Tiramisu bez jaj? Oto wersja w formie oraz w pucharkach [PRZEPIS]

Tiramisu bez jaj to nowy sposób przygotowania jednego z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków kuchni włoskiej. Zobacz receptury, w których nie musisz używać jajek.

Tiramisu bez jajek: dlaczego jajka są tak ważnym składnikiem?

Tiramisu jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich przysmaków, który na dobre rozgościł się na polskich stołach. Można je spotkać w kawiarniach, cukierniach, podawane jest w restauracjach, a także coraz częściej sami przyrządzamy je w domu. Deser jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a lista składników potrzebnych do jego zrobienia nie jest przesadnie długa. Jest jednak jeden haczyk, na który warto zwrócić uwagę. Mianowicie w tradycyjnym tiramisu używamy surowych jajek, które przed użyciem należy sparzyć. Niemniej jednak, w przypadku gdy jajko jest nieświeże, taki zabieg nie wystarczy, aby pozbyć się np. bakterii salmonelli. Dlatego też decydując się na przygotowanie tiramisu, musimy dokładnie sprawdzić pochodzenie jajek i mieć 100 proc. pewność co do ich świeżości. 

Drugim problemem w przypadku tego deseru jest to, że coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, wśród których bardzo częstym przypadkiem są alergie na białko lub żółtko jaja kurzego. Takie osoby nie mogą sobie pozwolić na delektowanie się ulubionym deserem. To właśnie z myślą o nich powstały receptury na tiramisu bez jajek, które wygląda i smakuje równie dobrze co oryginalne. 

Zobacz też: Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?

Przepis na tiramisu bez jajek, które przygotujesz w pucharkach

Przepis na tiramisu bez jajek bez trudu można znaleźć na wielu blogach kulinarnych lub w książkach z recepturami na domowe desery. Tiramisu jest jednym z tych słodkich przysmaków, które można przygotować tradycyjnie w formie lub w postaci monoporcji w kubeczkach, pucharkach etc. Poniżej przepis na wersję w pucharkach. Z podanych składników przygotujesz dokładnie sześć porcji.

Składniki: 250 g sera mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, opakowanie podłużnych biszkoptów do deserów, filiżanka mocnej kawy, pół tabliczki czekolady ciemnej, kakao

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier puder, a następnie mascarpone.
  2. Parzymy filiżankę mocnej kawy. Gdy przestygnie, maczamy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie każdego naczynia. Na to wykładamy masę z serka mascarpone, i lekko oprószamy kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i mascarpone aż do wyczerpania składników i miejsca w pucharkach.
  3. Na wierzchu ścieramy czekoladę. Wbijamy z boku suchego biszkopta. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady

Boskie tiramisu bez jajek: przepis

Boskie tiramisu bez jajek można także śmiało przygotować w formie do pieczenia. Potrzebna będzie nam kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm. Na jej wypełnienie potrzebować będziemy następującą ilość składników:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (minimum 200 g)
  • filiżanka mocnej i ostudzonej kawy
  • odrobina likieru amaretto
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • 500 g serka mascarpone
  • kakao do posypania

Przygotowanie deseru wygląda identycznie jak w przypadku tego podawanego w pucharkach. Do kawy możemy dodać odrobinę likieru amaretto, aby biszkopty były bardziej aromatyczne. Układamy je na spodzie blachy, następnie krem śmietankowy z mascarpone i ponownie biszkopty a na wierzch krem. Dla dekoracji całość należy oprószyć kakao lub startą czekoladą według upodobań.

Tiramisu z mascarpone bez jajek

Tiramisu z mascarpone bez jajek jest bezpieczniejszą wersją tego deseru. Możemy ją zaproponować np. przyszłym mamom, które powinny unikać spożywania produktów surowych. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ma ono lekką i puszystą konsystencję. Z kolei ciemne kakao jest bogatym źródłem magnezu, co jest istotne w przypadku osób, które cierpią na bolesne skurcze mięśni lub dziennie  spożywają spore ilości kawy. 

Zobacz też: Pyszne ciasto. Sprawdzone przepisy na idealne wypieki

Więcej o:
Copyright © Agora SA