Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!
Kogel mogel z owocami
Super łatwy i przepyszny deser z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu, ze składników, które każdy z nas ma w domu. Dodaj do niego owoce, a pamięcią wrócisz do wakacji u babci.
Składniki na kogel mogel z owocami:
- 300 g drobnych owoców
- 4 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru
Dodatkowo:
- ulubione owoce

Melba
Melba to deser chyba jeszcze łatwiejszy w wykonaniu niż kogel mogel. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby powstał przepyszny przysmak.
Składniki na melbę:
- lody waniliowe
- brzoskwinie z puszki
- sos truskawkowy
Sposób przygotowania melby:
Do pucharka nałóż kilka kulek lodów waniliowych. Na górze ułóż kawałek brzoskwini - w całości lub pokrojonej. Na końcu polej wszystko sosem truskawkowym.
Pischinger
Pischinger był bardzo popularny w czasach PRL-u. Choć tradycyjnie wafle przekłada się kremem kakaowym, dzisiaj coraz częściej robi się go w wersji kajmakowej.
Składniki na pischnger:
- 1 opakowanie wafli
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek kakao
Dodatkowo:
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych
Biały blok czekoladowy
W naszej wersji blok nadal pozostaje czekoladowy, ale tym razem czekolada jest biała!
Składniki na biały blok czekoladowy:
- 150 g masła
- 170 g cukru
- 100 ml wody
- 250 g mleka w proszku
- 150 g solonych orzeszków ziemnych
- 100 g solonych paluszków
Ciastka baletki
Chociaż nie każdy pamięta nazwę tych smakołyków, większość z nas doskonale zna je z cukierni. Bywają często sprzedawane w zestawach z innymi łakociami.
Składniki na ciastka baletki:
- 100 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 60 g drobnego cukru
- 3 łyżki maku
- 1/2 szklanki marmolady
Dodatkowo:
- rękaw cukierniczy

Pampuchy drożdżowe
Klasyczne naleśniki stały się nudne? Wróć pamięcią do babcinych racuchów drożdżowych, które przypomną czasy dzieciństwa i rodzinnych śniadań.
Składniki na pampuchy:
- 300 g mąki
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
- opcjonalnie owoce
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Wlej ciepłe mleko lub wodę do kubka, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. W mące zrób wgłębienie i wsyp w to miejsce cukier, olej, a następnie stopniowo dodawaj drożdże z mlekiem. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać aromatu waniliowego. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
- Oprósz stolnicę cienką warstwą mąki. Naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kulki, zostawiając między mini spore odstępy. Jeżeli masz ochotę, do ciasta możesz dodać starte jabłko. Ponownie zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Smaż na głębokiej patelni lub na woku. Olej musi sięgać wysokości około 3-4 cm. Gdy się nagrzeje nakładaj porcję ciasta. Pamiętaj, że temperatura oleju nie może spaść. Ogień musi być średni. Każdego pampucha smaż około 1 - 2 min z każdej strony do złotego koloru.
- Po usmażeniu odkładaj pampuchy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami.