Jak wykorzystać ricottę w kuchni? Doskonałe przepisy na obiady i przekąski

Ricotta to włoski ser podobny do naszego twarogu. Włosi uwielbiają używać go w kuchni, bo jest delikatny w smaku i idealnie współgra z innymi składnikami. Jest też bardzo uniwersalny, bo można zrobić z niego i desery, i dania wytrawne. Co na przykład? Oto kilka inspiracji na dania z ricottą.
Słodko-wytrawne crostini z burakiem Słodko-wytrawne crostini z burakiem Fot. Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Słodko-wytrawne crostini z burakiem

Crostini, czyli niewielkie kanapeczki to idealna propozycja na przystawkę. Łatwo złapać je w rękę i zjeść bez używania sztućców. Nasza wersja, z ricottą, buraczkiem i miodem z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie.

Słodko-wytrawne crostini z burakiem - przepis

Składniki:

  • 4 buraki

  • łyżka świeżych listków rozmarynu

  • długa bagietka

  • ok. 400 g ricotty

  • garść orzechów włoskich

  • garstka rukoli

  • ok. 4 łyżki płynnego miodu

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości przez około 30-60 minut - czas gotowania zależy od wielkości warzyw, warto więc co jakiś czas wbić nóż w środek. Jeśli wyjdzie gładko, można je odcedzać. Po ostudzeniu, obieramy buraki i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
  2. Bagietkę przekrawamy na kromki, a orzechy zgrubnie siekamy. Możemy je także krótko podprażyć na suchej patelni.
  3. Przed nałożeniem na kromki, ricottę można dodatkowo dosolić, ale nie jest to konieczne.
  4. Na każdą kromkę nakładamy po porcji sera, a na niej buraczków. Wierzch posypujemy orzechami, układamy po kilka listków rukoli i polewamy cienką strużką miodu.
Ravioli z ricottą i szałwią Ravioli z ricottą i szałwią Fot. Shutterstock/Oxana Denezhkina

Ravioli z ricottą i szałwią

Ravioli to kolejna włoska alternatywa dla polskiego dania - pierogów. Te niewielkie makaronowe poduszeczki robi się w ciasta makaronowego i nadziewa... wszystkim. Od słodkich, po słone farsze. Proponujemy wam wersję z ricottą i szałwią. Jak się zabrać za takie ravioli?

Ravioli z ricottą i szałwią - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (ok. 300 g)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g ricotty
  • 70 g startego parmezanu
  • garść liści szałwii
  • 2 łyżki masła
  • sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Farsz:

  1. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego posiekaną szałwię. Podgrzewamy przez chwilę pilnując, by się nie przypaliło. Ostudzamy i przelewamy do ricotty.
  2. Do mieszanki dodajemy parmezan, sól i pieprz. Mieszamy.

Ciasto:

  1. Do sporej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dolewamy odrobinę wody i zagniatamy elastyczne ciasto.
  2. Następnie rozwałkowujemy je na dwa cienkie prostokąty o podobnych wymiarach i kształcie.
  3. Na jednym z nich równomiernie układamy kopczyki farszu (jedna porcja - jedna łyżka). Potem przykrywamy drugim płatem ciasta i nożem kroimy na kwadraty z porcją farszu w środku. Brzegi dociskamy palcami lub widelcem, tworząc wzorek.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierożki wrzucamy i gotujemy przez około 3 minuty - aż wypłyną na powierzchnię.
  2. Podajemy gorące z dodatkową porcją roztopionego masła z szałwią i posypane tartym parmezanem.

Przepis na ciasto do ravioli pochodzi z: Ravioli - przepis na pyszne włoskie pierożki

Cukiniowe roladki z ricottą Cukiniowe roladki z ricottą Fot. Shutterstock/Magdanatka

Cukiniowe roladki z ricottą

Roladki z farszem mięsnym, warzywnym czy serowym to zawsze dobry pomysł na obiad - zarówno w tygodniu, jak i od święta. Farsz można zawijać w makaron, szynkę albo przeróżne warzywa. Nasze roladki to ricotta otoczona plasterkami cukinii, zapieczona w sosie pomidorowym.

Sami zobaczcie, jak łatwo się je robi:

Cukiniowe roladki z ricottą - przepis

Składniki:

  • 350 g ricotty
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 cukinie
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • świeża bazylia do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotowujemy farsz: ricottę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy parmezan, jajko, bazylię, zioła prowansalskie, odrobinę soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  2. Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Na desce układamy trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg cukinii nakładamy solidną łyżkę farszu serowego i zwijamy całość w roladkę. Podobnie wykonujemy kolejne roladki, aż do wyczerpania składników.
  3. Dno formy do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy w niej roladki z cukinii. Polewamy je sosem pomidorowym i posypujemy na wierzchu mozzarellą. Wstawiamy danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści i zarumieni.
  4. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

Przepis pochodzi z: Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Pizza bianca z ricottą Pizza bianca z ricottą Fot. Shutterstock/Olga Nayashkova

Pizza bianca z ricottą

Pizza dobra na lunch, obiad, kolację. W samotności i podczas spotkanie z przyjaciółmi. Zwykle robi się ją z sosem pomidorowym, ale postanowiliśmy trochę namieszać i pomidory zamienić na śmietanę. Na wierzchu zamiast mozzarelli - ricotta. Musicie spróbować tej wersji.

Pizza bianca z ricottą - przepis

Składniki na dwie pizze:

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka miękkiego masła
  • czubata łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli + po szczypcie do pieczarek i ricotty
  • 1/4 łyżeczki pieprzu + szczypta do pieczarek
  • 7 średniej wielkości pieczarek
  • łyżka oleju
  • 200 g ricotty
  • garść świeżej rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe:

  1. Na początku przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsypujemy do ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatki:

  1. W międzyczasie przygotowujemy pieczarki. Myjemy je, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z olejem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy przez kilka minut do momentu, aż staną się miękkie, a woda nieco z nich odparuje.
  2. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, oregano, pietruszkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  3. Ricottę doprawiamy szczyptą soli i mieszamy.

Wykonanie:

  1. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią i ponownie chwilę zagniatamy. Dzielimy je na dwie części i formujemy z nich okrągłe placki. Przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Na środek każdego placka nakładamy po dwie łyżki śmietany i rozprowadzamy je po cieście. Na śmietanie układamy pieczarki. Na wierzchu w kilku miejscach rozkruszamy ricottę.
  3. Wstawiamy pizze do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut, aż się zarumienią.
  4. Przed podaniem posypujemy pizze listkami rukoli.

Przepis to lekko zmodyfikowana wersja: Pizza Bianca

Sernikoszarlotka w słoiczkach Sernikoszarlotka w słoiczkach Fot. Shutterstock/Julie208

Sernikoszarlotka w słoiczkach

Ten przepis to połączenie samych najlepszych rzeczy: sernika, szarlotki i - nie, nie słoiczków - solonego sosu karmelowego. Taki deser z pewnością pokochają wszyscy fani słodkości. Jak go zrobić? Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje i nie wymaga pieczenia.

Sernikoszarlotka w słoiczkach - przepis

Składniki na ok. 6 porcji:

Spód:

  • 100 g ciastek typu digestive lub herbatników
  • 20 g masła

Masa serowa:

  • 200 g ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru

Masa jabłkowa:

  • 2 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła

Sos karmelowy:

  • 70 g cukru
  • 25 ml wody
  • 70 g śmietanki kremówki 30%
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczamy, a ciastka drobno rozkruszamy. Łączymy składniki i wsypujemy je do słoiczków lub salaterek lekko dociskając do dna.
  2. Ricottę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Można to zrobić mikserem, ale tylko do połączenia składników i na wolnych obrotach - mascarpone "nie lubi" miksera.
  3. Jabłka obieramy, przekrawamy na części i pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy masło, cukier i cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do osobnego rondelka wlewamy wodę i na środek wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, można jedynie lekko poruszać naczyniem. Gdy będzie pojawiać się sporo bąbelków bacznie obserwujemy masę. Kiedy zacznie brązowieć (ale się nie palić), wlewamy śmietankę - ostrożnie, bo masa może trochę pryskać. Mieszamy całość przez kilka minut, aż karmel roztopi się w śmietance, po czym dodajemy masło i sól. Łączymy składniki i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
  5. Na ciasteczkowy spód wykładamy po dwie lub trzy łyżki masy serowej, na nią po łyżce jabłek. Całość polewamy jeszcze ciepłym karmelem.

Wskazówka: Sos karmelowy można też przygotować z gotowej masy krówkowej i odrobiny mleka lub śmietanki. Wystarczy ją lekko podgrzać i wymieszać z płynem, a następnie dodać szczyptę soli.

A wy, jakie macie patenty na dania i desery z ricottą? A może wolicie nasz polski twaróg?

Zobacz również: