Królewski szef kuchni, Darren McGrady, uchylił portalowi Delish rąbka tajemnicy na temat przepisu, który zawładnął sercem (i podniebieniem) księżnej Kate. To pudding toffi, który naprawdę łatwo przygotować samodzielnie. Jeśli jesteście zainteresowani odtworzeniem deseru, podajemy krok po kroku, jak się za niego zabrać.
Nie tylko Kate wychodzi poza królewskie schematy. Zobaczcie, jak Meghan Markle szalała w kuchni.
Zaczynamy od posiekania daktyli, posypania ich sodą oczyszczoną i dodania ciepłej wody. Pomoże to zmiękczyć owoce, by łatwiej dało się je gryźć. W międzyczasie topimy brązowy cukier muscovado, który będzie służył za polewę. Dodajemy do niego masło i śmietankę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
W misce mieszamy masło, mąkę, jajka i daktyle. Najlepiej będzie wykorzystać do tego robota kuchennego, który dokładnie połączy wszystkie składniki, aż do powstania dość luźnego ciasta.
Do formy na ciasto wlewamy roztopiony cukier, na wierzch nakładamy ciasto. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i folią aluminiową.
Kolejnym krokiem jest gotowanie deseru na parze, przez około godzinę. Po wyjęciu ciasta z formy polewamy je resztką stopionego cukru, na wierzch nakładamy bitą śmietanę, która będzie doskonałym zwieńczeniem puddingu. Ulubiony deser księżnej Kate jest gotowy do jedzenia.
Zobacz również: