Deser z mascarpone jest rewelacyjnym pomysłem na pyszną słodką przekąskę. Chcesz przyrządzić coś smakowitego, by sprawić przyjemność ukochanemu lub ukochanej? Wybrednym dzieciakom? Sobie? Sprawdź nasze pomysły na deser z serka mascarpone i do dzieła!
Składniki:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, natomiast żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Niewielkimi porcjami dodawaj serek mascarpone do żółtek i wciąż mieszaj mikserem. Potem dodaj pianę z białek i dobrze połącz wszystkie składniki. Kawę dobrze wystudź, dodaj do niej amaretto i wymieszaj. Biszkopty zamocz w naparze i ułóż na dnach pucharków. Na biszkopty wyłóż masę z mascarpone, a po wierzchu posyp kakao lub startą gorzką czekoladą.
Sprawdź także propozycję dania z mascarpone na słono. Oto wyjątkowy sernik z łososiem - idealny na przekąskę i do podania gościom.
Składniki (na 2 porcje):
Śmietankę ubij na sztywno mikserem. Potem wmieszaj do niej cukier puder oraz serek mascarpone. Herbatniki lub ciastka owsiane pokrusz i ułóż na dnie pucharków. Na nie wyłóż przygotowany krem mascarpone. Na samym wierzchu połóż świeże bądź rozmrożone maliny. Deser podawaj schłodzony.
Wskazówka: Krem mascarpone z malinami można przygotować także z malinami w cukrze ze słoika. Przed podaniem odlej nadmiar soku i dostosuj ilość cukru, aby deser nie był za słodki.
Mus czekoladowy z mascarpone – przepis
Składniki:
Opcjonalnie:
Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej: do garnka wlej wodę i zagotuj, a miskę postaw tak, aby jej brzegi opierały się o brzegi garnka, natomiast dno nie było zanurzone w wodzie. Do czekolady możesz dodać łyżkę mleka i łyżeczkę masła, mieszaj, aż czekolada do końca się rozpuści. Na koniec dodaj do niej chilli, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a potem dodaj do niej cukier.
Do przestudzonej czekolady wmieszaj porcjami mascarpone, a następnie, ciągle mieszając (najlepiej mikserem na niskich obrotach) – ubitą śmietanę. Mus czekoladowy przełóż do pucharków, po wierzchu posyp kakao. Podawaj bez dodatków lub z ulubionymi owocami.