Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta

Mus czekoladowy można wykorzystać do ciasta lub zjeść na deser. W każdej formie będzie doskonały - aksamitny, aromatyczny i idealnie słodki. Jak go przygotować? Czy można go zrobić w wersji wegańskiej? Zobacz, jak się robi mus czekoladowy!

Mus czekoladowy – już na samą myśl o tym deserze cieknie nam ślinka. To jeden z największych przysmaków, jakie może wyobrazić sobie każdy, kto uwielbia czekoladę! A skoro większość ma do niej słabość, to czas najwyższy nauczyć się przygotowywać to arcydzieło.

Mus czekoladowy – przepis klasyczny

Składniki:

- 4 jajka

- 200 g czekolady (min. 70% kakao)

- 5 łyżek cukru pudru

- 100 g miękkiego masła

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: połam ją na mniejsze kawałki, umieść w miseczce i podstaw ją nad garnkiem, w którym gotuje się woda (brzegi miski powinny opierać się o brzegi garnka, miska nie powinna być zanurzona). Do czekolady dodaj masło. Gdy oba składniki się rozpuszczą, połącz je i odstaw, by przestygły.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do wystudzonej czekolady i dobrze rozmieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier puder i wmieszaj do musu. Mus czekoladowy podawaj schłodzony.

Mus czekoladowy bez jajek i produktów pochodzenia zwierzęcego

Mus czekoladowy z kakao i awokado to wegańska wersja tego pysznego deseru – osoby niejedzące produktów odzwierzęcych nie muszą obawiać się, że nie mają dostępu do takich pyszności!

Składniki:

- dojrzałe awokado

- 3 łyżki kakao

- banan

- 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego

- odrobina wody

Będziesz potrzebować blendera, najlepiej z kielichem. Wszystkie składniki należy wrzucić do kielicha i zblendować. Jeśli konsystencja musu nie jest satysfakcjonująca, dolewaj odpowiednią ilość wody – możesz użyć także dowolnego mleka roślinnego. Zamiast kakao możesz użyć gorzkiej czekolady (wielu producentów oferuje takie bez składników pochodzenia zwierzęcego), którą należy wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej. Mus podawaj schłodzony.

Wskazówki: do musu czekoladowego możesz dodać różne aromatyczne dodatki. Spróbuj wersji z dodatkiem aromatycznej kawy, mielonych migdałów lub szczyptą chilli. Możesz dodać także kieliszek rumu lub likieru smakowego. Doskonałym dodatkiem do musu czekoladowego będą także świeże maliny lub wiśnie w syropie. Deser czekoladowy będzie też dobrze współgrać z solą morską, pokruszonymi herbatnikami lub orzeszkami.

Mus czekoladowy do tortu

Mus czekoladowy można także wykorzystać do słodkich wypieków. Będzie on cudownym dodatkiem do tortu czekoladowego – dzięki dodatkowi musu osiągniesz rewelacyjny, głęboki smak.

Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

- opakowanie serka mascarpone (250 g)

- 200 ml śmietanki kremówki

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem pudrem. W garnuszku o grubym dnie podgrzej śmietankę kremówkę, wrzuć do niej połamaną czekoladę i rozpuść ją. Podgrzewaj ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i co chwila mieszając. Odstaw na chwilę, by masa ostygła, ale nie stężała. Gdy będzie chłodniejsza, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj całość. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.