Tiramisu jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich przysmaków, który na dobre rozgościł się na polskich stołach. Można je spotkać w kawiarniach, cukierniach, podawane jest w restauracjach, a także coraz częściej sami przyrządzamy je w domu. Deser jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a lista składników potrzebnych do jego zrobienia nie jest przesadnie długa. Jest jednak jeden haczyk, na który warto zwrócić uwagę. Mianowicie w tradycyjnym tiramisu używamy surowych jajek, które przed użyciem należy sparzyć. Niemniej jednak, w przypadku gdy jajko jest nieświeże, taki zabieg nie wystarczy, aby pozbyć się np. bakterii salmonelli. Dlatego też decydując się na przygotowanie tiramisu, musimy dokładnie sprawdzić pochodzenie jajek i mieć 100 proc. pewność co do ich świeżości.
Drugim problemem w przypadku tego deseru jest to, że coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, wśród których bardzo częstym przypadkiem są alergie na białko lub żółtko jaja kurzego. Takie osoby nie mogą sobie pozwolić na delektowanie się ulubionym deserem. To właśnie z myślą o nich powstały receptury na tiramisu bez jajek, które wygląda i smakuje równie dobrze co oryginalne.
Zobacz też: Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?
Przepis na tiramisu bez jajek bez trudu można znaleźć na wielu blogach kulinarnych lub w książkach z recepturami na domowe desery. Tiramisu jest jednym z tych słodkich przysmaków, które można przygotować tradycyjnie w formie lub w postaci monoporcji w kubeczkach, pucharkach etc. Poniżej przepis na wersję w pucharkach. Z podanych składników przygotujesz dokładnie sześć porcji.
Składniki: 250 g sera mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, opakowanie podłużnych biszkoptów do deserów, filiżanka mocnej kawy, pół tabliczki czekolady ciemnej, kakao
Przygotowanie:
Boskie tiramisu bez jajek można także śmiało przygotować w formie do pieczenia. Potrzebna będzie nam kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm. Na jej wypełnienie potrzebować będziemy następującą ilość składników:
Przygotowanie deseru wygląda identycznie jak w przypadku tego podawanego w pucharkach. Do kawy możemy dodać odrobinę likieru amaretto, aby biszkopty były bardziej aromatyczne. Układamy je na spodzie blachy, następnie krem śmietankowy z mascarpone i ponownie biszkopty a na wierzch krem. Dla dekoracji całość należy oprószyć kakao lub startą czekoladą według upodobań.
Tiramisu z mascarpone bez jajek jest bezpieczniejszą wersją tego deseru. Możemy ją zaproponować np. przyszłym mamom, które powinny unikać spożywania produktów surowych. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ma ono lekką i puszystą konsystencję. Z kolei ciemne kakao jest bogatym źródłem magnezu, co jest istotne w przypadku osób, które cierpią na bolesne skurcze mięśni lub dziennie spożywają spore ilości kawy.
Zobacz też: Pyszne ciasto. Sprawdzone przepisy na idealne wypieki