Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta
Mus czekoladowy – już na samą myśl o tym deserze cieknie nam ślinka. To jeden z największych przysmaków, jakie może wyobrazić sobie każdy, kto uwielbia czekoladę! A skoro większość ma do niej słabość, to czas najwyższy nauczyć się przygotowywać to arcydzieło.
Mus czekoladowy – przepis klasyczny
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g czekolady (min. 70% kakao)
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: połam ją na mniejsze kawałki, umieść w miseczce i podstaw ją nad garnkiem, w którym gotuje się woda (brzegi miski powinny opierać się o brzegi garnka, miska nie powinna być zanurzona). Do czekolady dodaj masło. Gdy oba składniki się rozpuszczą, połącz je i odstaw, by przestygły.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do wystudzonej czekolady i dobrze rozmieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier puder i wmieszaj do musu. Mus czekoladowy podawaj schłodzony.
Mus czekoladowy bez jajek i produktów pochodzenia zwierzęcego
Mus czekoladowy z kakao i awokado to wegańska wersja tego pysznego deseru – osoby niejedzące produktów odzwierzęcych nie muszą obawiać się, że nie mają dostępu do takich pyszności!
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 3 łyżki kakao
- banan
- 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego
- odrobina wody
Będziesz potrzebować blendera, najlepiej z kielichem. Wszystkie składniki należy wrzucić do kielicha i zblendować. Jeśli konsystencja musu nie jest satysfakcjonująca, dolewaj odpowiednią ilość wody – możesz użyć także dowolnego mleka roślinnego. Zamiast kakao możesz użyć gorzkiej czekolady (wielu producentów oferuje takie bez składników pochodzenia zwierzęcego), którą należy wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej. Mus podawaj schłodzony.
Wskazówki: do musu czekoladowego możesz dodać różne aromatyczne dodatki. Spróbuj wersji z dodatkiem aromatycznej kawy, mielonych migdałów lub szczyptą chilli. Możesz dodać także kieliszek rumu lub likieru smakowego. Doskonałym dodatkiem do musu czekoladowego będą także świeże maliny lub wiśnie w syropie. Deser czekoladowy będzie też dobrze współgrać z solą morską, pokruszonymi herbatnikami lub orzeszkami.
Mus czekoladowy do tortu
Mus czekoladowy można także wykorzystać do słodkich wypieków. Będzie on cudownym dodatkiem do tortu czekoladowego – dzięki dodatkowi musu osiągniesz rewelacyjny, głęboki smak.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem pudrem. W garnuszku o grubym dnie podgrzej śmietankę kremówkę, wrzuć do niej połamaną czekoladę i rozpuść ją. Podgrzewaj ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i co chwila mieszając. Odstaw na chwilę, by masa ostygła, ale nie stężała. Gdy będzie chłodniejsza, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj całość. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie