Beza - jak zrobić ten pyszny i efektowny deser? Mamy przepis i kilka porad

Beza uchodzi za jeden z najtrudniejszych smakołyków do przygotowania. Ileż się można nasłuchać o niedopieczonych, przesuszonych, rozlanych bezach. Czy ich przyrządzenie rzeczywiście jest takie trudne? Jak zrobić bezę? Sprawdźcie przepis!

Jak zrobić bezę idealną? To pytanie zadaje sobie wiele osób przymierzających się do wypieku tego smakołyku bądź mają za sobą mniej lub bardziej udane próby. Mamy dla Was przepis na bezy oraz kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc w realizacji tego wyzwania!

Beza biała – przepis

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka octu

Beza biała – sposób przygotowania

Białka, dokładnie oddzielane od żółtek, przelewamy do miski. Używając miksera, ubijamy je na sztywną pianę. Gdy białka są już doskonale ubite, powoli, małymi porcjami i cały czas ubijając, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy ocet. Gdy wszystkie składniki są dobrze rozmieszane, a cukier rozpuszczony (kryształki nie są widoczne w strukturze piany), przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 150*c. Zmniejszamy temperaturę do 100-120*C, włączamy termoobieg i pieczemy bezę, aż będzie chrupka. Czas pieczenia wynosi około półtorej godziny.

Przygotowanie i pieczenie bezy – wskazówki

O czym pamiętać, by beza wyszła idealna? Przede wszystkim o tym, że trening czyni mistrza. Jeśli pierwsza beza nie wyjdzie – trudno. To jeden z trudniejszych przepisów, pieczenia bezy trzeba się po prostu nauczyć. Warto jednak pamiętać o następujących zasadach:

  • należy dokładnie oddzielić żółtka od białek – czasem nawet odrobina żółtka może zakłócić pieczenie,
  • piana z białek powinna być dokładnie ubita. Najłatwiej to sprawdzić, odwracając miskę – piana nie może się z niej wylewać,
  • warto pamiętać o odrobinie soku z cytryny lub octu – dodaj go po ubiciu, a beza będzie miała idealną konsystencję i chrupkość!
  • obserwuj bezę podczas pieczenia – czas podany w przepisach nie jest sztywną wytyczną. Wiele zależy od wielkości tortownicy, gramatury jajek, a nawet od grzałki w piekarniku. Może się zdarzyć tak, że Twoja beza będzie gotowa chwilę wcześniej, a może potrzebować kilkudziesięciu minut więcej, aż będzie doskonała!
  • na pierwsze pieczenie warto przyrządzić mniejszą porcję. Można też poćwiczyć nie na dużym spodzie tortowym, ale mniejszych bezikach, które przygotujesz wyciskając pianę z białek z rękawa cukierniczego.

Zobacz także nasz przepis na efektowne bezowe gniazdka:

Beza – z czym zrobić?

Najpopularniejszym sposobem na podanie bezy jest beza Pavlova. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – słynnej rosyjskiej primabaleriny, dla której został on ponoć przygotowany po raz pierwszy podczas wizyty gwiazdy w australijskim Perth. To torcik bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Zamiast bitej śmietany można położyć krem z mascarpone – taki śmietankowy dodatek idealnie komponuje się ze słodkością bezy, podobnie jak soczyste, lekko kwaskowe owoce. Do bezy można dodać kakao, mielone migdały czy cynamon. Zamiast białego cukru można użyć cukru brązowego lub wanilinowego. Jakie owoce wybrać do bezy? Idealne będą świeże figi, ziarenka granatu, jagody, borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Warto pamiętać, że dobrze upieczona beza to przyjemność sama w sobie!

Więcej o: