Crostini, czyli niewielkie kanapeczki to idealna propozycja na przystawkę. Łatwo złapać je w rękę i zjeść bez używania sztućców. Nasza wersja, z ricottą, buraczkiem i miodem z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki:
4 buraki
łyżka świeżych listków rozmarynu
długa bagietka
ok. 400 g ricotty
garść orzechów włoskich
garstka rukoli
ok. 4 łyżki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ravioli to kolejna włoska alternatywa dla polskiego dania - pierogów. Te niewielkie makaronowe poduszeczki robi się w ciasta makaronowego i nadziewa... wszystkim. Od słodkich, po słone farsze. Proponujemy wam wersję z ricottą i szałwią. Jak się zabrać za takie ravioli?
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ciasto:
Gotowanie:
Przepis na ciasto do ravioli pochodzi z: Ravioli - przepis na pyszne włoskie pierożki
Roladki z farszem mięsnym, warzywnym czy serowym to zawsze dobry pomysł na obiad - zarówno w tygodniu, jak i od święta. Farsz można zawijać w makaron, szynkę albo przeróżne warzywa. Nasze roladki to ricotta otoczona plasterkami cukinii, zapieczona w sosie pomidorowym.
Sami zobaczcie, jak łatwo się je robi:
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Pizza dobra na lunch, obiad, kolację. W samotności i podczas spotkanie z przyjaciółmi. Zwykle robi się ją z sosem pomidorowym, ale postanowiliśmy trochę namieszać i pomidory zamienić na śmietanę. Na wierzchu zamiast mozzarelli - ricotta. Musicie spróbować tej wersji.
Składniki na dwie pizze:
Na ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe:
Dodatki:
Wykonanie:
Przepis to lekko zmodyfikowana wersja: Pizza Bianca
Ten przepis to połączenie samych najlepszych rzeczy: sernika, szarlotki i - nie, nie słoiczków - solonego sosu karmelowego. Taki deser z pewnością pokochają wszyscy fani słodkości. Jak go zrobić? Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje i nie wymaga pieczenia.
Składniki na ok. 6 porcji:
Spód:
Masa serowa:
Masa jabłkowa:
Sos karmelowy:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Sos karmelowy można też przygotować z gotowej masy krówkowej i odrobiny mleka lub śmietanki. Wystarczy ją lekko podgrzać i wymieszać z płynem, a następnie dodać szczyptę soli.
A wy, jakie macie patenty na dania i desery z ricottą? A może wolicie nasz polski twaróg?
Zobacz również: