Jak zrobić bezę idealną? To pytanie zadaje sobie wiele osób przymierzających się do wypieku tego smakołyku bądź mają za sobą mniej lub bardziej udane próby. Mamy dla Was przepis na bezy oraz kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w realizacji tego wyzwania!
Białka, dokładnie oddzielane od żółtek, przelewamy do miski. Używając miksera, ubijamy je na sztywną pianę. Gdy białka są już doskonale ubite, powoli, małymi porcjami i cały czas ubijając, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy ocet. Gdy wszystkie składniki są dobrze rozmieszane, a cukier rozpuszczony (kryształki nie są widoczne w strukturze piany), przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 150*c. Zmniejszamy temperaturę do 100-120*C, włączamy termoobieg i pieczemy bezę, aż będzie chrupka. Czas pieczenia wynosi około półtorej godziny.
O czym pamiętać, by beza wyszła idealna? Przede wszystkim o tym, że trening czyni mistrza. Jeśli pierwsza beza nie wyjdzie – trudno. To jeden z trudniejszych przepisów, pieczenia bezy trzeba się po prostu nauczyć. Warto jednak pamiętać o następujących zasadach:
Zobacz także nasz przepis na efektowne bezowe gniazdka:
Najpopularniejszym sposobem na podanie bezy jest beza Pavlova. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – słynnej rosyjskiej primabaleriny, dla której został on ponoć przygotowany po raz pierwszy podczas wizyty gwiazdy w australijskim Perth. To torcik bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Zamiast bitej śmietany można położyć krem z mascarpone – taki śmietankowy dodatek idealnie komponuje się ze słodkością bezy, podobnie jak soczyste, lekko kwaskowe owoce. Do bezy można dodać kakao, mielone migdały czy cynamon. Zamiast białego cukru można użyć cukru brązowego lub wanilinowego. Jakie owoce wybrać do bezy? Idealne będą świeże figi, ziarenka granatu, jagody, borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Warto pamiętać, że dobrze upieczona beza to przyjemność sama w sobie!