Ciasto cappuccino. Sprawdzone receptury na wypieki o smaku cappuccino

Ciasto cappuccino to ten rodzaj wypieku, który sprawdzi się jako sobotni deser do kawy, jak również jako popisowe ciasto na święta i specjalne okazje.

Cappuccino: ciasto o wielu twarzach

Ciasto cappuccino jak już wyżej wspomniano, jest wypiekiem o dość wykwintnym smaku i wyglądzie, dlatego doskonale sprawdzi się podczas dużych imprez rodzinnych, świąt lub szczególnych okazji. Można również z powodzeniem przygotować je jako wypiek weekendowy do kawy, gdyż jego przygotowanie nie jest mocno skomplikowane i nie pochłania zbyt wiele czasu. Charakterystyczny smak i wilgotność ciastu zapewnia poncz w postaci zaparzonej kawy cappuccino oraz jej dodatek do masy. Poniżej znajdziesz kilka receptur na ciasto cappuccino, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Ciasto z białek, czyli pyszna beza. Zdjęcie ilustracyjneCiasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?

Ciasto cappuccino na biszkopcie: tradycyjne i szybkie

Ciasto cappuccino na biszkopcie to najpopularniejsza wersja tego wypieku, którą przygotujesz w kilka chwil ze składników, które na pewno znajdują się w twojej lodówce. 

Składniki: 8 jaj, 250 g cukru, 150 g mąki, 2-3 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia,

masa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki, budyń śmietankowy, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3-4 łyżki kawy cappuccino

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej przez sito mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy stopniowo kakao i mieszamy delikatnie. 
  2. Gotowy biszkopt wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40 minut (180°C góra-dół). Po ostygnięciu dzielimy na dwa blaty.
  3. Mleko, budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka mieszamy i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzony budyń, cappuccino i ucieramy.
  5. Na pierwszy blat nakładamy masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową i możemy oprószyć delikatnie kokosem. 

Zobacz też: Przepis na sernik cappuccino

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik mango

Ciasto cappuccino: przepis na ciasto bez pieczenia

Ciasto cappuccino można wykonać także według przepisu bez pieczenia. Znacznie przyspiesza to proces przygotowywania i sprawia, że już po kilkudziesięciu minutach można delektować się jego smakiem. 

W takim przypadku spodem ciasta będą zwykłe biszkopty, które możemy kupić w każdym sklepie. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem, a na nim układamy okrągłe biszkopty, które wcześniej zamaczamy w zaparzonej kawie cappuccino. Na wierzchu możemy wyłożyć masę budyniową z dodatkiem kawy jak w przepisie prezentowanym powyżej, następnie przykryć ją kolejną warstwą biszkoptów i polać polewą czekoladową, której przygotowanie polega na rozpuszczeniu w rondelku kostki margaryny z trzema łyżkami wody oraz 3 łyżkami kakao. 

Krem czekoladowy do tortu (zdjęcie ilustracyjne)Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować?

Placek cappuccino, a może deser?

Jeśli zastanawiasz się, co będzie lepsze: placek cappuccino czy deser w pucharkach, to zarówno jeśli chodzi o szybkość wykonania jak i efektowność wygrywa deser w postaci porcji w pucharku. Do przygotowania deseru cappuccino potrzeba:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki kawy cappuccino rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
  • borówki amerykańskie i tarta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno i odstawiamy.
  2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i powoli dodajemy do nich bitą śmietanę.
  3. Przekładamy krem do pucharków, dekorujemy startą czekoladą i borówkami i odstawiamy do lodówki. 

Zobacz też: Pyszne ciasto. Sprawdzone przepisy na idealne wypieki

Więcej o: