Mascarpone to delikatny serek, który pochodzi z północnych Włoch. Ze względu na swoją aksamitną, delikatną konsystencję doskonale nadaje się do deserów, ciast, tortów, ale także dań słonych. Znany jest przede wszystkim jako podstawowy składnik najpopularniejszego włoskiego deseru, czyli tiramisu. Z powodzeniem wykorzystywany jest także jako baza do tworzenia kremów do tortów, deserów w pucharkach itp.
Krem z mascarpone najłatwiej uzyskać poprzez połączenie go ze śmietanką kremówką 30 lub 36-procentową. Oba te składniki należy najpierw mocno schłodzić w lodówce, a następnie ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Tak przygotowany krem z mascarpone może stanowić jedno z przełożeń tortu, ale także być połączony z galaretką w formie deseru w pucharku.
Najpopularniejszym sposobem wykorzystania mascarpone jest przygotowanie słodkiego tiramisu. Ten wyjątkowy smakołyk przywędrował do nas z Półwyspu Apenińskiego i podbił serca i podniebienia wielu łasuchów. Do jego przygotowania potrzebne będą:
Przygotowanie:
Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Towarzyszą nam podczas świąt i rodzinnych uroczystości, pieczone są także w lecie z dodatkiem owoców lub zimą w połączeniu z masą makową lub orzechową.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie sernika z mascarpone, to zyska on jeszcze bardziej delikatną i kremową konsystencję. Podczas przygotowywania takiego ciasta konieczne jest zadbanie, aby zarówno ser twarogowy, serek mascarpone jak i jajka miały tę samą temperaturę. Najlepiej więc wyjąć wszystkie te produkty z lodówki już kilka godzin przed pieczeniem. Tu znajdziesz przepis na sernik z mascarpone.
Ciekawym sposobem na letni deser z owocami jest tarta z mascarpone. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu, za to smak jest iście nieziemski.
Pierwszym krokiem do przygotowania tarty z mascarpone jest zagniecenie kruchego ciasta. W tym celu łączymy ze sobą:
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie wysmarować tłuszczem formę do tarty. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formie, następnie delikatnie je ponakłuwać widelcem. Na ciasto wysypać kulki obciążające (lub np. fasolę). Piec w temperaturze 180°C około 25 minut.
Przygotować krem. 250 g mascarpone zmiksować ze szklanką śmietanki kremówki, 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Gotowy wyłożyć na zupełnie wystygnięty spód. Na wierzchu układać świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, porzeczki. Warto poprzeplatać je także listkami świeżej mięty.
Zobacz też: Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste