Słodkie truskawki w galaretce, lekki biszkopt i delikatny krem – takiej kompozycji nie da się oprzeć. Jeśli masz ochotę na coś pysznego do kawy, przygotuj bajeczne ciasto z truskawkami i mascarpone. Na lato to prawdziwy hit! Takie ciasto z chęcią zjedzą i duzi, i mali. Jak je upiec? Sprawdź.
Składniki:
Na biszkopt:
Na krem mascarpone:
Dodatkowo:
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem, cały czas mieszając, powoli dodawaj cukier oraz żółtka. Następnie, na mniejszych obrotach miksera, wmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Masę wlej do formy (okrągłej o średnicy 24 cm lub niewielkiej prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej odrobiną oleju bądź margaryny i piecz w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny – do tzw. suchego patyczka. Odstaw ciasto do przestudzenia, a potem nasącz je herbatą na całej powierzchni.
Zrób krem mascarpone: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a potem, na mniejszych obrotach miksera, dodaj serek mascarpone oraz cukier.
Przygotuj pozostałe składniki: galaretki truskawkowe rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i przekrój na połówki.
Przygotuj ciasto: na nasączonym biszkopcie rozsmaruj krem mascarpone. Na nim rozłóż truskawki i zalej wszystko tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, aby zarówno masa, jak i galaretka dobrze stężały. Podawaj je schłodzone.
Nie masz piekarnika lub biszkopty są twoją słabą stroną? To nie znaczy, że nie dasz rady przygotować takiego ciasta. Kup biszkopty (jeśli robisz ciasto w okrągłej formie, wybierz okrągłe biszkopty, jeżeli w kwadratowej, lepsze będą ciasteczka podłużne) i wyłóż nimi blachę. Krem mascarpone i pozostałe składniki przygotuj tak, jak w powyższym przepisie.
Twój biszkopt pięknie urósł? Masz więcej truskawek i ciastek? Zrób dwuwarstwowe ciasto. Pokrojone na kawałki owoce wmieszaj drewnianą łyżką do kremu mascarpone. Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty, a jeśli korzystasz z biszkoptów-ciasteczek, przygotuj ich dwa razy większą ilość. Połóż pierwszą warstwę ciasta i posmaruj ją kremem z truskawkami. Na warstwie kremu połóż drugi biszkopt lub drugą warstwę ciastek, wyłóż pozostałym kremem i dopiero na wierzchu rozlej galaretkę. Odstaw do lodówki do stężenia. Smacznego!