Lekkie ciasto z truskawkami: przepis. Hit w sam raz na upały

Lekkie ciasto z truskawkami to idealny deser dla małych i dużych - serwowany na czerwcowe popołudnie. Poznaj przepisy, które są hitem w sam raz na upały.

Ciasto z owocami: hit wśród letnich deserów

Cały rok czekamy na lato, aby móc skosztować przepysznych deserów z sezonowymi owocami. Wśród nich prym wiodą doskonałe, lekkie ciasta z owocami - w sam raz na upały. Wykorzystać do ich wykonania możemy:

Letnie owoce możemy połączyć z puszystym biszkoptem, ale też sernikiem na zimno lub czekoladowym brownie. Wszystko zależy od naszej pomysłowości kulinarnej. Pamiętajmy jednak, że owoce pestkowe należy wcześniej odpowiednio przygotować, nim umieścimy je w cieście. Czereśnie drylujemy i sprawdzamy, czy nie ma w nich robaków. Podobnie śliwki. Morele natomiast musimy przekroić na połówki lub czwórki i pozbawić je pestki. 

Ciasto owocowe z truskawkami możemy łączyć z lekką galaretką lub puszystą bitą śmietaną. Taki deser doskonale sprawdzi się do kawy lub jako dodatek do lekkiego koktajlu. 

Jak przygotować lekkie ciasto z truskawkami? Sprawdzony patent

Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, a musisz przygotować efektowne i smaczne ciasto, wtedy najlepiej wybrać biszkopt z musem truskawkowym.

Jak przygotować lekkie ciasto z truskawkami w formie biszkoptu? Najpierw przygotuje odpowiednie składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,75 szklanki cukru.

Poncz:

  • sok z połówki cytryny,
  • pół szklanki przegotowanej wody.

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 15g cukru.

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będzie miała właściwą konsystencję, dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać i przesiać je do zmiksowanej masy. Delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec w nagrzanym piekarniku pół godziny w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotuj poncz, mieszając wodę z sokiem z cytryny, a następnie nasączyć nim biszkopt.

Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.

Jak przygotować mus? W tym celu truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem aż powstanie gładka masa. Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody. Pozostawiamy na 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylewamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby mus dobrze stężał. 

Zobacz wideo Przepis na brownie z truskawkami

Lekkie ciasto z truskawkami: składniki

Lekkie ciasto z truskawkami nie musi być koniecznie biszkoptem - wszystko zależy od składników, jakie mamy pod ręką lub mamy zamiar kupić. Równie dobrze z tymi owocami będzie komponować się beza czy delikatny sernik na zimno. Poniżej znajdziesz sprawdzone receptury na lekkie ciasta z truskawkami ze składnikami, które zawsze mamy w domu.

Beza z truskawkami

Składniki:

beza:

  • 6 dużych białek,
  • 30 dag cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

krem:

  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru.

dodatkowo:

  • 30 dag truskawek,
  • listki mięty.

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy, aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów miksujemy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy bezę i zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Suszymy bezę przez około 120 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy jej z piekarnika tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie wykonujemy krem. Ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do niej cukier i miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Na bezę nakładamy bitą śmietanę, a na niej układamy pokrojone truskawki. Dodajemy kilka listków mięty do dekoracji.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki: 

  • 1 kg mielonego, białego sera (może być twaróg na sernik z wiaderka), 
  • szklanka kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • 30 g cukru pudru.

Dodatkowo: 

Przygotowanie:

Ser miksujemy z cukrem pudrem. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy ją do sera, cały czas miksując.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy w lodówce, żeby zaczęła tężeć.

Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Do blaszki kwadratowej 24x24 lub tortownicy wkładamy masę serową i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aż dobrze stężeje. Po wyjęciu na sernik układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy znów lodówki najlepiej na całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.

Zobacz też: Muffiny z truskawkami