier puder oraz serek mascarpone. Herbatniki lub ciastka owsiane pokrusz i ułóż na dnie pucharków. Na nie wyłóż przygotowany krem mascarpone. Na samym wierzchu połóż świeże bądź rozmrożone maliny. Deser podawaj schłodzony.

Wskazówka: Krem mascarpone z malinami można przygotować także z malinami w cukrze ze słoika. Przed podaniem odlej nadmiar soku i dostosuj ilość cukru, aby deser nie był za słodki.

Mus czekoladowy z mascarpone – przepis

Składniki:

  • 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 150 g śmietanki kremówki 30-36%,
  • 1/2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta chilli,
  • kakao

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka masła

Mus czekoladowy z mascarpone – sposób przygotowania

Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej: do garnka wlej wodę i zagotuj, a miskę postaw tak, aby jej brzegi opierały się o brzegi garnka, natomiast dno nie było zanurzone w wodzie. Do czekolady możesz dodać łyżkę mleka i łyżeczkę masła, mieszaj, aż czekolada do końca się rozpuści. Na koniec dodaj do niej chilli, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a potem dodaj do niej cukier.

Do przestudzonej czekolady wmieszaj porcjami mascarpone, a następnie, ciągle mieszając (najlepiej mikserem na niskich obrotach) – ubitą śmietanę. Mus czekoladowy przełóż do pucharków, po wierzchu posyp kakao. Podawaj bez dodatków lub z ulubionymi owocami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.