Ciasto z czereśniami ucierane jest bardzo proste – nawet początkujący cukiernicy dadzą sobie z nim radę. Jego ogromną zaletą jest też to, że przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli więc spodziewasz się gości, prosty placek z czereśniami będzie doskonałym rozwiązaniem!
Składniki (na blachę ok. 25x30 cm):
Przygotowanie:
Czereśnie umyj, usuń gałązki oraz pestki. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miseczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj w dużej misce z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Zmniejsz obroty miksera, wlej powoli białka, olej i połącz wszystkie składniki. Następnie wsyp mąkę z proszkiem i wszystko wymieszaj. Przygotuj formę do ciasta - wysmaruj ją margaryną lub masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciast wylej do formy, na wierzchu rozsyp czereśnie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami i budyniem lub galaretką
Jeżeli masz więcej czasu i nie przygotowujesz ciasta na szybko, możesz zrobić je z pysznymi dodatkami – galaretką lub budyniem. Do ciasta z budyniem możesz użyć także czereśni ze słoika lub dżemu, do galaretki lepsze będą świeże lub mrożone owoce. Jak zrobić ciasto z czereśniami i galaretką bądź budyniem?
Ciasto z czereśniami i galaretką
Składniki:
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Przy mniejszych obrotach miksera dodajemy żółtka oraz pół szklanki cukru, a także proszek do pieczenia i mąkę. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Pieczemy biszkopt przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i przekładamy biszkopt.
Gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy galaretkę – rozpuszczamy ją w wrzątku. Studzimy, a gdy zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrylowane czereśnie. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu i na to wylewamy galaretką z owocami.
Zobacz również nasz przepis na ciasto z wiśniami:
Upiecz biszkopt, jak w przepisie powyżej – dodaj do niego 3 łyżki kakao. Po upieczeniu przekrój na dwa blaty. Dodatkowo będziesz potrzebować:
Przygotuj budyń: budyń rozmieszaj w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe 1,5 szklanki zagotuj. Wlej rozmieszany budyń i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź. Gdy budyń wystygnie, wmieszaj do niego czereśnie. Czekoladę z masłem i 2 łyżkami mleka rozpuść w kąpieli wodnej.
Rozsmaruj budyń z czereśniami na jednym blacie biszkoptu. Przyłóż drugim blatem i polej polewą czekoladową.
Uwaga: Jeśli robisz ciasto z dodatkiem czereśni ze słoika, nie mieszaj ich z budyniem, ale połóż jako osobną warstwę. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych, pamiętaj, by rozmrozić je przed użyciem.