Ciasto z truskawkami i mascarpone, czyli letni hit do kawy. Podpowiadamy, jak je zrobić [PRZEPIS]
Ciasto z truskawkami i kremem - połączenie idealne
Słodkie truskawki w galaretce, lekki biszkopt i delikatny krem – takiej kompozycji nie da się oprzeć. Jeśli masz ochotę na coś pysznego do kawy, przygotuj bajeczne ciasto z truskawkami i mascarpone. Na lato to prawdziwy hit! Takie ciasto z chęcią zjedzą i duzi, i mali. Jak je upiec? Sprawdź.
Ciasto z truskawkami i mascarpone – przepis
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 średnie jajka,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki drobnego cukru
Na krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki o smaku truskawkowym,
- 500 g truskawek,
- 1/3 szklanki słabej herbaty do nasączenia biszkoptu
Ciasto z truskawkami i mascarpone – sposób przygotowania
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem, cały czas mieszając, powoli dodawaj cukier oraz żółtka. Następnie, na mniejszych obrotach miksera, wmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Masę wlej do formy (okrągłej o średnicy 24 cm lub niewielkiej prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej odrobiną oleju bądź margaryny i piecz w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny – do tzw. suchego patyczka. Odstaw ciasto do przestudzenia, a potem nasącz je herbatą na całej powierzchni.
Zrób krem mascarpone: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a potem, na mniejszych obrotach miksera, dodaj serek mascarpone oraz cukier.
Przygotuj pozostałe składniki: galaretki truskawkowe rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i przekrój na połówki.
Przygotuj ciasto: na nasączonym biszkopcie rozsmaruj krem mascarpone. Na nim rozłóż truskawki i zalej wszystko tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, aby zarówno masa, jak i galaretka dobrze stężały. Podawaj je schłodzone.
Ciasto z truskawkami i mascarpone bez pieczenia – jak je zrobić?
Nie masz piekarnika lub biszkopty są twoją słabą stroną? To nie znaczy, że nie dasz rady przygotować takiego ciasta. Kup biszkopty (jeśli robisz ciasto w okrągłej formie, wybierz okrągłe biszkopty, jeżeli w kwadratowej, lepsze będą ciasteczka podłużne) i wyłóż nimi blachę. Krem mascarpone i pozostałe składniki przygotuj tak, jak w powyższym przepisie.
Ciasto z truskawkami i mascarpone dwuwarstwowe
Twój biszkopt pięknie urósł? Masz więcej truskawek i ciastek? Zrób dwuwarstwowe ciasto. Pokrojone na kawałki owoce wmieszaj drewnianą łyżką do kremu mascarpone. Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty, a jeśli korzystasz z biszkoptów-ciasteczek, przygotuj ich dwa razy większą ilość. Połóż pierwszą warstwę ciasta i posmaruj ją kremem z truskawkami. Na warstwie kremu połóż drugi biszkopt lub drugą warstwę ciastek, wyłóż pozostałym kremem i dopiero na wierzchu rozlej galaretkę. Odstaw do lodówki do stężenia. Smacznego!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku