Ciasto z mascarpone - jakie przyrządzić?

Jakie ciasto można zrobić z mascarpone? Jakie owoce wykorzystać? A może nie owoce, tylko inne dodatki? Jeśli w naszym sklepowym koszyku znalazł się serek mascarpone, warto sobie zadać te pytania. Podpowiadamy, jakie ciasto z mascarpone przygotować i podajemy przepisy!

Ciasto z mascarpone - morze możliwości

Serek mascarpone to jeden z najlepszych składników do ciast. Lekko słodki, tłusty i kremowy stanowi doskonałą bazę do kremów. Mamy dla Was dwa pomysły na ciasto z serkiem mascarpone – tartę owocową i pyszne ciasto bez pieczenia - tartę z dodatkiem masła orzechowego!

Ciasto z mascarpone – tarta z owocami

Ciasto kruche (na formę do tarty o średnicy ok. 25 cm):

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • 250 g borówek
  • 2 sztuki kiwi
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Jak zrobić ciasto z mascarpone i owocami?

  1. Mąkę przesiej do dużej miski przez sito. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Wbij żółtka i dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj je nożem lub połącz palcami razem z pozostałymi składnikami. Ciasto zagnieć w kulę, owiń w czystą ściereczkę lub w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  2. Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij je i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem – dzięki temu spód się nie odkształci. Ciasto możesz zabezpieczyć także, wysypując na nie suchy groch, fasolę lub cieciorkę (po upieczeniu zachowaj ziarna do następnego wypieku). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie kruche i rumiane.
  3. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i cukier, wszystko ubij. Masa z mascarpone powinna być sztywna i dość gęsta.
  4. Na upieczonym i przestudzonym spodzie rozsmaruj krem z mascarpone. Następnie według własnej fantazji poukładaj maliny, borówki i pokrojone w półplasterki kiwi.
  5. Wskazówka: Do tego ciasta możesz wykorzystać ulubione owoce sezonowe. Dobrze sprawdzą się także brzoskwinie z puszki lub banany.

Szybkie ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone i masłem orzechowym

Składniki (na foremkę do tarty ok. 23 cm):

Na spód:

  • 300 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła

Na nadzienie:

  • 300 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego gładkiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g kajmaku

Na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła

Jak zrobić ciasto z mascarpone i masłem orzechowym?

  1. Herbatniki pokrusz drobno. Masło rozpuść i przestudź, po czym wymieszaj z okruszkami. Następnie na spodzie formy wyłóż i ugnieć spód. Wstaw go do lodówki, by się schłodził.
  2. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masło orzechowe i cukier puder. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  3. Przygotuj polewę czekoladową – rozpuść obie tabliczki w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i odrobiny masła. Odstaw do przestudzenia.
  4. Na schłodzonym spodzie wyłóż warstwę masy z mascarpone i masła orzechowego. Wstaw na 15 minut do zamrażalnika, by się schłodziło. Następnie polej masą kajmakową – możesz także dodać pokruszone orzeszki ziemne. Na koniec polej rozpuszczoną czekoladą i wstaw do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.